Πολιτισμός

Θανάσης Πινιάρης: Ένας πείσμων και σεμνός ιστιοπλόος με πληθώρα εθνικών και διεθνών διακρίσεων

Της
Αγγελικής Θάνου,
συνταξιούχου PhD
εκπαιδευτικού
και συγγραφέα

Ο Θανάσης Πινιάρης του Απόστολου και της Ελένης (Νίτσας), το γένος Βασίλη Ράμπου, κατάγεται και από τους δυο γονείς του από τα Κανάλια της Μαγνησίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο και σήμερα κατοικεί με την οικογένειά του στο Σουτραλί της Αγριάς.
Καθημερινά ξοδεύει την ενέργειά του και τις γνώσεις του με όπλα του μαΐστρα, φλόκους και μπαλόνια, ανάμεσα σε θάλασσα και ουρανό, προάγοντας την άθληση, την αναψυχή, την ομαδικότητα, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, την αποφασιστικότητα και τη συνεχή μάθηση σε παιδικές και ενήλικες ψυχές.
Κι αυτό γιατί η προσωπική του επαφή με τον ναυταθλητισμό το έτος 1980, όντας ο ίδιος παιδί, υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα σταδιοδρομία του. Το άθλημα της ιστιοπλοΐας έγινε γι’ αυτόν τρόπος ζωής που τον ακολουθεί σταθερά έως σήμερα. Άλλωστε πρόκειται για μια αθλητική δραστηριότητα συναρπαστική, μια από τις ωραιότερες που υπάρχουν, καθώς συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με την εκγύμναση του σώματος και του μυαλού.
Στην αθλητική του πορεία υπήρξε αθλητής του ιστιοπλοϊκού τμήματος του Ν.Ο. Βόλου & Αργοναύτες από το 1980 έως το 1994 οπότε και πήρε μεταγραφή στον Ναυταθλητικό Όμιλο Αθηνών. Αγωνίσθηκε στις κλάσεις Optimist, Finn και Laser όπου στις 2 τελευταίες είχε πανελλήνια και βαλκανικά μετάλλια. Έντονη είναι και η ενασχόλησή του με την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης με συμμετοχή σε σκάφη που κατέλαβαν την πρώτη θέση σε ράλι Αιγαίου και αγώνων Αιγαίου Αρχιπελάγους μέχρι το 2000. Η αγωνιστική του δράση πλέον συνεχίζεται με έδρα τον ΝΟΒΑ στην ανοιχτή θάλασσα ως κυβερνήτης του σκάφους Μελιπλώη με σημαντικότερες επιτυχίες τις πρώτες θέσεις στο ράλι Βορείου Αιγαίου το 2017, το ράλι Βορείων Σποράδων το 2018 και την Aegean Regatta του 2019 στην κατηγορία Sport.
Ακολούθησε η προπονητική του πορεία κι αυτή με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς επιλέχθηκε από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ως προπονητής της ολυμπιακής ομάδας για τις Ολυμπιάδες του Σίδνεϊ, των Αθηνών, του Πεκίνου και του Λονδίνου. Επίσης επιλέχτηκε ως προπονητής της μεσογειακής ομάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία το έτος 2005, της Πεσκάρα το 2009 και της Ταραγκόνα το 2018. Είναι εκπαιδευτής ανοιχτής θαλάσσης με έναρξη το 1995 στον ΙΟΠ-ΔΕΗ και στη συνέχεια αναλαμβάνοντας ως υπεύθυνος τη σχολή του Ν.Ο.Β.Α. από το 2014. Από το 1995 συμμετέχει επίσης σε όλες τις θέσεις της επιτροπής αγώνων σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα, αναφορικά με τη διοργάνωσή τους.
Η καριέρα του χαρακτηρίζεται από σημαντικές προπονητικές επιτυχίες. Ακολουθούν επιγραμματικά οι εξής: 1) Τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου στην κατηγορία Yngling (Μπεκατώρου, Παπαδοπούλου, Κραβαριώτη). Στο φύλλο της εφημερίδας «Θεσσαλία» της Τετάρτης 20 Αυγούστου του 2003 δημοσιεύθηκε εκτενές άρθρο για την επιτυχία αυτή στο ένθετο η Θ στα Σπορ με τον τίτλο «Μετάλλιο με …βολιώτικο χρώμα». Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη διεύθυνση της σύνταξής της είχε η διακεκριμένη αθλητικογράφος κυρία Ελένη Παπαθανασίου και υπεύθυνος της ύλης ήταν ο δημοσιογράφος κύριος Ευθύμης Χούτας. 2) Τρίτο μεσογειακό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα στην κατηγορία Laser STD (με τον Βαγγέλη Χειμώνα ως εθνικός προπονητής – προπονητής ομίλου Χιονάς Χρήστος του ΙΟΠ). 3) Πρώτο μεσογειακό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγκόνα στην κατηγορία Laser Radial γυναικών (με τη Νάνσυ Φακίδη ως εθνικός προπονητής – προπονητής ομίλου Χειμώνας Βαγγέλης του ΝΟΒ). 4) Τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών και νέων στις κατηγορίες Laser STD και Laser Radial. 5) Τρία μετάλλια σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα γυναικών και νέων ανδρών στις κατηγορίες Yngling και Laser Std. Και τέλος πάνω από 40 μετάλλια σε εθνικά πρωταθλήματα και προκρίσεις εθνικών ομάδων με τους αθλητές των ομίλων του Ν.Ο. Αθηνών, Ν.Ο. Κατοίκων Βουλιαγμένης και Ν.Ο. Βόλου & Αργοναύτες.
Η αθλητική και προπονητική αυτή πορεία, οδήγησε σε εθνική και διεθνή αναγνώριση έως το Ολυμπιακό επίπεδο, σε όλα τα θέματα που αφορούν την προπονητική αθλητών, διοργάνωση αγώνων ιστιοπλοΐας και εκπαίδευση προπονητών με τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και σχολών προπονητών ιστιοπλοΐας.
Μετά από 40 χρόνια στον χώρο της ιστιοπλοΐας και την καταξίωσή του ως προπονητής και εκπαιδευτής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, παρουσιάζεται η ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες και γνώση με τους ιστιοπλόους της θάλασσας που τον ενέπνευσε αρχικά. Παράλληλα συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα ενίσχυσης του ιστιοπλοϊκού κόσμου του Βόλου και όσων επισκέπτονται τον Παγασητικό.
Στο πλάι του, στη ζωή, πορεύεται με αγάπη και σεβασμό η γνωστή επιχειρηματίας στον τομέα της αισθητικής κυρία Μαρία Τσατσαράγκου, η οποία διευθύνει τους δυο χώρους ομορφιάς Orisha στον Βόλο και στην Αθήνα. Δυο λεβέντες, ο Ιάσων και ο Οδυσσέας ολοκληρώνουν αυτή την όμορφη οικογένεια.
Η σύντομη συνέντευξη που ακολουθεί μας ανοίγει μια μικρή πόρτα στα χαρακτηριστικά και τις διαστάσεις της προσωπικότητας του Θανάση Πινιάρη.

