Ελλάδα

Τα τρία στοιχήματα του Οκτωβρίου στην πορεία για έξοδο στις αγορές

Μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση καλείται να κάνει η κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Πρώτη προτεραιότητα η ψήφιση των προαπαιτούμενων για να εκταμιευτούν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθεί η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, και έπεται η «μητέρα των μαχών» για να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση.
Πρόκειται για διαφορετικά κομμάτια που συμπληρώνουν το «παζλ» της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να επιθυμεί το 2016 να κλείσει με θετικό -έστω και οριακά- πρόσημο και όχι με ύφεση. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι το επόμενο εξάμηνο η χώρα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά να γίνει και μια… δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών.

 
«Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Reuters. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως από εδώ και στο εξής κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη.
Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να τονωθεί η οικονομία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Ο επόμενος μήνας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την πορεία της οικονομίας, με την κυβέρνηση να καλείται να κλείσει τρία μέτωπα:
1. Προαπαιτούμενα. Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων από την πρώτη αξιολόγηση έχουν στενέψει και γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση προχωρά με διαδικασίες-εξπρές. Το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο-σκούπα, που αύριο εισάγεται για συζήτηση στις επιτροπές και την Τρίτη μπαίνει για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Τα περιθώρια στενεύουν
Στις 29 του μήνα η πρόοδος θα πρέπει να καταγραφεί στο Euro­wor­king Group, ενώ τα όποια εκκρεμή θέματα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Τη συγκεκριμένη μέρα συνεδριάζει το Eurogrouρ, οπότε και αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις, καθώς αν δεν εκταμιευτεί η δόση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η κατάσταση περιπλέκεται και θα πρέπει να υπάρξουν νέες εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια.
2. Προϋπολογισμός και μεσοπρόθεσμο. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το μεσοπρόθεσμο. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ωστόσο λύση δεν έχει βρεθεί για το ύψος των πλεονασμάτων για το 2019 και το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε προτείνει να προβλέπονται αντίστοιχα 2,5% και 2%, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο 3,5% και το ΔΝΤ σε αυτό το θέμα συμφωνεί με την ελληνική θέση για μείωσή τους από το 3,5%. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, το μεσοπρόθεσμο αναμένεται να κατατεθεί με πρόβλεψη 3,5% για να αποφευχθεί ο σκόπελος, με έναν αστερίσκο ωστόσο πως αυτό μπορεί να επανεξεταστεί.
3. Δεύτερη αξιολόγηση. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι τα εργασιακά, όπου σε καθοριστικό παράγοντα μπορεί να εξελιχθεί το ΔΝΤ. Το Ταμείο παραδοσιακά έχει σκληρές θέσεις για την αγορά εργασίας (π.χ. στο θέμα των απολύσεων), ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι στάση θα τηρήσει απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν προχωρήσει η απομείωση του χρέους. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη «μάχη» ζητώντας τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενώ στην πρόσφατη επίσκεψη του κουαρτέτου στη χώρα το θέμα τέθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.
Ουσιαστικά μια σειρά θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης έχουν ήδη ανοίξει και υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις για να μην υπάρξουν… εκπλήξεις. Επισήμως, πάντως, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να αρχίσει στις 17 Οκτωβρίου, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να ολοκληρωθεί ταχύτατα ώστε να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η συζήτηση για το χρέος. Αυτό που θέλει πάση θυσία να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι να βρεθεί στη μέση της «διαμάχης» Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το χρέος και το ύψος των πλεονασμάτων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στο σύρσιμο των συζητήσεων, με αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία.
Επαφές με Funds
Την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και είχε επαφές με funds. Ελληνικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας -«με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις»- το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το