Κόσμος

Το «θανατερό» πρωτοσέλιδο της Liberation για τον Σαρκοζί

Στο χθεσινό εκλογικό μήνυμα της πολιτικής «αποσύνθεσης» του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος στις εσωκομματικές εκλογές με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική, έρχεται να προστεθεί το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation, το οποίο τον εμφανίζει με κλειστά τα μάτια, σαν «νεκρό».

Εχοντας έλθει τρίτος στις προκριματικές, ο Νικολά Σαρκοζί εξουδετερώθηκε έχοντας συγκεντρώσει το 20,6%, που ενεργοποίησε τη συνταξιοδότησή του. Αμέσως ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν, αφήνοντας «ελεύθερους» τους ψηφοφόρους του, αλλά καλώντας τους “να μην πάρουν ποτέ τον δρόμο των άκρων”.
«Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62», ειρωνεύεται σήμερα η Liberation κάνοντας λόγο για την «πτώση» του Σαρκοζί στον πρωτοσέλιδο τίτλος της.
Στο περιθώριο της μονομαχίας Ζιπέ-Σαρκοζί κατά το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φρανσουά Φιγιόν κατέγραψε άνοδο στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτός ο 62χρονος χαμηλών τόνων πολιτικός είχε δηλώσει το 2007 ότι βρίσκεται επικεφαλής ενός κράτους σε πτώχευση, κομίζει ένα φιλελεύθερο σχέδιο στον οικονομικό τομέα: κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων στον δημόσιο τομέα, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων…

Καθολικός, πατέρας πέντε παιδιών και πολύ συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, θέλει να αφαιρέσει τη γαλλική υπηκοότητα από τους Γάλλους που έφυγαν για να συμμετάσχουν στον τζιχάντ, να ορίσει ετήσια ανώτατα όρια εισόδου μεταναστών και να τροποποιήσει τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Απέναντί του, ο 71χρονος, απόμακρος, αλλά μαχητικός Αλέν Ζιπέ, υποσχέθηκε «μία μάχη σχέδιο το σχέδιο» με τον Φρανσουά Φιγιόν, με το πρόγραμμα του οποίου ασχολήθηκε πολύ καθυστερημένα, στο τέλος της εκστρατείας. Μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες, κύριο μέλημά του ήταν η αποστασιοποίηση από τον Νικολά Σαρκοζί με ισορροπημένες πολιτικές θέσεις και αρνούμενος να καταφύγει στη διαίρεση ή τη στροφή των λαϊκών στρωμάτων κατά των ελίτ. Όμως, υποτίμησε τον Φρανσουά Φιγιόν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το