Ελλάδα

«Θερίζει» τους επαγγελματίες υγείας η ιλαρά – Πάνω από 35 γιατροί και νοσηλευτές έχουν νοσήσει

Στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ πρέπει να αναζητηθεί η ευθύνη για τα δεκάδες κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας, καθώς η ενίσχυση του εμβολιασμού γενικά στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι μια απο τις αρμοδιότητες των επικεφαλής τους.

Μερίδιο όμως μεγάλο για τις μεγάλες ρωγμές που αποκαλύπτονται στο εμβολιαστικό τείχος έναντι της ιλαράς έχουν ουσιαστικά οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας, καθώς περα απο τις “εντολές” της διοίκησης, είναι εκείνοι που οφείλουν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους, αλλά και να αποτελέσουν εμβολιαστικό πρότυπο για το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τουλάχιστον 35 γιατροί και νοσηλευτές, έχουν νοσήσει απο ιλαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας επιπλοκών, χωρίς στον αριθμό αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά της νόσου που έχουν εκδηλωθεί σε λοιπό υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, όπως τεχνολόγους εργαστηρίων, φύλακες, καθαρίστριες κα.

Το μεγαλύτερο φορτίο της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου σηκώνουν τα νοσοκομεία της Αττικής, ιδίως τα παιδιατρικά νοσοκομεια, το Θριάσιο, τον Ευαγγελισμό, τον Ερυθρό Σταυρό, το Σισμανόγλειο κα, κατι που εξηγείται βεβαίως και απο τα περίπου 700 κρούσματα της νόσου που έχουν καταγραφεί σε πληθυσμούς Ρομά στο λεκανοπέδιο και στις όμορες περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή”, δηλαδή στα Επείγοντα, αποτελούν και τους εύκολους στόχους της νόσου, ευρισκόμενοι… απέναντι σε ασθενείς με ιλαρά, που με τη σειρά τους δεν γνωρίζουν τις περισσότερες φορές πως νοσούν απο τη λοιμώδη μεταδοτική νόσο. Σε “θύματα” της νόσου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετατρέπονται ομως οι ακάλυπτοι εμβολιαστικά, δηλαδή όσοι είναι εντελώς ανεμβολίαστοι ή όσοι ειναι ατελώς εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν λάβει τη μία δόση του εμβολίου. Οπως προκύπτει από την εικόνα που έχουν αρμοδίως στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειονότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ που εκδήλωσε ιλαρά δεν είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τη νόσο.

Το θέμα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία είναι αντικείμενο της Επιτροπής Λοιμώξεων, η οποία οφείλει να ενημερώνει για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πχ στην παρούσα συγκυρία για την ιλαρά και για τη γρίπη, και να εμβολιάζει το προσωπικό.

Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια που οι αρμόδιοι βρίσκονταν αντιμέτωποι παλι με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη, είχε προταθεί ως απαντηση στους “αρνητές” των εμβολίων μεσα στα νοσοκομεια να καλούνται να καταγράψουν τους λόγους της άρνησης τους και να κρίνεται η βασιμότητα τους. Ενω ακομη πιο “ακραία” ήταν η πρόταση οι μη εμβολιασμένοι γιατροί, νοσηλευτές κλπ να μετακινούνται σε άλλες θέσεις, λιγότερο ευαίσθητες ώστε να προστατευθούν και οι ασθενείς που πρέπει να περιθάλψουν. Πάντως, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνεχίζει να αποτελεί ενα στοίχημα που χάνεται στα νοσοκομεία, καθως μόλις ενας στους πεντε εργαζόμενους γιατρους και νοςηλευτες στο ΕΣΥ ειναι εμβολιασμένος.

Το έργο της Επιτροπής παρακολουθεί η διοίκηση του νοσοκομείου η οποία έχει και την τελική ευθύνη για τη δράση στο συγκεκριμένο πεδίο. Αξίζει να σημειωθεί, πως το θέμα της συμμόρφωσης στον εμβολιασμό είχε τεθεί ως βασικό κριτήριο και στη διαδικασία πρόσληψης των διοικητών στα νοσοκομεία, κάτι που είχε επισημάνει σε ομιλία του σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Στην παρούσα φάση δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η αξιολόγηση των διοικητών που ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, περιελάμβανε και τέτοιους δείκτες μέτρησης της απόδοσης του έργου τους – ενδεχομένως όμως ο αριθμός των εμβολιασμένων και των ασθενών σε κάθε νοσοκομείο να μαρτυρά εκ των πραγμάτων πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το