Επιστήμη

Τα ρομπότ μαθαίνουν τι σημαίνει πόνος…

robot

Ο πόνος, σωματικός και ψυχικός, είναι καλό πράγμα –σημαίνει ότι ένας άνθρωπος είναι ακόμα ζωντανός. Είναι βαθιά συνδεδεμένος με την ανθρώπινη ύπαρξη και λειτουργεί ως προειδοποιητικό «καμπανάκι» για μια επικείμενη βλάβη του οργανισμού. Ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι σήμερα. Ερευνητές από την Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν ένα τεχνητό νευρικό σύστημα, με στόχο να «διδάξουν» στα ρομπότ τι σημαίνει πόνος.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Leibniz στο Ανόβερο ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία αυτή θα επιτρέπει σε ένα ρομπότ να «ανιχνεύσει και να κατηγοριοποιήσει» το συναίσθημα του πόνου αλλά και να υπολογίσει τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους.
Για να δοκιμάσουν αυτό το σύστημα, οι ερευνητές τοποθέτησαν έναν ειδικό αισθητήρα στο ακροδάχτυλο ενός ρομποτικού χεριού. Για να αναπτύξουν περαιτέρω το πρωτοποριακό αυτό σύστημα, οι ερευνητές σκοπεύουν να βασιστούν σε πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από μελέτες για τον πόνο.
Και γιατί είναι σημαντικό τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται την έννοια του πόνου; Αρχικά για να μπορούν να αναγνωρίσουν τις βλάβες στα δικά τους συστήματα και να αντιδράσουν σε αυτές αλλά και να προστατεύσουν τους ανθρώπους που εργάζονται δίπλα τους.
«Ο πόνος είναι ένα “σύστημα” που μας προστατεύει. Όταν απομακρυνόμαστε από την πηγή του πόνου, μας βοηθάει να μην υποστούμε βλάβες» ανέφερε ο μελετητής Johannes Kuehn.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το