Πολιτισμός

Τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στα βήματα της παράδοσης – Παράσταση αφιερωμένη στον Κίτσο Μακρή

Πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η μουσικοχορευτική παράσταση στο Θερινό Θέατρο της Νέας Ιωνίας από τα παιδιά των χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου που ήταν αφιερωμένη στον κορυφαίο λαογράφο Κίτσο Μακρή. Μια υπέροχη παράσταση που παρακολούθησε αρκετός κόσμος καταχειροκροτώντας τα παιδιά που συμμετείχαν.
Η προχθεσινή εκδήλωση ήταν μια υπέροχη παράσταση με τις χορευτικές ομάδες των μικρών χορευτών και εφήβων να δίνουν «ρέστα» με την τεχνική και αισθητική τους τελειότητα.

Όπως τόνισε η κ. Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, «η παράσταση αποτελεί ένα μικρό δείγμα στο μεγάλο έργο που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο αείμνηστος λαογράφος Κίτσος Μακρής. Μια προσωπικότητα που έχει να επιδείξει ένα τεράστιο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο και κυρίως για την ανεκτίμητη συμβολή του στη διατήρηση και την προβολή των αξιών του λαϊκού πολιτισμού, αξίες τις οποίες υπηρετεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με προσήλωση και σεβασμό από το 1920».

«Η αιωνιότητα, όπως είπε και ο μεγάλος μας ζωγράφος Γιάννης Μόραλης, κερδίζεται και ο Κίτσος Μακρής την κέρδισε επαξίως από τα πρώτα χρόνια του επίγειου βίου του. Με το έργο του και με την περπατησιά του μάς άνοιξε δρόμους στο πνευματικό έργο της περιοχής» ανέφερε η ίδια και συμπλήρωσε: «Η σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) εκδήλωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια οφειλόμενη τιμή στην πνευματική αυτή μορφή, η οποία μετά τον θάνατό του μάς διδάσκει τους δρόμους αυτούς του λαϊκού πολιτισμού, που, όπως έγραψε κάποτε και ο Δημήτρης Σιάτρας, συντηρώντας τις αξίες του λαϊκού πολιτισμού, διασώζονται οι χαρακτήρες του εθνικού πολιτισμού».

Τέλος η κ. Μαρία Σαμαρά σημείωσε ότι «ο Κίτσος Μακρής ανήκει σε όλους εμάς τους θεατές που αποκτήσαμε έστω και μία ανάμνηση του έργου του και πάντα θα κερδίζει κάθε είδους λήθη».
Το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μικροί χορευτές και οι έφηβοι των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ και του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους Γιάννη Πραντσίδη, Θανάση Μπέα, Φώτη Σκαμαγκούλη, Αντιγόνης Ιωάννου, καθώς και των Αγγελικής Ριζάκη και Αποστολίας Σιαμουρδάνη, ήταν χοροί από τις περιοχές των Σποράδων, Πηλίου, Μ. Ασίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η ομάδα του μουσικού εργαστηρίου «Νταούλια και Ζουρνάδες» του ΛΕΒ, καθώς και μέλη της χορευτικής ομάδας παραστάσεων με πηλιορείτικα τραγούδια.


Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση ενός μικρού πολύ πετυχημένου θεατρικού δρώμενου σε σκηνοθεσία Απ. Τσιρώνη με τη συμμετοχή χορευτών του ΛΕΒ, στηριγμένου σε μια από τις ευτράπελες ιστορίες του Πηλίου, από το ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Θωμά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το