Τοπικά

Τα σωματεία του ΠΑΜΕ και ο Δήμος Σκιάθου στηρίζουν τους πυρόπληκτους

Στο πλευρό των πυρόπληκτων στάθηκε η τοπική κοινωνία, οι φορείς και ο Δήμος Σκιάθου.

Από το απόγευμα του Σαββάτου 7 Αυγούστου ο Δήμος είχε επικοινωνία με τους Αντιδημάρχους  Ιστιαίας και Αιδηψού Σπύρο Πανουριά και Αναστασία Φουρνάρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Ηλία Μπουρμά, για την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους κατοίκους της Εύβοιας.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο λιμάνι Ψαροπούλι, κατέπλευσε το καΐκι “Καλυψώ”, του Λάμπρου Χούμα μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν από πρωτοβουλία των πολιτών της Σκιάθου. Το καΐκι παρέμεινε με εντολή του εκεί Λιμενάρχη ως τις πρώτες πρωινές ώρες για την πιθανή μεταφορά πυρόπληκτων στη Σκιάθο.

Στη 1:30 τα ξημερώματα ο Αντιπεριφερειάρχης κ, Μπουρμάς ενημέρωσε το Δήμο Σκιάθοu για την ανάγκη μεταφοράς 64 πυρόπληκτων στη Σκιάθο. Στις 4:00πμ απέπλευσε το καΐκι “Καλυψώ”, από το λιμάνι (Ψαροπούλι), με 64 επιβάτες με προορισμό τη Σκιάθο. Με την άφιξή του στο λιμάνι της Σκιάθου, οι πυρόπληκτοι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του Δήμου στο ξενοδοχείο Σκιάθος Παλλάς. Το ξενοδοχείο διέθεσε τις εγκαταστάσεις υποδοχής, πρόσφερε πρωινό και μεσημεριανό και τη μεταφορά των πυρόπληκτων στα καταλύμματα φιλοξενίας. Συγκεκριμένα τα καταλύμματα φιλοξενίας είναι τα εξής, Αλκυών (  2 δωμάτια), Βαρσάκη Gigi (1 δωμάτιο), Βίλα Ρόσα (1 δωμάτιο), Βίλα Άννη (1 διαμέρισμα), Εσπερίδες (6 δωμάτια), Κατερίνα studios (1 δωμάτιο, 1 διαμέρισμα), Κοράλι (4 δωμάτια), Μαντράκι (1 δωμάτιο / πρόσφερε 2), Νεφέλη studios (1 δωμάτιο), Νικηφόρου Βασίλης( 5 δωμάτια / προσέφερε 5 δωμάτια & 3 διαμερίσματα), Σκιάθος Παλλάς (2 δωμάτια), Dolphin of Skiathos (8 δωμάτια /πρόσφερε 22 δωμάτια). Σίτιση προσέφεραν η οικογένεια της Δάφνη Στεφανίδη-Ξυλοποδάρου, η Έλσα Ζεμπέκη, η Ντούνια Ζιζάνη, τα εστιατόρια, Βεζούβιος, Ελαιών Θέα, Ελγκρέκο, Καλούα, Καμπουρέλιας, Καστέλλα, Κόζιακας, Μπακάλικο, Μπουμπουνάκια, Πυροφάνι.

Μετά από αίτημα του Δήμου Ιστιαίας και Αιδηψού, ο Δήμος Σκιάθου έστειλε 800 λίτρα βενζίνης και λιπαντικά, από δωρεά του κ. Γιώργου Αλεξανδρίδη και ιδιωτών.

Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί πως πολύ ακόμη πολίτες (Ασβέστη Φωτεινή, Καπούνη Γιώργος, Μαρκοζάνη Μαγδαληνή, Μεσσήνη Κωνσταντίνα, Μπούρα Οριάνα, Μουτζούρη Γκάμπι, Νικολάου Κατερίνα, Τσιλικούδη Άννυ, Χαλκιάς Βαγγέλης, Johnson Didi, Nikolns Jill), όπως και η Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων, προσφέρουν τα καταλύματά τους για το ενδεχόμενο που θα χρειαστεί να μετακινηθούν και άλλοι πυρόπληκτοι.