Είναι ολοφάνερο από τη σταδιοδρομία σας έως σήμερα ότι συνυπάρχετε διαρκώς με ανθρώπους, ανήλικους και ενήλικες. Ποια αρετή θεωρείτε σημαντική για την αρμονική συνεργασία των ανθρώπων;
Την αρετή που εκφράζει το χαμόγελο ενός ανθρώπου απέναντι σε κάθε νέα γνωριμία, σε κάθε νέα ημέρα, σε κάθε νέα δυσκολία. Την πεποίθηση και σιγουριά ότι με θετική διάθεση όλα θα πάνε καλά και θα απολαύσουμε την διαδρομή.

Αν ερχόταν ένα παιδί και σας ρωτούσε «γιατί να κάνω ιστιοπλοία;» τι θα του απαντούσατε;
Για να γίνεις καπετάνιος του σκάφους, καπετάνιος του παιχνιδιού με τα κύματα, να ξεκινάς κάθε ημέρα ένα καινούργιο και διαφορετικό ταξίδι και στο τέλος να κυβερνήσεις στο ταξίδι της ζωής.

Αν ξεκινούσατε σήμερα την καριέρα σας, θα επιλέγατε πάλι τον ίδιο δρόμο;
Ναι, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Ποια είναι η ευτυχισμένη μέρα ενός ιστιοπλόου;
Η μέρα όπου η ιστιοπλοΐα θα του προσφέρει μία καινούργια πρόκληση μέσα από τις συνθήκες της θάλασσας, θα τον αναγκάσει να παλέψει για να επικρατήσει και θα καταλήξει αλμυρός – κουρασμένος – πιο ώριμος και με μια παρέα να μοιραστεί την εμπειρία.

Ποια είναι η ευτυχισμένη μέρα ενός ανθρώπου;
Θα μπορούσα να πω μια μέρα γεμάτη ιστιοπλοΐα, αλλά θα γενικεύσω περιγράφοντας την ημέρα όπου πετυχαίνουμε τους από καρδιάς μικρούς καθημερινούς στόχους νιώθοντας την ικανοποίηση του κύματος που αφήσαμε πίσω μας. Δεν έχει σημασία που θα φτάσουμε στο τέλος της μέρας αρκεί να μας αρέσει το λιμάνι που θα δέσουμε.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο;
Εμείς οι ιστιοπλόοι έχουμε κάποιες στιγμές στην ηρεμία της θάλασσας μετά από την έντονη δράση που υποβάλει ο δυνατός άνεμος και ακούμε καλύτερα τον εαυτό μας σχεδιάζοντας το μέλλον που μας ταιριάζει. Ας ψάξει ο κάθε νέος τη δραστηριότητα που θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για εσωτερική επικοινωνία για να αποφύγει πισωγυρίσματα στο μέλλον.

Σήμερα έχετε καταλήξει σε κάτι το οποίο θεωρείτε αναγκαίο για τη βελτίωση αυτού του κόσμου;
Η κοινωνική υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη.

Μέσα από την παρουσίαση του Θανάση Πινιάρη πλοηγηθήκαμε στη ρότα του και νιώσαμε λίγο περισσότερο τολμηροί, πιο αλμυροί, με διάθεση για πλεύσεις και ανοίγματα σε κύματα και ανέμους, για αρμενίσματα στα λημέρια του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης με τις Νηρηίδες να μας γνέφουν φιλία και πρόσκληση. Εκεί όπου… [Ο άνεμος θα ρέει στην καρδιά μας / σαν ουρανός που έχασε το δρόμο /… ο άνεμος θα αναπνέει στην καρδιά μας / κι όλους θα μας φιλά με θάρρος προτού το ζητήσουμε…] όπως αναφέρει εύστοχα ο ποιητής Γεώργιος Σαραντάρης στο ποίημά του «Ο άνεμος».
Γιατί στην ιστιοπλοΐα δεν σταματάς ποτέ να σκέφτεσαι, να μαθαίνεις, να ρισκάρεις, να νιώθεις, να αφουγκράζεσαι, να συνυπάρχεις.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το