Τοπικά

«Τέρμα» στην ανομία για τις παρακάρλιες εκτάσεις απαιτούν Δήμος και αγρότες Καναλίων

Η παράνομη καλλιέργεια εκτάσεων στα παρακάρλια χωριά απασχολεί τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με τη Δημοτική Αρχή να απαιτεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία απέναντι σε όσους κατέχουν και νέμονται αυθαίρετα δημόσια κτήματα. Απαιτούν να κινηθεί η διαδικασία από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποβληθούν από τις εκτάσεις, προς αποκατάσταση της νομιμότητας.
Οι αποξηραμένες εκτάσεις της Κάρλας από το 1962 μέχρι το 2000 (για περίπου 40 χρόνια) δίδονταν για καλλιέργεια στους παρακάρλιους ακτήμονες και πρώην ψαράδες με έναν ιδιόμορφο νόμο.
Τα στρέμματα που ανήκαν στον Νομό Μαγνησίας ήταν περίπου 50.000 και μοιράζονταν στους ακτήμονες και πρώην ψαράδες των χωριών Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, Κερασιά, Κεραμίδι – Βένετο και Κάπουρνα.
Το 2000 άρχισαν τα έργα για την ανασύσταση της νέας λίμνης Κάρλας, η οποία καταλαμβάνει περίπου 38.000 στρέμματα. Το 90% περίπου της νέας λίμνης έγινε στον Ν. Μαγνησίας και το 10% στον Ν. Λάρισας.

Όπως ήταν φυσικό μετά την ανασύσταση οι δημόσιες εκτάσεις που απέμειναν περιμετρικά της νέας λίμνης είναι πλέον ελάχιστες σε σχέση με τις αρχικές. Συγκεκριμένα για τον Νομό Μαγνησίας απέμειναν περίπου 9.5000 στρέμματα.
Με τις ενέργειές τους αυτές οι παρακάρλιοι φορείς κατάφεραν και έπεισαν τα υπουργεία να ψηφιστεί μία παράγραφος στον Νόμο ειδικά για τις εναπομείνασες δημόσιες εκτάσεις της Κάρλας πράγμα που έγινε.

Η παράγραφος του Νόμου όριζε:
«Παραχώρηση άπαξ και για τρία χρόνια έναντι τιμήματος 5 ευρώ ανά στρέμμα σε αγρότες κατά κύριο επάγγελμα που την τελευταία πενταετία μίσθωναν τις εκτάσεις αυτές». Μετά τα τρία χρόνια αναφέρονταν ρητά ότι θα εφαρμοστεί ο Νόμος.
Με τον τρόπο αυτό μισθώθηκαν τα κτήματα αυτά πάλι στους παρακάρλιους κατοίκους γιατί μόνο αυτοί μίσθωναν την τελευταία πενταετία κτήματα στην Κάρλα και άρα αποκλείσθηκαν αγρότες από άλλες περιοχές.
Σήμερα, 7 χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου 4061/2012, το θέμα συνεχίζει να εκκρεμεί.
Τα 9.500 στρέμματα που απέμειναν περιμετρικά της νέας λίμνης Κάρλας και περιμένουν ακόμη οι αγρότες να τους διανεμηθούν είναι τα εξής:
Περίπου 3.500 είναι περιμετρικά της Μαγούλας (αυτά δίνονταν από το 2012 έως σήμερα).
Περίπου 1.500 είναι παράλληλα από τον υγρότοπο από την πλευρά του Καλαμακίου. Περίπου 500 είναι βορειοδυτικά του ελικοδρομίου. Περίπου 1500 (είναι τα λεγόμενα εντεκάρια) που βρίσκονται παράλληλα με τον δρόμο από το στόμιο της σήραγγας μέχρι το ελικοδρόμιο. Περίπου 2.500 είναι μπροστά στα Κανάλια.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καναλίων προτείνει και η Δημοτική Αρχή συμφωνεί:
– Να παραχωρηθούν άμεσα, με νέες αιτήσεις οι εναπομείνασες δημόσιες εκτάσεις των 9.500 περίπου στρεμμάτων περιμετρικά της νέας λίμνης Κάρλας στους παρακάρλιους αγρότες αποκλειστικά των χωριών Κανάλια – Στεφανοβίκειο – Ριζόμυλο – Κερασιά – Κεραμίδι – Βένετο και Κάπουρνα με τη δέσμευση να καλλιεργηθούν μόνο με σιτηρά ή παρεμφερείς καλλιέργειες, πράγμα που βρίσκει σύμφωνο και τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας.
-Συμφωνεί με την εφαρμογή του Νόμου για τη διανομή των λόγω εκτάσεων «με μοριοδότηση σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», αφού όμως προστεθεί μόνιμα (ειδικά στις εκτάσεις της Κάρλας) η παράγραφος που δίνει τη δυνατότητα διανομής των εκτάσεων αυτών μόνο στους παρακάρλιους αγρότες των παραπάνω χωριών αποκλείοντας αγρότες από άλλες περιοχές.
-Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για ενδεχόμενους νέους αγρότες των παραπάνω χωριών που τυχόν θα υπάρξουν στο μέλλον (μετά την παραχώρηση) έτσι ώστε και αυτοί να τύχουν της ίδιας δυνατότητας όπως και οι συνάδελφοί τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το