Ελλάδα

Σε τρεις άξονες το πόρισμα των σοφών για το Ασφαλιστικό

Μεικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων, διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στη συλλογική δράση (απεργία – ανταπεργία) και συμμόρφωση με την επικείμενη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις αναμένεται να προτείνει το πόρισμα-πιλότος της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

Το επίμαχο πόρισμα που παραδίδεται την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεκλειδώσει τη δύσκολη διαπραγμάτευση για την εργασιακή μεταρρύθμιση, δίνει απαντήσεις για τα τρία κρίσιμα μέτωπα των ομαδικών απολύσεων, του κατώτατου μισθού και του συνδικαλιστικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίμαχο πόρισμα αναμένεται να αποτυπώνονται ?εκτός απροόπτου? τα εξής:

1 Ομοφώνως φέρονται οι καθηγητές που συμμετέχουν στην Επιτροπή ως εμπειρογνώμονες να καταλήγουν πως δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά στο μείζον θέμα της συλλογικής δράσης. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύει την ελληνική θέση πως δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ άουτ), που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982. Ο ίδιος νόμος περιγράφει και το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα λήψης απόφασης για κήρυξη απεργίας.

2 Για το κρίσιμο θέμα των ομαδικών απολύσεων το πόρισμα δεν «ακουμπά» την πτυχή του ποσοστιαίου ορίου βάσει του οποίου κρίνεται αν οι απολύσεις είναι «ομαδικές» ή όχι (ισχύει διαφορετικός πήχης στις χώρες της ΕΕ). Αντίθετα αναμένεται να παραπέμπει στην επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία εκδίδεται προς τα τέλη Οκτωβρίου, για τον μηχανισμό και τη διοικητική έγκριση που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα το ΣτΕ, όπου προσέφυγε αρχικά η ΑΓΕΤ (υπό τον πολυεθνικό όμιλο Lafarge, γαλλικών συμφερόντων) ζητώντας να ακυρωθεί η προ 3ετίας άρνηση του υπουργού Εργασίας να εγκρίνει ομαδικές απολύσεις εν όψει του λουκέτου που έμπαινε στο εργοστάσιο τσιμέντων Χαλκίδας.

Τον περασμένο Ιούνιο δημοσιοποιήθηκε η εισαγγελική πρόταση-σοκ, η οποία έκρινε αντίθετο προς το ενωσιακό δίκαιο το δικαίωμα της διοικητικής έγκρισης (βέτο) που διατηρεί ο υπουργός Εργασίας, ως περιοριστικό της επιχειρηματικής ελευθερίας. Αν το δικαστήριο υιοθετήσει την εισήγηση του εισαγγελέα, τότε απειλείται ευθέως το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας.

3 Στο μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαδικασίας αναδείχτηκαν ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι καθηγητές της Επιτροπής διαιρέθηκαν και τα… παζάρια αποδείχτηκαν σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό και η γνώμη αποτυπώνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομοφώνως.

Η πλάστιγγα φέρεται πάντως να γέρνει υπέρ ενός μεικτού συστήματος, κοντά στις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και της ελληνικής πλευράς. Αναμένεται δηλαδή να προτείνεται καθορισμός του κατώτατου μισθού και πάλι από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, με την παράλληλη συμβουλευτική λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η επιτροπή αυτή αναμένεται να θέτει τη βάση της διαπραγμάτευσης, με μια γνωμοδότηση χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, αναλύοντας την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, τα συγκριτικά δεδομένα στην υπόλοιπη Ευρώπη κ.ά.

Οπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, τα συμπεράσματα της «Διεθνούς των Σοφών», που συγκροτήθηκε για να μελετήσει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» και να προτείνει μεταρρυθμίσεις, θα αποτελέσουν τη βάση μιας μάχης που προοιωνίζεται ιδιαίτερα σκληρή ανάμεσα στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, τις οποίες επικαλείται η ελληνική πλευρά, και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του ΔΝΤ.

 

Ψάχνοντας άσους στο μανίκι
Γι’ αυτόν τον σφοδρό πόλεμο προετοιμάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναζητώντας άσους στο… μανίκι. Ενας από αυτούς ενεργοποιείται στις 20 Οκτωβρίου, όταν συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η συλλογική προσφυγή της ΓΣΕΕ από το 2014 κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την παραβίαση μεγάλου αριθμού δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων από τα μνημόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συγκεκριμένη εξέταση, προτίθεται να υποστηρίξει την προσφυγή της ΓΣΕΕ. Στόχος είναι να προκύψει ένα πρόσθετο όπλο για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έρχεται και το οποίο θα είναι μια απόφαση που θα κρίνει ως αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη την παραβίαση μέσω μνημονίων θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Η ελληνική πλευρά, άλλωστε, σκοπεύει να μεταχειριστεί κάθε μέσο στην αναμέτρηση που έρχεται, ιδιαίτερα απέναντι στο ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις του και ζητά περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

«Οι μεταρρυθμίσεις του 2011 στην αγορά εργασίας, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον κατώτατο μισθό ήταν σημαντικά βήματα μπροστά» αναφέρει το Ταμείο στην έκθεση-κόλαφο που συνέταξε για την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας πως «θα ήταν σφάλμα να συμπεράνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να αντιστραφούν, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Αντίθετα οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πιο… φιλόδοξες, λέει το ΔΝΤ, ζητώντας «μέτρα για την ευθυγράμμιση των πλαισίων της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και τη συλλογική δράση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το