Τοπικά

Θερμός και άνομβρος ο Μάιος – Χωρίς βροχές και ο φετινός Απρίλιος στη Μαγνησία

Πολύ θερμός ήταν ο φετινός Μάιος στον Βόλο, ενώ πολύ λίγη ήταν η βροχή που έπεσε το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου στην περιοχή, που αντιμετωπίζει πρόβλημα ανομβρίας πλέον. Μάλιστα τον φετινό Μάιο σημειώθηκε η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία για τον εν λόγω μήνα από το 2010…

Συνολικά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου η βροχή που έπεσε, μετρήθηκε στα 17,2 χιλιοστά και συγκεκριμένα για τον Απρίλιο μετρήθηκε στα 8 χιλιοστά και για τον Μάιο στα 9,2 χιλιοστά, όταν ο μέσος όρος είναι 23,6 χιλιοστά και 32,4 χιλιοστά αντίστοιχα. Η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων δέκα ετών για τον Μάιο 34,6 βαθμοί Κελσίου, με την αμέσως προηγούμενη υψηλότερη να φθάνει τους 35,4 βαθμούς το 2008. Η ελάχιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε τον Μάιο, ήταν 12,6 βαθμοί. Σημειώνεται ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον Βόλο τον μήνα Μάιο είναι 24 βαθμοί και η μέση ελάχιστη 12,1 βαθμοί. Αντίστοιχα τον Απρίλιο η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στον Βόλο, ήταν 26,8 βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστη 5,1 βαθμοί, όταν η μέση μέγιστη είναι 18,8 βαθμοί και η μέση ελάχιστη 7,7 βαθμοί. Συνολικά τους τρεις μήνες της φετινής άνοιξης το ύψος υετού που καταγράφηκε στον Βόλο, έφθασε τα 68 χιλιοστά (50,8 χιλιοστά τον Μάρτιο), όταν ο μέσος όρος κυμαίνεται πάνω από τα 96 χιλιοστά. Τον Μάρτιο η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 20,6 βαθμούς και η ελάχιστη τους 2,3 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι που επικράτησαν τον Μάρτιο ήταν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, τον Απρίλιο νότιοι-νοτιοανατολικοί και τον Μάιο νοτιοδυτικοί.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βολιώτης μετεωρολόγος κ. Στ. Ντάφης, σύμφωνα με το meteo.gr – https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1757, πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα τον Μάιο του 2021 σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο θερμός Μάιος τουλάχιστον από το 2010, ενώ για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο δεύτερος κατά σειρά πιο θερμός Μάιος την ίδια περίοδο. Πιο αναλυτικά, στη Μακεδονία και τη Θράκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 0,8°C υψηλότερα από τη μέση τιμή (4η υψηλότερη της δεκαετίας), στη Δυτική Ελλάδα +0,9°C (η 5η υψηλότερη της δεκαετίας), στη Θεσσαλία καταγράφηκαν αποκλίσεις +1,5°C (2η υψηλότερη της δεκαετίας μετά τον Μάιο του 2013), στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη +1,9°C +2ºC, και +2ºC αντίστοιχα (οι υψηλότερες της δεκαετίας), ενώ στα νησιά του Αιγαίου εκτός της Κρήτης καταγράφηκε μικρότερη απόκλιση με +1,2°C (2η υψηλότερη μετά τον Μάιο του 2018). Κύρια αιτία των παρατεταμένα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας ήταν η επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα τη ροή θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια. Στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη η μέση θερμοκρασία του Μαΐου 2021 κυμάνθηκε περίπου 4-5°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

*Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, από δεδομένα 53 μετεωρολογικών σταθμών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ευρωβαρόμετρο

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οκτώ στους δέκα Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση λογαριασμών,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Παρουσία Πρωθυπουργού η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ΕΕΚ από Κ. Πιερρακάκη και Ζ. Μακρή

Παρουσία Πρωθυπουργού η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ΕΕΚ από Κ. Πιερρακάκη και Ζ. Μακρή…

23 Δεκεμβρίου 2023

Συνελήφθη 35χρονος για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό – Τον εντόπισαν να οδηγεί μεθυσμένος στο Αγρίνιο

Στη σύλληψη 35χρονου που ήταν στη λίστα με τους κατηγορούμενους για βιασμό της 12χρονης στον…

23 Δεκεμβρίου 2023

Πρέπει

Μετά από χρόνια, πολλά χρόνια, τα συστήματα του ΑΣΕΠ θα εκσυγχρονιστούν, με την Κοινωνία της…

23 Δεκεμβρίου 2023

Πολλές

Οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ πήραν περίπου 930.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ άλλοι περίπου 46.000 δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας…

23 Δεκεμβρίου 2023

Απάνθρωπες εικόνες στη Ρόδο: Μετέφεραν 85χρονη με εγκεφαλικό με επαγγελματική κλούβα

Την οργή μιας οικογένειας και όχι μόνο, προκάλεσε περιστατικό που το πρωί της Παρασκευής στο…

23 Δεκεμβρίου 2023