Τοπικά

Ταινία μικρού μήκους από το Δημοτικό Τσαγκαράδας

Στην παραγωγή ταινίας μικρού μήκους προχώρησε το Δημοτικό Μουρεσίου-Ξουριχτίου Τσαγκαράδας αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία του σχολείου, αλλά και τα πανέμορφα αξιοθέατα της περιοχής.
Η ταινία με διάρκεια δέκα λεπτά έχει τίτλο «Ένα σχολείο στο βουνό των Κενταύρων» και συμμετέχει στο 8ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στην κατηγορία της τεκμηρίωσης, που διοργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας και τη συνδρομή της ΕΡΤ.

Γιατί το Πήλιο ονομάστηκε το βουνό των Κενταύρων; Ποιό είναι το ομορφότερο μέρος του Πηλίου; Πώς ένας πλάτανος μπορεί και ζει εδώ και 1.000 χρόνια;
Τα παιδιά της Ε και ΣΤ τάξης του Δημοτικού σχολείου Τσαγκαράδας απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα με την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν.
Οι μαθητές με το ντοκιμαντέρ τους παρουσιάζουν τα αξιοθέατα της περιοχής τους μέσα από αφηγήσεις, δραματοποιήσεις, χορούς, τραγούδια.
Οι δύο εκπαιδευτικοί Αλεξίου Κωνσταντίνα, Ντελοπούλου Αικατερίνη με τους μαθητές δούλεψαν το σενάριο, τα σκηνοθετικά μέρη, τους χώρους παραγωγής και κατάφεραν με τη συνδρομή βέβαια των παιδιών που παίζουν εξαιρετικά, αλλά και κατοίκων της περιοχής να παρουσιάσουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
Στην ταινία γίνεται αναφορά στην ιστορία του σχολείου που κτίστηκε το 1909 μετά από δωρεά του ευεργέτη Νανόπουλου, στη χιλιόχρονη ιστορία του πλάτανου στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής με διάμετρο κοντά στα δεκαπέντε μέτρα, στο κρυφό σχολείο στην παραλία της Φακίστρας και στις βρύσες της περιοχής.
Στην ταινία πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μαθητές που με όμορφη σκηνοθεσία, τραγούδια, αφήγηση, ενδυμασία περιγράφουν τα αξιοθέατα της φημισμένης Τσαγκαράδας.
Και βέβαια δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά και στο τρενάκι του Πηλίου με τη μεγάλη του ιστορία και παράδοση.
Οι εικόνες με τις πολύ ωραίες παραλίες, όπως ο Μυλοπόταμος, σε συνδυασμό με τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα στιγμιότυπα δίνουν το στίγμα της πλούσιας φύσης που πλημμυρίζει το σχολείο και την Τσαγκαράδα.

Οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ Τάξεων που συμμετείχαν στην ταινία μικρού μήκους, είναι οι εξής: Αζιζάι Σαγίτα, Βασταρδής Ιωάννης, Καπετάνιος Αλέξανδρος, Κρινάκη Ευαγγελία, Κρινάκης Μάριος , Καρκαλάς Αθανάσιος, Λαμπαδάρη Ειρήνη, Μέντα Νταϊάνα, Μπαστούνη Πολυξένη, Μπουνγκούρι Καϊμάκ, Πολυζώη Σταυρούλα, Ρηγάκη Αικατερίνη, Ρούσσα Μαρία, Τσέλα Αγγελική, Τσένγκα Ερνίς, Χάδλας Νικόλαος.
Η διευθύντρια κ. Δήμητρα Σαλταγιάννη δήλωσε για την όμορφη πρωτοβουλία του σχολείου πως «επιθυμώ να εκφράσω τα συγχαρητήρια στους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων και στις δασκάλες τους Ντελοπούλου Κατερίνα και Αλεξίου Κωνσταντίνα για την υπεροχή ιδέα της συμμετοχής στον διαγωνισμό και της δημιουργίας αυτής της ταινίας. Εκτός από τις διδακτικές υποχρεώσεις τους διέθεσαν από τον προσωπικό τους χρόνο για να γράψουν μαζί με τους μαθητές το σενάριο της ταινίας. Κάνανε τη σκηνοθεσία, μετακινηθήκαν πολλές φορές εκτός τάξης, δουλέψανε τη σκηνική παρουσία, κάνανε έρευνα για την τοπική ιστορία. Δώσανε στους μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν μικροί δημιουργοί, να εξοικειωθούν με οπτικοακουστικές δεξιότητες. Ακόμη να γίνουν μελετητές του περιβάλλοντός τους. Να ευχαριστήσω θερμά για τη βοήθειά τους, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα, τους κυρίους Ρηγάκη Κωνσταντίνο, πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας και τον Παχή Περικλή για το μοντάζ της ταινίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το