Οικονομία

Τελική ευθεία για τεχνική συμφωνία

epa04695193 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) attends a wreath-laying ceremony at the Tomb of the Unknown soldier in Moscow, Russia, 08 April 2015. Tsipras is scheduled to hold talks with Russian President Vladimir Putin in an effort to boost trade relations between the two countries.  EPA/IVAN SEKRETAREV/POOL

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η σύνταξη της τεχνικής συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ενώ οι Financial Times επισημαίνουν σε άρθρο πως το θέμα των συντάξεων έχει αναχθεί σε σημείο-κλειδί στις συζητήσεις των δύο πλευρών.

«Αξιωματούχοι επιδιώκουν η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς να αρχίσει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες» σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο των Βρυξελλών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Από την πλευρά τους οι FT, σχολιάζοντας δηλώσεις αξιωματούχων που ήταν παρόντες στο Eurogroup της Δευτέρας (Πολ Τόμσεν – ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ – ΕΚΤ και Πιερ Μοσκοβισί – ΕΕ) ανέφεραν τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό ως ένα από τα μεγαλύτερα πεδία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις διάσωσης.

Ειδικότερα, ο Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε στις ελληνικές συντάξεις ως «εξαιρετικά γενναιόδωρες», ενώ ο Μπενουά Κερέ προειδοποίησε ότι χρειάζεται να γίνει μια «συνολική συζήτηση» για το πώς θα κρατηθεί το σύστημα σε βιώσιμα επίπεδα.

Οπως υπογραμμίζεται στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο για την ελληνική κοινωνία στην οποία 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι επισήμως συνταξιούχοι, αν και το 1 εκατομμύριο εξ αυτών είναι κάτω των 65.

Οι FT προσθέτουν πως η αναδιοργάνωση του υπερχρεωμένου κρατικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν ένα από τα πρώτα διαρθρωτικά μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα όταν υπέγραψε το πρόγραμμα διάσωσης το 2010. Από τότε διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν περικόψει συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές, όμως έχουν αποτύχει να θεραπεύσουν τα επί μακρόν εκκρεμή προβλήματα όπως οι απάτες και τα ελλείμματα.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν επεσήμανε χθες τους κινδύνους που θα υπήρχαν από μια διάσπαση του ευρώ. «Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, επειδή θα υπονόμευε τους ισχυρισμούς των πολιτικών της ότι η νομισματική ένωση είναι μόνιμη», είπε ο υπουργός. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα υπέφερε περισσότερο.

Τέλος, άλλο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εισαγάγει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. το ελληνικό ζήτημα. «Ο κ. Τσίπρας θα εμφανίσει ότι υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δηλώσεις Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου» που επικαλείται το πρακτορείο.

Την ίδια ώρα όμως το αμερικανικό δίκτυο CNBC υποστήριζε πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο των συζητήσεων με τους πιστωτές, πρωτοβουλία που δείχνει την προσήλωσή του στην εξεύρεση λύσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το