Παραπολιτικά

Το θεώρημα του τρόμου “Θ”

Το ρήγμα που «έδωσε» τους σεισμούς του Βόλου το 1980 είναι αυτό που «έδωσε» και την Παρασκευή την σεισμική δραστηριότητα που θορύβησε χιλιάδες ανθρώπους. Χθες άρχισε να υποχωρεί το φαινόμενο με έναν μόνο μετασεισμό το πρωί, της τάξης των 2,5 ρίχτερ.

Η Μαγνησία είναι μια περιοχή «περικυκλωμένη» από ρήγματα, γνωστά και άγνωστα και το γεγονός ότι το ρήγμα του 1980 προκάλεσε τους τελευταίους σεισμούς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και καμία ανησυχία δεν πρέπει να προκαλείται, σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ. Καρακώστα.

Η σεισμική δραστηριότητα είναι φυσιολογική και είναι θετικό το γεγονός ότι συγκεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Ποιος δεν γνωρίζει ότι η Μαγνησία είναι σεισμογενής περιοχή; Όποιος δεν γνωρίζει ότι το φθινόπωρο βρέχει και τον χειμώνα χιονίζει.

Τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν τεράστια ευθύνη για την ανησυχία που προκαλείται.

Ο Βόλος έχει έναν ισχυρό αντισεισμικό κανονισμό.

Δεν μπορούν οι εργολάβοι να στοιβάξουν κόσμο σε χάρτινα κτίρια, δεν υπάρχουν υποψήφια φέρετρα.

Και κανείς κατεργάρης μηχανικός δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ατελή νομοθεσία γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ατελής αντισεισμικός κανονισμός.

Η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών είναι η μεγάλη ευθύνη των ανθρώπων του Τύπου. Τις πληροφορίες τις δίνουν οι σεισμολόγοι και τις μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι.

Πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις δεν γίνονται από τον πάσα ένα που δηλώνει δημοσιογράφος, διαθέτει ένα πληκτρολόγιο ή ένα μικρόφωνο και «πουλά» ειδήσεις, όπως η κάθε κυρά Σούλα πουλά κουτσομπολιά στη γειτονιά της.

Σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μας έλεγε χθες ότι με την ψυχολογία και τις φοβίες του κόσμου δεν μπορεί κανείς να παίζει.

Την μεγαλύτερη ωστόσο ευθύνη να ενημερώνεται σοβαρά και έγκυρα, την έχει ο ίδιος ο πολίτης.

Ζούμε σε μια εποχή όπου με απόλυτη βεβαιότητα μπορεί να προβλέψεις τι θα γράφουν οι περισσότερες εφημερίδες, τι θα λένε τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και οι ιστοσελίδες της επομένης ενός σεισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία παπαγαλίζει τα ίδια και το ρεπορτάζ μπερδεύεται με την τρομολαγνεία.

Στην εποχή όπου κυριαρχεί η αντίληψη ότι όσο πιο πολύ τρομάξουν τον κόσμο τόσο πιο πολύ θα πουλήσουν, άλλη γλώσσα δεν υπάρχει ούτε ως μετάφραση.

Γι΄αυτό ο πολίτης έχει τη δύναμη στα χέρια του. Τα Μέσα δεν έχουν το ρόλο επιβεβαίωσης των φόβων για να αισθανθεί καλύτερα ο «πελάτης», αλλά της καταγραφής της πραγματικότητας , της καταγραφής της επιστημονικής άποψης και μόνον αυτής.

Δυστυχώς όμως ο ρόλος του άσχετου εκφωνητή, του ραδιοεισαγγελέα ή του γραφιά «φόβητρου» στον δημόσιο βίο έχει κυριαρχήσει. Και ξέρετε γιατί; Επειδή αυτό ζητεί ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Χωρίς ζήτηση δεν ζει καμία τέτοια άθλια αγορά.

Η νοοτροπία, η λανθάνουσα ψυχολογία και η παιδεία του κοινού, είναι το κλειδί για να αλλάξουμε πλευρό, χωρίς να μας φοβίζουν ούτε τα ρίχτερ.

*της Κατερίνας Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το