Ελλάδα

Ανέβαλαν τις εκδηλώσεις μνήμης στο Ολοκαύτωμα Εβραίων, γιατί δεν τους άρεσε το άστρο του Δαυίδ

MNHMEIO

Απρόσμενες εξελίξεις στο μνημείο για το άγνωστο Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας.

Η παράταξη της πλειοψηφίας, με επικεφαλής τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, διχάστηκε εξαιτίας του άστρου του Δαβίδ που υπάρχει πάνω στο μνημείο και ζήτησε την αναβολή της εκδήλωσης μνήμης των 1.484 Εβραίων που οδηγήθηκαν από τους Βούλγαρους στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία, όπου και παραδόθηκαν στους Γερμανούς συμμάχους τους τον Μάρτιο του 1943, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για αύριο το πρωί και μετά τις ομιλίες θα γίνονταν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο έκανε δωρεά ο πολιτικός μηχανικός και επί 32 χρόνια πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας Βίκτωρ Βενουζίου.

Αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Τσανάκα ανακοίνωσε την αναβολή της εκδήλωσης, επικαλούμενη… αισθητικούς λόγους και πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση θα τοποθετηθεί μια αναθηματική πλάκα, τα έξοδα της οποίας θα αναλάβει ο δήμος «και αργότερα θα δούμε αν μπορεί να εγκατασταθεί κάποιο άλλο μνημείο, το οποίο θα επιλέξουμε προσεκτικά».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας το βράδυ της Δευτέρας και σύμβουλοι απείλησαν με παραίτηση αν δεν αφαιρεθεί το άστρο του Δαβίδ από το μνημείο.

«Προσβολή»
«Για μας μια τέτοια απόφαση και μάλιστα στο παρά πέντε αποτελεί προσβολή στη μνήμη 1.484 Εβραίων που θανατώθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το άστρο του Δαβίδ είναι ένα θρησκευτικό σύμβολο και υπάρχει σε πολλά άλλα μνημεία, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Αλλωστε τα 1.484 θύματα ήταν Εβραίοι, τι πιο λογικό να υπάρχει ένα εβραϊκό σύμβολο», δήλωσε, χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του για την αναβολή, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ενώ τα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, που ήταν συνδιοργανωτές στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, κάνουν λόγο για ματαίωση και όχι για αναβολή.

Αντιδράσεις υπήρξαν και μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας Κώστας Σιμιτσής κάλεσε τη δήμαρχο να εξηγήσει ποιο είναι το αισθητικό κριτήριο και σημείωσε ότι «θα γίνουμε ρεζίλι με αυτά που λέτε και κάνετε».

«Η δήμαρχος ανέλαβε μια εκδήλωση χωρίς να προσδιορίσει γιατί το έκανε αυτό και πότε θα γίνει. Με μισόλογα απάντησε στις αντιδράσεις μας, δεν ήταν ξεκάθαρη στο τι πραγματικά την ενόχλησε», μας είπε ο κ. Σιμιτσής.

Αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» Aρης Βέρρος εξέφρασε την οργή του για την αναβολή της εκδήλωσης στο παρά πέντε. «Δεν καταλαβαίνω τι αμφισβητούμε αυτήν τη στιγμή.

Παραδεχτείτε ότι υπήρξαν αντιδράσεις. Δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται με σας και την ομάδα σας, αλλά πρέπει να προστατέψετε τον Δήμο Καβάλας», είπε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το