Τοπικά

Θα στειρωθούν 100 αδέσποτα στον Αλμυρό

Ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων βρίσκεται από χθες στον Αλμυρό και θα φιλοξενηθεί από τον Δήμο μέχρι αύριο Κυριακή, στο πλαίσιο των εθελοντικών στειρώσεων, εμβολιασμών, σήμανσης και καταγραφής αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε ομόφωνα πίστωση συνολικού ποσού 932 ευρώ για τη φιλοξενία 22 συνολικά γιατρών. Συνολικά πρόκειται να στειρωθούν 100 αδέσποτα.
Ως γνωστόν, το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού είναι μεγάλο και διογκώθηκε μετά τον θάνατο της Ελένης Χριστέλου, που διατηρούσε ιδιωτικό κυνοκομείο με περισσότερα από 300 σκυλιά.
Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αλμυρού και της Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, με αφορμή την επίσκεψη των εθελοντών κτηνιάτρων μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Στη δράση αυτή θα παρίσταται τόσο ο δ/ντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Π. Καταραχιάς, όσο και οι δύο συμβεβλημένοι με τον Δήμο Αλμυρού κτηνίατροι (κ.κ. Γερογιάκομος και Διαμαντής), οι οποίοι θα διαθέσουν τα ιατρεία τους για τη διαχείριση της κατάστασης, καθώς προβλέπεται να λειτουργήσουν 10 χειρουργικά τραπέζια επεμβάσεων, με την τήρηση όλων των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες τέτοιου είδους που λαμβάνουν χώρα σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σπάνια έχει επιχειρηθεί ιατρική παρέμβαση σε τόσο μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων.

Στη διαδικασία θα συνδράμουν με τις δυνάμεις τους τόσο ο Φιλοζωικός Σύλλογος όσο και μεμονωμένοι φιλόζωοι.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι ένα από τα πιο σημαντικά της καθημερινότητας στον Δήμο Αλμυρού και χρονίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε βάθος πολλών ετών.
Ο Δήμος Αλμυρού, εξαντλεί συστηματικά κάθε περιθώριο που του παρέχουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο, οι διαθέσιμοι υλικοί πόροι και οι δυνατότητές του, προκειμένου αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί οριστικά και να πάψουν να υφίστανται εικόνες και καταστάσεις που δεν τιμούν καμιά πολιτισμένη κοινωνία.
Ο Δήμος Αλμυρού, καλεί τους δημότες του να σταθούν αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια για περιορισμό των αδέσποτων ζώων, απευθύνοντας έκκληση να αντιμετωπίζεται όχι αβασάνιστα, μα με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα η υιοθεσία κάθε ζώου συντροφιάς».

Η ΕΔΚΕ
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων (ΕΔΚΕ) είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η ίδρυση του σωματείου αποτελεί καρπό ώριμης σκέψης μιας ομάδας φιλόζωων Ελλήνων κτηνιάτρων οι οποίοι, έχοντας ευαισθητοποιηθεί από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αποσκοπούν στο να συνεισφέρουν άμεσα στην εξομάλυνσή της, παρέχοντας αφιλοκερδή κτηνιατρική βοήθεια σε αδέσποτα ή άγρια ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης ή/και είναι αποκλεισμένα από κτηνιατρική μέριμνα.
Επιπροσθέτως, το σωματείο στοχεύει και στην ενίσχυση του φιλοζωικού αισθήματος, ευελπιστώντας ότι θα πάψουν τα αδέσποτα ζώα να θεωρούνται «πληγή» και θα αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην καρδιά όλων των Ελλήνων.
Εκτελεί αποκλειστικά οργανωμένες ομαδικές αποστολές, όχι μεμονωμένες ατομικά από τα μέλη του. Δεν αναλαμβάνει περιστατικά από ιδιώτες.
Εξετάζει, περιθάλπει, και χειρουργεί μόνο αδέσποτα ζώα συντροφιάς ή άγρια ζώα.
Οργάνωση Αποστολών της Εθελοντικής Δράσης Ελλήνων Κτηνιάτρων
Η ΕΔΚΕ επεμβαίνει μετά από:
-Πρόσκληση από φιλοζωικά σωματεία, δημοτικές αρχές, συλλόγους ή ομάδες ανθρώπων που σκοπό έχουν τη βοήθεια των ζώων
-Δική της πρωτοβουλία, σε περιοχές που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης.
Επισημαίνεται ότι η ΕΔΚΕ δεν αναλαμβάνει δράσεις σε περιοχές που υπάρχουν ήδη οργανωμένα και εν λειτουργία προγράμματα δήμων και την ευθύνη των εν λόγω προγραμμάτων την έχουν οι κτηνίατροι της περιοχής. Σε περιοχές που δεν υπάρχουν ανάλογα προγράμματα, δράσεις αναλαμβάνονται αφού υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση με τους τοπικούς κτηνιάτρους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το