Πολιτισμός

Το χρονικό της Μακρινίτσας από τον Απόστολο Παπαθανασίου

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Απόστολου Παπαθανασίου «Το χρονικό της Μακρινίτσας Πηλίου. Ιστορική Αναδρομή στον τόπο και τον χρόνο (1215 – 1881)», από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον», στη Σειρά: Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Ιστορία, σε μεγάλο μέγεθος (σ.135).
Προηγείται ο πρόλογος του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και προέδρου του φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», ο οποίος καταλήγει στο κείμενό του:
– Η παρούσα εργασία του κ. Παπαθανασίου, πλούσια σε τεκμηρίωση και παραπομπές, έρχεται να συμβάλει σημαντικά στη γνώση της ιστορίας του τόπου μας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επίσημη έναρξη του αγώνα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας και τη δημιουργία ελεύθερου ελληνικού κράτους.
Εκτός όμως, από τη γνώση, ιστορικά πονήματα του είδους αυτού μας μαθαίνουν όχι μόνο ποιο ήταν το παρελθόν μας, αλλά και πώς πρέπει να πορευθούμε στη συνέχεια. Γιατί, όπως έλεγαν οι σοφοί πατέρες μας «μελέτησε το παρελθόν, αν θέλεις να σχεδιάσεις κάτι σωστό για το μέλλον».
Η έκδοση του βιβλίου έγινε κατορθωτή χάρις στη γενναιόδωρη χορηγία του προέδρου του «Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα», Στυλιανού Κωνσταντίνου Ζούζουλα, ο οποίος κατέβαλε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.
Επιθυμία του συγγραφέα είναι το βιβλίο να διατεθεί από το Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας Πηλίου «Οξεία Επίσκεψις», από τα έσοδα του οποίου να ενισχύσει τις δράσεις του Μουσείου.
Ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου είναι Βολιώτης στην καταγωγή, δικηγόρος.
Από πολλών ετών ασχολείται με την έρευνα και συγγραφή περιόδων της μεσαιωνικής ιστορίας της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας. Οι επί μέρους μελέτες και συγγραφές του εστιάζονται κατά κύριο λόγο στην έρευνα και αποκάλυψη ιστορικών στοιχείων, περιστατικών και γεγονότων, αγνώστων εν πολλοίς ή ελάχιστα γνωστών, της πρώιμης, της μέσης και ύστερης βυζαντινής περιόδου και καλύπτουν χρονολογικό φάσμα, χιλίων και πλέον ετών βυζαντινής ιστορίας του Θεσσαλικού και Μαγνησιακού χώρου, από το έτος 330, μέχρι το έτος 1423.
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε επιστημονικά διεθνή Συνέδρια Ιστορίας στον Ελλαδικό χώρο, με θέματα ιστορικών εισηγήσεων και αναφορών στη μεσαιωνική Θεσσαλία και Μαγνησία, όπως επίσης σε ημερίδες και συμπόσια Ιστορίας.
Για το μέχρι σήμερα ερευνητικό, ιστορικό, συγγραφικό και εκδοτικό του έργο, έχει βραβευτεί από την Εκκλησία, πανεπιστημιακούς και τοπικούς φορείς Γραμμάτων και Επιστημών, Οργανισμούς και Συλλόγους και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.
Η όλη ιστορική, ερευνητική και συγγραφική εργογραφία του Αποστόλου Δ. Παπαθανασίου, απαριθμεί μέχρι σήμερα την έκδοση οκτώ πολυσέλιδων βιβλίων, καθώς και άλλων έργων και μελετών της μεσαιωνικής θεσσαλικής ιστορίας.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία Κεφάλαια.
Κεφάλαιο πρώτο: Η Μακρινίτσα κατά την περίοδο όλων των υστεροβυζαντινών χρόνων. (Αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο του χώρου και των πρώτων οικιστικών εγκαταστάσεων 1215 – 1423).
Κεφάλαιο δεύτερο: Η Μακρινίτσα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. (Αναφέρεται στο θεσμικό πλαίσιο της εξέλιξης της κοινοτικής ζωής στον χώρο κατά την περίοδο της Τουρκικής κατοχής στο Πήλιο 1423 – 1881).
Κεφάλαιο τρίτο: Η Μακρινίτσα κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. (Η συμμετοχή της Μακρινίτσας στην Επανάσταση του 1821. Η συμμετοχή της Μακρινίτσας στη Θεσσαλική εξέγερση του 1854. Η συμμετοχή της Μακρινίτσας στη Θεσσαλική εξέγερση του 1878. Η μάχη της Μακρινίτσας του 1878).
Το βιβλίο διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «ΛΥΧΝΟΣ», κυρίως όμως από το Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας Πηλίου «Οξεία Επίσκεψις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το