Σωματεία και φορείς της Μαγνησίας συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης (νερά, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά κτλ.) για του πυρόπληκτους της χώρας μας ως μια πρώτη πράξη ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης στις δύσκολες ώρες που περνούν τις τελευταίες ημέρες . Καλούμε Σωματεία, φορείς, κάθε απλό άνθρωπο της περιοχής μας να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη. Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει την Δευτέρα  9/08, την Τρίτη 10/08 και την Τετάρτη 11/08 στο στέκι αλληλεγγύης στο Μεταξουργείο (είσοδος από Καραμπατζάκη) και τις ώρες 7:00μμ-9:00μμ.
 
Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους κατοίκους όλων των περιοχών που δοκιμάζονται  από την πύρινη λαίλαπα, στους πυροσβέστες , τους εργαζόμενους όλων των μηχανισμών που δίνουν την μάχη για την κατάσβεσή της.
Δεν είναι μοιραίο η χώρα μας να κατακαίγεται κάθε καλοκαίρι από πυρκαγιές, να απανθρακώνονται χιλιάδες στρέμματα δάσους ,  να χάνονται ζωές και σπίτια . Είναι απότοκο της έλλειψης ουσιαστικής πρόληψης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τη γη και θυσιάζει αυτές τις ανάγκες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και των νέων κερδοφόρων επενδύσεων που σχεδιάζουν.
Γι΄αυτό η οργή δεν μπορεί παρά να ξεχειλίζει όταν με τέτοιες τραγικές αφορμές, ερχόμαστε αντιμέτωποι ξανά και ξανά με  τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές στους αναγκαίους μηχανισμούς(πυροσβεστική κ.α.), με την ανυπαρξία οργανωμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου με προτεραιότητα στους ανθρώπους, τις κατοικίες τους, στον φυσικό πλούτο. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ετοιμάζονται νέοι πακτωλοί χρηματοδοτήσεων για «πράσινες μπίζνες» χωρίς να προβλέπεται δεκάρα τσακιστή για όλες αυτές τις ανάγκες.
Γι΄αυτό είναι και πρόκληση, υποκρισία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, να τα αποδίδει όλα αυτά στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και στην «ατομική ευθύνη» .
Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν έχουν άλλη επιλογή από το  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τα Σωματεία , οι φορείς να μπουν μπροστά στην μάχη, στον αγώνα για να μην μείνει κανείς απροστάτευτος την επόμενη ημέρα. Να απαιτήσουμε :
• Χωρίς καμιά καθυστέρηση να  παρθούν άμεσα μέτρα, να διατεθούν όλα τα μέσα και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στην μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
• Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων εξοπλισμένα με όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
• Να κλείσουν όλα τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς στις περιοχές των πυρκαγιών μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων από τις πυρκαγιές και τους υπαρκτούς κινδύνους άμεσων αναζωπυρώσεων.
• Να διασφαλιστεί  η καταβολή των μεροκάματων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να μην υπάρξει καμία άλλη συνέπεια για τους εργαζόμενους με απολύσεις, διαθεσιμότητα, μειώσεις μισθών που σε τέτοιες περιπτώσεις όπως δείχνει η εμπειρία η μεγαλοεργοδοσία αξιοποιεί για να  προωθεί τέτοιου είδους σχεδιασμούς.
• Να δοθούν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που η δουλειά και το εισόδημά του είναι σε άμεση εξάρτηση με το δάσος όπως ρυτινοσυλέκτες και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς κανένα εισόδημα στις περιοχές των καταστροφικών πυρκαγιών.
• Η εξασφάλιση κατοικίας, των πρώτων άμεσων αναγκών, η αποκατάσταση των υποδομών, η ταχύτερη δυνατή επιστροφή  των πληγέντων στα χωριά και στα σπίτια τους, η άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων.  
   • Οικονομική στήριξη όλων των οικογενειών, των αγροτών και επαγγελματιών, όσων έχασαν τις δουλειές τους.
 
 
Τα σωματεία και φορείς:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Μ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ/ΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το