Πολιτισμός

Θεατρικό Ηλιοστάσιο στο Θέατρο Αλώνι – Η γιορτή-θεσμός στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο

Διπλή γιορτή φέτος για το Θεατρικό Ηλιοστάσιο, η γιορτή – θεσμός για τους θεατές και φίλους του Θεάτρου Αλώνι στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο. Γιορτάζεται την ίδια μέρα η ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής της Ελλάδας που έχει ως αποστολή την προώθηση της ζωντανής μουσικής.
Όπως κάθε χρόνο οι φίλοι του Θεάτρου Αλώνι με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους και με ελεύθερη είσοδο, από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώνονται για ενημέρωση του καλοκαιρινού προγράμματος. Η γιορτή όπως κάθε χρόνο έχει εδέσματα και ποτά που μαγειρεύουν και προσφέρουν οι φίλες και οι φίλοι του θεάτρου και φυσικά μουσική! Έτσι συναντιούνται παλιότεροι και καινούργιοι φίλοι, θεατές και εθελοντές για την υποστήριξη όλου του Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου.
Θα είναι μαζί η εξαιρετική μουσική παρέα παραδοσιακής μουσικής.
Μουσικοί: Γιώργος Δεληγιάννης, κλαρίνο και γκάιντα, Αποστόλης Κουνής, τραγούδι, κιθάρα, Ρήγας Μακρόπουλος, βιολί, Φανή Μπαρμπή, τραγούδι, Κωνσταντίνος Αρνής, κρουστά, ήχο-φώτα.
Τετάρτη 21 Ιουνίου, 8.00 μ.μ., Θέατρο Αλώνι, Άγιος Γεώργιος Νηλείας Πηλίου, τηλ.
6973339142 Γιώργος Τριανταφύλλου, www.theatroaloni.gr/.

Θέατρο Αλώνι, ένας φορέας πολιτισμού στο Πήλιο
Το Θέατρο Αλώνι ήταν ένα εγκαταλελειμμένο αλώνι του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο, έναν τόπο με παράδοση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, αφού εδώ και δύο αιώνες λάμβαναν χώρα τα «θεατρικά μπουλούκια». Με πρωτοβουλία του πρωτοποριακού εικαστικού Γιώργου Τριανταφύλλου, που είναι και τόπος καταγωγής του, και μια παρέα φίλων με φαντασία, θέση και άποψη, δημιουργήθηκε το 1995 ένα άρτιο θέατρο 400 θέσεων με εξαίσια ακουστική. Ο ίδιος το διαχειρίζεται μέχρι σήμερα εθελοντικά.
Είναι το μοναδικό λιθόκτιστο θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου στη Μαγνησία και κάθε χρόνο προσελκύει, πέρα από τους ντόπιους, θεατρικό και φιλόμουσο κοινό από όλα τα μέρη του κόσμου. Η θέση του είναι μοναδική. Χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου σε 600 μέτρα υψόμετρο, σε μια μικρή απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο με πρόσβαση και από τα παραδοσιακά καλντερίμια για τους περιπατητές. Οι κερκίδες του αναπτύσσονται σε ημικύκλιο με το βλέμμα του θεατή να αρχίζει από το παληό λιθόστρωτο αλώνι, που σήμερα αποτελεί τη δώδεκα μέτρων ορχήστρα του θεάτρου, και να ατενίζει προς τον Παγασητικό κόλπο με τα φωτάκια των λιμανιών να κάνουν ακόμα πιο θελκτικές τις καλοκαιρινές βραδιές.
Δεν είναι μόνο οι λιθόκτιστες, περίτεχνα φτιαγμένες κερκίδες του, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το μεγαλείο και ο πλούτος της τέχνης, αλλά το έργο που παράγεται εδώ, που έχει ως γνώμονα τον ίδιο τον άνθρωπο και την πολιτιστική ανάπτυξή του. Δίκαια έχει περάσει στη συνείδηση των φίλων του με τον χαρακτηρισμό «η μικρή Επίδαυρος του Πηλίου».
Ξεκινά κάθε χρόνο από τις 21 Ιουνίου, με μια μεγάλη γιορτή, το «θεατρικό ηλιοστάσιο» και μέχρι το τέλος Αυγούστου διεξάγονται σεμινάριο αρχαίου δράματος, φεστιβάλ πιάνου για νεαρούς διεθνώς βραβευμένους ερμηνευτές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες κ.ά.

Το Θέατρο Αλώνι αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς πολιτιστικούς φορείς στη Μαγνησία και αξίζει να σημειωθεί με ιδιαίτερη έμφαση, ότι ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του, οφείλεται στην ενεργό συμμετοχή εθελοντών. Ο εθελοντισμός σαν θεωρία και πρακτική, όλα αυτά τα χρόνια δράσης του, είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες γύρω από τον οποίο κινούνται οι δραστηριότητες του θεάτρου στο σύνολό τους. Άλλωστε έτσι εκφράζεται και το πνεύμα του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του.
Ο πολιτισμός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι εμπορεύσιμο είδος, πόσο μάλλον σε έναν τέτοιο τόπο, απαράμιλλης φυσικής και εξέχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Θέατρο Αλώνι δεν δεσμεύεται από εμπορικούς συμβιβασμούς και στοχεύει μόνο στην ποιότητα μέσα από ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό έργο.
Παρεμβαίνει πολιτισμικά στοχεύοντας τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη, όσο και στην οικονομική βιωσιμότητα του τόπου. Μέσα από τις δράσεις του, προωθείται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και η πολιτιστική ανταλλαγή, αφού είναι πολλές οι συνεργασίες με μουσικά και θεατρικά σχήματα άλλων τόπων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το