Τοπικά

ΤΑΙΠΕΔ: Υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι Βόλου

Σήμερα υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.) με τη διοίκηση του ταμείου να αναμένει προσφορές από τη συντριπτική πλειοψηφία των οκτώ ομίλων που είχαν περάσει στο δεύτερο στάδιο. Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται εγχώριοι όμιλοι από το χώρο των υποδομών αλλά και διαχειριστές λιμένων σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ένας από τους περιφερειακούς παίκτες που αναμένεται να καταθέσει σήμερα προσφορά είναι η βουλγαρική Advance Properties, που ελέγχεται από την οικογένεια Domuschiev. Ο βουλγαρικός όμιλος διαχειρίζεται ήδη δύο τερματικούς σταθμούς στο Μπουργκάς ενώ έχει παρουσία σε ναυτιλία, φάρμακα, ακίνητα, εκδόσεις, κ.α. Περιφερειακός παίκτης είναι και η Mariner Capital με έδρα την Μάλτα που ελέγχεται από την οικογένεια Hill και ήδη διαχειρίζεται λιμάνια σε Ιταλία, Αλβανία και Λετονία με παράλληλες δραστηριότητες στον τομέα των logistics.

Στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού έχει προκριθεί και η QTerminal με έδρα το Κατάρ. Όμιλοι με έδρα το Κατάρ προωθούν ήδη σχέδιο κατασκευής πλωτού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου (FSRU) στον Βόλο. Στην τελική φάση πέρασε και ο ΟΛΘ, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος συμμετέχει σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση λιμένων. Σήμερα θα μάθουμε και ποιοι από τους εγχώριους υποψήφιους θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Πρόκειται για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον όμιλο Goldair, την κοινοπραξία της Ελληνικής Χαλυβουργίας (διαθέτει εργοστάσιο στο Βελεστίνο Μαγνησίας και είναι ήδη χρήστης του λιμένος Βόλου) με την Israel Shipyards και η κοινοπραξία της Intrakat με την ΤΕΚΑΛ.

Εκτός από το λιμάνι του Βόλου, το ΤΑΙΠΕΔ έχει και άλλες εκκρεμότητες με τα λιμάνια. Για παράδειγμα, εκκρεμεί η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.) το 67% των μετοχών του οποίου εξαγοράστηκε από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi. Ο ίδιος όμιλος επικράτησε και στο διαγωνισμό για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Πιο κοντά στην υπογραφή βρίσκεται και η σύμβαση για την παραχώρηση του εμπορευματικού λιμένα «Φίλιππος Β’» στην Καβάλα στην κοινοπραξία «International Port Investments Kavala» στην οποία συμμετέχει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πηγή:powergame

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το