Τοπικά

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα «κλειδί» για την ανάπτυξη της Μαγνησίας

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Μαγνησίας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την είσοδό της στη νέα εποχή, αναλύθηκαν στην ημερίδα που οργάνωσαν χθες στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» οι απόφοιτοι του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων ιστορίας του σχολείου. Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το «Ίδρυμα Δεληγεώργη» και η πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πολύτροπος Μούσα».

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Δ. Μποσνάκης, εκ μέρους των αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Βόλου, τόνισε πως η ανάπτυξη έχει ως βασική προϋπόθεση την εκπαίδευση, ενώ σημείωσε πως οι προτάσεις των ομιλητών θα συνδράμουν στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένη άποψης για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο εφοπλιστής Πάρης Δράγνης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας που προσφέρει ο χώρος της ναυτιλίας, ενώ ανακοίνωσε πως θα προσφέρει εργασία σε όσα παιδιά από την αίθουσα σπουδάζουν ναυτιλιακά και αν αποφασίσουν να κάνουν μεταπτυχιακό, θα αναλάβει τα έξοδα. «Θέλω να δώσω στους πατριώτες μου δουλειά και μέλλον», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη η χαρά που επιστρέφω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Η αγάπη για τον τόπο μου παραμένει αναλλοίωτη. Δεν έπαψα να έχω έννοια τη Νέα Αγχίαλο, τον Βόλο και τη Μαγνησία».

Ο κ. Δράγνης σημείωσε, πως μια χώρα που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από νοοτροπίες και παθογένειες του παρελθόντος, δεν μπορεί να πάει μπροστά. «Η ναυτιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα. Υπάρχει αξιοκρατία. Οι μισθοί παραμένουν υψηλοί και η επικοινωνία στις μέρες μας είναι ευκολότερη. Φανταστείτε ότι ο μισθός του καπετάνιου είναι 15.000 ευρώ τον μήνα». Ο εφοπλιστής τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε την ομορφιά της πατρίδας μας, όχι μόνο για την επόμενη γενιά, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων. Μάλιστα αναφέρθηκε σε τρεις προσπάθειές του να επενδύσει στην περιοχή, που δεν ευδοκίμησαν. Η πρώτη προσπάθεια αφορούσε ξενοδοχειακή μονάδα, που δεν ευδοκίμησε λόγω της γραφειοκρατίας, η δεύτερη τη δημιουργία ναυπηγείου μεταξύ Αλμυρού και Αγχιάλου και η τρίτη, πριν λίγα χρόνια, αφορούσε στην κατασκευή σκάφους στην τρίτη προβλήτα του λιμανιού χωρίς όχληση. «Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία, να κάνω κάτι για την πατρίδα μου», κατέληξε. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι η Μαγνησία έχει ανθρώπους για να «τρέξουν» αυτή την προσπάθεια. «Η χώρα μας σιγά σιγά αφήνει την κρίση και τροχοδρομείται μια πορεία ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων. Το μικρό μέγεθος δεν τις επιτρέπει να μειώσουν το κόστος, να αυξήσουν την εμπορική δραστηριότητα και να εξάγουν», δήλωσε και σημείωσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν συνθήκες συνεργασίας.
Ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι χάθηκε πολύτιμο δυναμικό από την πατρίδα μας και πρέπει να αντιστρέψουμε το brain drain σε brain game. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνοχή των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται συνέπεια των πολιτικών. Η Μαγνησία έχει τα πλεονεκτήματα, που αν τα αξιοποιήσει, μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες προοπτικές», είπε αναφερόμενος στο λιμάνι, το αεροδρόμιο, τη σιδηροδρομική σύνδεση, τον πρωτογενή τομέα, τους συνεταιρισμούς, αλλά και την έντονη δραστηριότητα από start ups επιχειρήσεις με έδρα τον Βόλο και δραστηριότητα το εξωτερικό. «Είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αν τα αξιοποιήσει, μπορεί να αποτελεί μέρος της νέας εποχής, που απλώνεται μπροστά μας. Το λιμάνι μπορεί να γίνει έξυπνο και να εναρμονιστεί με τη νέα ψηφιακή εποχή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις δυνατότητες που έχει το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου. Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις, να αξιοποιηθούν οι υποδομές, να διευρύνουμε τις μονάδες φιλοξενίας και να αναπτύξουμε ένα περιβάλλον με πυρήνα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εναρμόνισης και του πρωτογενούς κλάδου με την ψηφιακή εποχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το