Τοπικά

Θα συγκλονίσει τους πιστούς η αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Μονή Κάτω Ξενιάς

Η Τελετή της Αποκαθηλώσεως την Μ. Παρσσκευή θα πραγματοποιηθεί και φέτος, κατά την παράδοση, στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, στις 3μ.μ.

Σε κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχουν ορισμένα ξεχωριστά λατρευτικά έθιμα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό, όμως, που κεντρίζει το ενδιαφέρον και αξίζει ιδιαίτερη μνεία είναι η αναπαράσταση της Σταύρωσης και η τέλεση της Αποκαθήλωσης τη Μεγάλη Παρασκευή (στις 3 το μεσημέρι) που πραγματοποιούνται στην Ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Ξενιάς (γυναικείο μοναστήρι), η οποία βρίσκεται σε μια απείρου φυσικού κάλλους τοποθεσία 16 χιλιομέτρων νότια της επαρχίας του Αλμυρού . Η  αναπαράσταση άρχισε το 1965 από τον Δαμασκηνό, τότε μητροπολίτη Δημητριάδος, διεκόπη το 1967 και αναβίωσε εκ νέου από τον  Χριστόδουλο το 1975.

Η παρουσία και η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια, καθώς συρρέουν κατά χιλιάδες οι πιστοί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που παρακολουθούν με  συγκίνηση την ακολουθία της αποκαθήλωσης στον λόφο του Γολγοθά, όπως έχει ονομαστεί, ενώ γίνεται και η προσκύνηση του Εσταυρωμένου (μέσω ειδικής σκάλας – έχει επτά μέτρα ύψος ο Σταυρός). Οι πιστοί αισθάνονται δέος μπροστά στην εικόνα του σταυρωμένου Ιησού. Στο τέλος μεταφέρεται (με τη συνοδεία των πιστών) το άψυχο σώμα του Ιησού σε έναν παρακείμενο λόφο για να ενταφιασθεί σε μια λαξευμένη σπηλιά. Η  πομπή έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της ακούγονται πένθιμα εμβατήρια από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αλμυρού.  Στο μεταξύ, στο νέο Διαδημοτικό Κοιμητήριο θα πραγματοποιηθεί η έξοδος και η λιτάνευση του Επιταφίου, στη 1.30μ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το