Η χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου 2020 στη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, λόγω της χρονικής διάρκειας 40′ και του εύρους των πληττόμενων καλλιεργήσιμων περιοχών. Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, από τη πρώτη στιγμή της ζημιάς συνεργάστηκε με τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς, ενώ συστηματική είναι η επικοινωνία με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, ιδίως για αντικείμενα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΑ. Η ζημιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μήλα, αχλάδια και κεράσια που επλήγησαν από το χαλάζι αγγίζει ακόμα και καθολικά ποσοστά.
Παράλληλα, είναι σημαντική η συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος του οργανισμού παραβρέθηκε στη Ζαγορά, όπως επίσης και με τα υπηρεσιακά στελέχη του οργανισμού στη Θεσσαλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρωτοβουλιών που η Διοίκηση του Συνεταιρισμού έλαβε, αποτελεί το γεγονός ότι έπειτα από απόφασή της, διατέθηκαν εργαζόμενοι της Οργάνωσης ώστε να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς, καθώς δεν επαρκούσαν οι πιστοποιημένοι ανταποκριτές – δημοτικοί υπάλληλοι, γεγονός που ο ΕΛΓΑ αποδέχθηκε και ενέκρινε. «Ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώθηκε σε προσωπικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο από όλους τους Βουλευτές Μαγνησίας για το ζήτημα αλλά και από αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού που τον συνάντησε αναφορικά με διάφορα θέματα της Οργάνωσης. Στη συνάντηση μάλιστα ήταν παρούσα και η Βουλευτής Μαγνησίας κα. Ζέττα Μακρή, καθότι διενεργήθηκε έπειτα από διαμεσολάβησή της προς τον Υπουργό. Κίνηση υψηλού συμβολισμού ήταν και το τηλεφώνημα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κου. Παυλόπουλου που εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Συνεταιρισμό, ενώ είχε επικοινωνήσει επίσης δύο μήνες πριν για το θέμα των φυσικών καταστροφών από πλημμύρες στη περιοχή. Στη παρούσα συγκυρία κρίνεται σκόπιμη η δημόσια έκφραση ευχαριστηρίων προς όλους όσους συνέβαλλαν στη δημοσιοποίηση της έκτασης της ζημιάς αλλά συνεχίζουν να συμβάλλουν με τις θεσμικές παρεμβάσεις τους στις ενέργειες επίλυση ζητημάτων διαχείρισης της ζημιάς και του φαινομένου γενικότερα, καθώς η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι επιδρά στην έντασή του», τονίζει ο Συνεταιρισμός.
Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού, με τα αρμόδια στελέχη της Οργάνωσης, σχεδιάζουν με προσοχή την “επόμενη μέρα” από τη ζημιά, ώστε το κάθε μέλος ατομικά να επιβιώσει και να καταφέρει να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά αλλά παράλληλα η Οργάνωση να παραμείνει προσηλωμένη στον ρόλο και στους στόχους της.
Αναμένονται λύσεις σε αιτήματα που ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς έχει εκφράσει, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι τα εξής:
– Άμεση καταβολή του υπολοίπου 35% της αποζημίωσης ζημιάς 2019 στους παραγωγούς.
– Άμεση Προκαταβολή αποζημίωσης για τη ζημία 2020, καθώς οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις καλλιεργητικές εργασίες και τα αντίστοιχα έξοδα κανονικά, ανεξαρτήτως φθοράς των προϊόντων.
– Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ κατά 30%, όπως άλλωστε προβλέπει ο κανονισμός του, για τα Βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα, στους πληγέντες παραγωγούς μήλων του Α.Σ. Ζαγοράς καθώς ο Συνεταιρισμός, πρώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα μήλα, έχει κατοχυρώσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996 για τα κύρια προϊόντα εμπορίας του.
– Διερεύνηση ενεργοποίησης καινοτόμων μέσων ενεργητικής προστασίας από χαλαζοπτώσεις στη περιοχή, όπως είναι τα εναέρια.
– Οπτική αποτύπωση δεδομένων των αγροκτημάτων με ψηφιακά μέσα που θα συνδέονται με δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών για άμεση εκτίμηση πιθανής ζημιάς στο μέλλον.
– Μέτρα Στήριξης των συλλογικών σχημάτων και συγκεκριμένα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, καθώς πέραν της αποζημίωσης των παραγωγών, η Οργάνωση με μειωμένες ποσότητες την επόμενη σαιζόν θα πρέπει αφενός να αντιμετωπίσει πάγια έξοδα και αφετέρου να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά αφού η εμπορική της δυναμική στηρίζεται στη παραγωγή των μελών της.
Για τις ζημιές δεν έχουν γίνει ακόμα οι επίσημες εκτιμήσεις, ωστόσο μήλα ZAGORIN θα διακινηθούν στις αγορές από το φθινόπωρο παρά τις μειωμένες ποσότητες, ενώ παράλληλα η καταστροφή αποτελεί μια ευκαιρία σχεδιασμού δράσεων περαιτέρω αναβάθμισης της εμπορικής λειτουργίας του Συνεταιρισμού, η οποία πάντα βασίζεται στην αρχή της διακίνησης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.