Τοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκίνησαν όπως είχαμε δεσμευτεί οι προκαταβολές προς τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας – 10,7 εκατ. ευρώ προς 713 επιχειρήσεις

Την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε η καταβολή της προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις – των οποίων τα στοιχεία έλαβαν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου – στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία. Έτσι, μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής, η οποία και έχει ανέλθει – μέχρι τώρα – τα 46,8 εκατ. ευρώ προς περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προχωρά στην καταβολή της προκαταβολής. Πρόκειται για προκαταβολή που αντιστοιχεί στο ήμισυ της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο προκαταβολής που έχει καταβληθεί ιστορικά, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ένα πλαίσιο το οποίο και υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό που ξεκίνησε άμεσα μετά τις πλημμύρες, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και των Περιφερειών, οι οποίες και συστήνουν τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής που είναι αρμόδιες για την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών.

Ειδικότερα, την Παρασκευή καταβλήθηκαν
• 5.018.660,46 ευρώ σε 151 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
• 2.187.076,69 ευρώ σε 162 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας,
• 1.615.350,78 ευρώ σε 236 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων,
• 1.838.709,20 ευρώ σε 164 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας,
για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

Αθροιστικά, καταβλήθηκαν 10,7 εκατ. ευρώ προς 713 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία.

Με αφορμή την έναρξη των καταβολών, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε ότι «όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες καταβλήθηκε η προκαταβολή έναντι της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες και οι κεντρικές υπηρεσίες έλαβαν τα στοιχεία από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, σε 713 επιχειρήσεις καταβλήθηκαν την Παρασκευή 10,7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, σε συνέχεια και της πρώτης αρωγής. Μια προκαταβολή έναντι της τελικής επιχορήγησης που ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καθοριστεί ως σήμερα για επιχορήγηση μετά από φυσική καταστροφή. Έτσι, με προκαταβολή οι επιχειρήσεις λαμβάνουν το 50% της επιχορήγησης, με το υπόλοιπο να καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών εκταμίευσης που θα υποβληθούν στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Και οι καταβολές θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο. Οι προκαταβολές, δηλαδή, τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, θα συνεχιστούν ανάλογα με τη ροή των στοιχείων και την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τα στελέχη των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο – φυσικά – και τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής για το έργο μέχρι σήμερα προς όφελος του κοινού καλού, το οποίο θα συνεχιστεί με τον ίδιο εντατικό ρυθμό».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μενίδι: Θρήνος για τον 19χρονο που σκοτώθηκε στο τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη ο Ξανθόπουλος

Σκηνές που θυμίζουν αρχαία τραγωδία διαδραματίζονται στη λεωφόρο Δεκελείας, στο Μενίδι, όπου τα ξημερώματα έχασε…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο δράστης

Νέο ομοφοβικό επεισόδιο σημειώθηκε, τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου. Συγκεκριμένα, έγινε…

12 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη – Οι πρώτες επεμβάσεις και το σχόλιο Γεωργιάδη

Από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία…

12 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Κρίσιμη δίκη για το ακροδεξιό AfD λίγο πριν τις εκλογές

Δεκαπέντε χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, πάνω από 270 φάκελοι, 100 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και μια διαδικασία που…

12 Μαρτίου 2024

Απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Την χτυπούσε μπροστά στο παιδί τους

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με το θύμα της επίθεσης…

12 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Άναψαν τα «αίματα» σε εκδήλωση του ΠΙΣ παρουσία Φλωρίδη – Βαρτζόπουλου

Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας με τις παρεμβάσεις να πληθαίνουν.…

12 Μαρτίου 2024