Τοπικά

Θερμός και άνομβρος ο Μάιος – Χωρίς βροχές και ο φετινός Απρίλιος στη Μαγνησία

Πολύ θερμός ήταν ο φετινός Μάιος στον Βόλο, ενώ πολύ λίγη ήταν η βροχή που έπεσε το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου στην περιοχή, που αντιμετωπίζει πρόβλημα ανομβρίας πλέον. Μάλιστα τον φετινό Μάιο σημειώθηκε η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία για τον εν λόγω μήνα από το 2010…

Συνολικά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου η βροχή που έπεσε, μετρήθηκε στα 17,2 χιλιοστά και συγκεκριμένα για τον Απρίλιο μετρήθηκε στα 8 χιλιοστά και για τον Μάιο στα 9,2 χιλιοστά, όταν ο μέσος όρος είναι 23,6 χιλιοστά και 32,4 χιλιοστά αντίστοιχα. Η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων δέκα ετών για τον Μάιο 34,6 βαθμοί Κελσίου, με την αμέσως προηγούμενη υψηλότερη να φθάνει τους 35,4 βαθμούς το 2008. Η ελάχιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε τον Μάιο, ήταν 12,6 βαθμοί. Σημειώνεται ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον Βόλο τον μήνα Μάιο είναι 24 βαθμοί και η μέση ελάχιστη 12,1 βαθμοί. Αντίστοιχα τον Απρίλιο η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στον Βόλο, ήταν 26,8 βαθμοί Κελσίου και η ελάχιστη 5,1 βαθμοί, όταν η μέση μέγιστη είναι 18,8 βαθμοί και η μέση ελάχιστη 7,7 βαθμοί. Συνολικά τους τρεις μήνες της φετινής άνοιξης το ύψος υετού που καταγράφηκε στον Βόλο, έφθασε τα 68 χιλιοστά (50,8 χιλιοστά τον Μάρτιο), όταν ο μέσος όρος κυμαίνεται πάνω από τα 96 χιλιοστά. Τον Μάρτιο η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 20,6 βαθμούς και η ελάχιστη τους 2,3 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι που επικράτησαν τον Μάρτιο ήταν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, τον Απρίλιο νότιοι-νοτιοανατολικοί και τον Μάιο νοτιοδυτικοί.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βολιώτης μετεωρολόγος κ. Στ. Ντάφης, σύμφωνα με το meteo.gr – https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1757, πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα τον Μάιο του 2021 σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο θερμός Μάιος τουλάχιστον από το 2010, ενώ για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο δεύτερος κατά σειρά πιο θερμός Μάιος την ίδια περίοδο. Πιο αναλυτικά, στη Μακεδονία και τη Θράκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 0,8°C υψηλότερα από τη μέση τιμή (4η υψηλότερη της δεκαετίας), στη Δυτική Ελλάδα +0,9°C (η 5η υψηλότερη της δεκαετίας), στη Θεσσαλία καταγράφηκαν αποκλίσεις +1,5°C (2η υψηλότερη της δεκαετίας μετά τον Μάιο του 2013), στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη +1,9°C +2ºC, και +2ºC αντίστοιχα (οι υψηλότερες της δεκαετίας), ενώ στα νησιά του Αιγαίου εκτός της Κρήτης καταγράφηκε μικρότερη απόκλιση με +1,2°C (2η υψηλότερη μετά τον Μάιο του 2018). Κύρια αιτία των παρατεταμένα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας ήταν η επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα τη ροή θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια. Στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη η μέση θερμοκρασία του Μαΐου 2021 κυμάνθηκε περίπου 4-5°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

*Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, από δεδομένα 53 μετεωρολογικών σταθμών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το