Οικονομία

Τα σημεία – κλειδιά του σχεδίου για «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

Τους συνεπείς δανειολήπτες που ενόσω διαρκούσε το «ξεκαθάρισμα» των «κόκκινων» δανείων παρέμεναν στο περιθώριο αποφάσισαν να επιβραβεύσουν οι τράπεζες, ενεργοποιώντας – αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα – το σχέδιο για «πάγωμα» των επιτοκίων στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο, άλλωστε, είναι και το πιο επιρρεπές στις αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με διαδοχικές ανακοινώσεις ο ένας μετά τον άλλον οι συστημικοί Όμιλοι άνοιξαν τα… χαρτιά τους γύρω από το νέο πρόγραμμα στήριξης, δίνοντας τις αμέσως επόμενες ημέρες τη «σκυτάλη» στις μικρότερες τράπεζες, αλλά και τους servicers, οι οποίοι, άλλωστε, διαχειρίζονται στεγαστικά δάνεια άνω των 21 δισ. ευρώ.

«Τις τελευταίες ώρες, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης φυσικών προσώπων, με ενήμερα στεγαστικά δάνεια. Το πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά από αρχές Μαΐου, προστατεύει τα συνεπή νοικοκυριά από ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, θέτει το επιτόκιο βάσης σε χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος Μαρτίου, περιλαμβάνει και τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε άλλα νομίσματα, έχει 12μηνη διάρκεια και λειτουργεί επ’ ωφελεία των πελατών σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας το περίγραμμα της συμφωνίας των «4», προαναγγέλλοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δη, άμεσα, τόσο από τις μη συστημικές τράπεζες, όσο και από τους διαχειριστές δανείων και απαιτήσεων.

To newmoney συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα σημεία – κλειδιά του σχεδίου, το οποίο εκτιμάται πως θα δώσει μία «ανάσα» στους δανειολήπτες που το τελευταίο 10μηνο πλήττονται από το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια.

Ειδικότερα:

Ποιους δανειολήπτες αφορά: Όλους τους ιδιώτες κατόχους στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια έχουν εκταμιευθεί έως 31/12/2022, δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 28/4 ή 2/5 (αναλόγως την τράπεζα) και δεν έχουν μεταβιβαστεί, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ. οι επίμαχοι δανειολήπτες δεν θα μείνουν εκτός προστασίας, αφού οι servicers, στην πρόσφατη συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, δεσμεύτηκαν να επανέλθουν με συγκεκριμένο σχέδιο, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με τους επενδυτές – ιδιοκτήτες των δανείων). Στην περίμετρο εντάσσονται και τα επισκευαστικά, αλλά και όσα δάνεια έχουν εμπράγματη εξασφάλιση ακίνητο και άρα, εμπίπτουν στη «σφαίρα» των στεγαστικών. Αξίζει να αναφερθεί πως το νέο πρόγραμμα ισχύει ανεξάρτητα εάν οι δανειολήπτες έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών, η περίοδος διαθεσιμότητας του οποίου επεκτάθηκε έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ εκτός τίθενται τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή όσα το επιτόκιό τους διαμορφώνεται επί του βασικού επιτοκίου στεγαστικής πίστης, καθώς δεν έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις.

Σε ποιο ύψος «κλείδωσε» το επιτόκιο: Οι τράπεζες αποφάσισαν η νέα τιμολόγηση των δανείων να προκύπτει βάσει του επιτοκίου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 31/3/2023, μειωμένο κατά περίπου 20 μονάδες βάσης. Έτσι, το Euribor ενός μηνός μειώνεται στο 2,70% από 2,915% στα τέλη του περασμένου μήνα, το Euribor τριών μηνών στο 2,85% έναντι 3,038%, το επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) στο 3,30% από 3,50% και τέλος, το επιτόκιο Saron (Swiss Average Rate Overnight), βάσει του οποίου προκύπτουν τα αντίστοιχα Libor για το ελβετικό φράγκο στο 1,20% από 1,4186%. Το πρόγραμμα δεν επηρεάζει το περιθώριο (spread) επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο προβλέπεται στην εκάστοτε δανειακή σύμβαση. Συνεπώς, το συνολικό επιτόκιο κάθε στεγαστικού δανείου θα διαμορφωθεί με βάση το παραπάνω επιτόκιο συν το αντίστοιχο περιθώριο που προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση, συν την προβλεπόμενη από το νόμο εισφορά.

Ποιο το όφελος για τους δανειολήπτες: Έστω ένα δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, που έχει ως βάση του το Euribor τριμήνου+spread της τράπεζας. Τον περασμένο Ιούλιο, πριν, δηλαδή, ξεκινήσει το… τρενάκι του τρόμου με τις αυξήσεις, το τελικό επιτόκιο ήταν 2,5%, με τη μηναία δόση να ορίζεται στα 672 ευρώ για 15 χρόνια, 536 ευρώ για 20 χρόνια και 401 ευρώ για 30 χρόνια. Σήμερα, το επιτόκιο έχει «σκαρφαλώσει» στο 5,50%, με τη δόση να διαμορφώνεται στα 823 ευρώ, 695 ευρώ και 575 ευρώ αντίστοιχα. Με το πλαφόν από πλευράς των τραπεζών, ο τελικός λογαριασμός για το επίμαχο δάνειο μειώνεται κατά 0,20%.

Ποια η διάρκεια: Το πρόγραμμα θα ισχύσει από τον Μάιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024. Οι δανειολήπτες, δηλαδή, θα δουν μειωμένη τη δόση του επόμενου μήνα, η οποία πληρώνεται τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που τα επιτόκια αναφοράς μειωθούν από τις κεντρικές τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που έχουν προβλεφθεί, τότε το όφελος θα «περάσει» άμεσα.

Πέναλτι ασυνέπειας: Σύμφωνα με τις τράπεζες, για να διατηρηθεί η προνομιακή τιμολόγηση του προγράμματος θα πρέπει το δάνειο να παραμείνει ενήμερο και για τους 12 μήνες της προνομιακής περιόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση ασυνέπειας ως προς την αποπληρωμή των δόσεων οι δανειολήπτες θα τίθενται εκτός προστασίας.

Πηγή: newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το