Τοπικά

Θα μετρήσουν τη θερμότητα στον Άρη – Διάλεξη αύριο στην Πολυτεχνική Σχολή για τη διαστημική αποστολή της NASA

Η διαστημική αποστολή της NASA, «InSight», για την εσωτερική μελέτη του πλανήτη Άρη: Το πακέτο ροής θερμότητας και φυσικών ιδιοτήτων (HP3), είναι το θέμα διάλεξης που διοργανώνει η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, αύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και ώρα: 19:00, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για το θέμα θα μιλήσει ο κ. Γ. Τσακυρίδης, Dip.Ing, Msc, MBA Senior Aerospace Engineer. Το «InSight» (εσωτερική εξερεύνηση με τη χρήση σεισμικής έρευνας, γεωδαισίας και μεταφοράς θερμότητας) είναι ρομπoτικός προσεδαφιστής, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 5 Μαΐου του 2018 με προορισμό τον πλανήτη Άρη και προσεδαφίστηκε στην επιφάνειά του στις 26 Νοεμβρίου 2018. Σκοπός της αποστολής είναι η τοποθέτηση ενός ρομποτικού γεωλογικού σταθμού, ο οποίος θα φέρει ένα σεισμόμετρο και ένα διατρητικό μηχάνημα μέτρησης μεταφοράς θερμότητας, στην επιφάνεια του Άρη. Μελετώντας το μέγεθος, το πάχος, την πυκνότητα και τη δομή του πυρήνα, του μανδύα και του φλοιού του Άρη, καθώς και τον ρυθμό με τον οποίο η θερμότητα εκλύεται από το εσωτερικό του πλανήτη, το InSight θα παρέχει σημαντικά στοιχεία για τις διαδικασίες εξέλιξης όλων των πετρωδών πλανητών του εσωτερικού ηλιακού συστήματος. Το HP3 (ροή θερμότητας και πακέτο φυσικών ιδιοτήτων), που φέρει το ψευδώνυμο «τυφλοπόντικας», σχεδιάστηκε με σκοπό να σκάψει περίπου 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ώστε να μετρήσει το ποσό της θερμότητας, που προέρχεται από τον πυρήνα του Άρη. Το όργανο, το οποίο χρησιμοποιεί έναν εσωτερικό μηχανισμό σφυρηλάτησης, για να διαπεράσει το έδαφος, φέρει μια δέσμη αισθητήρων θερμοκρασίας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις ανά 30 εκατοστά, έναν συνδυασμένο μετρητή επιτάχυνσης και κλίσης (ACTIL) καθώς και ενεργό θερμικό μανδύα (TEM-A, TEMP-P) για τον καθορισμό της ροής θερμότητας. Οι αισθητήρες θερμοκρασίας τοποθετούνται σε ένα επίπεδο καλώδιο, μήκους πέντε μέτρων, γνωστό και ως «Science Tether», το οποίο επιπλέον επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας και δεδομένων μεταξύ του ρομποτικού προσεδαφιστή και του HP3. Κατά την κάθοδο, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, οι θερμικές και μηχανικές ιδιότητες του εσωτερικού μετρούνται σε διάφορα βάθη, ώστε να αποκαλυφθεί η θερμική ιστορία του πλανήτη.

Συνέδριο Ηλεκτρονικής
Μια σημαντική επιστημονική συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Βόλο, το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου. Πρόκειται για το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών (PAnhellenic Conference on Electronics & Telecommunications (PACET 2019) που στοχεύει στην παρουσίαση και διάχυση των αποτελεσμάτων ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων και συστημάτων.
Τη φετινή χρονιά το PACET θα διοργανωθεί στον Βόλο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Domotel Xenia Volos Hotel. Προεδρεύοντες (general co-chairs) θα είναι οι καθηγητές Φώτιος Πλέσσας και Γεώργιος Σταμούλης. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να τις βρουν στην ηλεκτρονική σελίδα του συνεδρίου: http://pacet2019.e-ce.uth.gr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το