Τοπικά

“Όλοι μαζί στο συλλαλητήριο-Κανένα παιχνίδι με την υγεία μας”

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην πορεία διαμαρτυρίας κατά της καύσης SRF-RDF και της δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF το Σάββατο 13/6 στις 6μμ από το Νοσοκομείο και παραθέτει τις θέσεις της για το θέμα της αέριας ρύπανσης και της ανακύκλωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εν όψει της συζήτησης (16 Ιουνίου) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για την αδειοδότηση κατασκευής μονάδας παραγωγής SRF για καύση από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία, καλούμε τους δημότες του Βόλου να συμμετέχουν στην πορεία που θα γίνει το Σάββατο 13/6 στις 6 το απόγευμα από το Νοσοκομείο, ενάντια στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Ενέργειας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Δημοτικής Αρχής Βόλου.

Οι ηγεσίες του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποφάσισαν να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους εν μέσω πανδημίας, παίρνοντας την σκυτάλη από την Κυβέρνηση και το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιό της, αναγκάζοντάς μας να δηλώσουμε την αντίθεσή μας υπό αυτές τις συνθήκες, λαμβάνοντας, βέβαια, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η χρήση «εναλλακτικών καυσίμων» από τις τσιμεντοβιομηχανίες είναι κάτι που η τοπική κοινωνία το αισθάνεται εδώ και καιρό. Είναι ένα θέμα και με πανελλαδικές διαστάσεις, που αφορά τόσο το περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων), όσο και τη δημόσια υγεία (καύση RDF/SRF). Αφορά δε πολύ περισσότερο την πόλη μας και το μέλλον της. Σε αυτό πρέπει να υπάρχει απόλυτη συστράτευση όσων θεωρούμε το θέμα αυτό ως απόλυτης προτεραιότητας, παρά τις όποιες ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές υπάρχουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποτραπεί ο περιβαλλοντικός ρατσισμός σε βάρος της Μαγνησίας.

Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων ή εργοστάσιο παραγωγής SRF:

Το εργοστάσιο SRF βρίσκεται στον αντίποδα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Η προτεραιότητα για παραγωγή SRF από σύμμεικτα απόβλητα χωρίς να προηγείται διαλογή στην πηγή θέτει ταφόπλακα στην ανακύκλωση. Οι συγκεκριμένες μονάδες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει κίνητρο για ανακύκλωση, αλλά και να καταστρέφονται πόροι που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι, το εργοστάσιο «ανακύκλωσης», όπως έχει βαφτιστεί από τη Δημοτική Αρχή, δεν προβλέπει ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, οδηγώντας σε παραβίαση και της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα απόβλητα, και των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων ανακύκλωσης.

Θέση μας η πλέον ωφέλιμη, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, αλυσίδα: πρόληψη –> ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή –> περαιτέρω ανάκτηση με μηχανική επεξεργασία –> επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση υπολείμματος.

Επιπρόσθετα, η ετήσια παραγωγή του SRF από το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας. Η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτές που θα παράγει η μονάδα, άρα θα εισάγει ούτως ή άλλως, είτε από άλλες ελληνικές πόλεις, είτε από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε αντίστοιχες περιπτώσεις ραδιενεργών απορριμμάτων, όπως πριν από λίγους μήνες(περίπτωση ΧΥΤΑ Φυλής) και άμεση συνέπεια ο Βόλος να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Αχιλλέας Μπέος, δηλώνοντας ότι αγνοεί τι καίει η ΑΓΕΤ, παραδέχτηκε κυνικά ότι αδυνατεί να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία.

Αέρια ρύπανση και δημόσια υγεία:

Όσον αφορά την παραγωγή SRF σε σχέση με την καύση του υλικού αυτού από την τσιμεντοβιομηχανία, και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία, έχουμε τοποθετηθεί ως δημοτική κίνηση επί 3 συναπτά έτη. Παραμένουμε συνεπείς στις θέσεις μας όντας κάθετα αντίθετοι στην καύση αυτού του υλικού, ειδικά από μια βιομηχανία τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές και με ελλιπείς ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς. Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν εκφραστεί περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες, αλλά και ειδικοί της υγείας. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα η καύση των παραγώγων των σκουπιδιών έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Ως δημοτική κίνηση διεκδικούμε συνεχείς δειγματοληψίες των δεμάτων RDF και εγκατάσταση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου της αέριας ρύπανσης, που θα συγκεντρώνει στοιχεία σε ετήσια βάση από διαφορετικά σημεία και σε ανύποπτο χρόνο. Από την στιγμή που η διενέργεια ελέγχων που θα διασφαλίζουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι καίγεται δεν είναι εφικτή και αξιόπιστη, ζητούμε την αναστολή της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.

Η δημοτική μας κίνηση θέτει πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται γι’ αυτά υπό όποιες συνθήκες και συγκυρίες. Καλό θα ήταν και τα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται(ή βρέθηκαν) σε θέσεις ευθύνης να επιδείκνυαν την ίδια συνέπεια είτε ως μέλη αντιπολίτευσης, είτε ως μέλη κυβέρνησης.

Καλούμε τα κόμματα, τους βουλευτές και τους επιστημονικούς φορείς με την πίεση και της τοπικής κοινωνίας να απαιτήσουν ΑΜΕΣΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλία και από τη Δημοτική Αρχή Βόλου να σταματήσουν αυτόν τον σχεδιασμό.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω και της αναχαίτισης στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι προϋπόθεση για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

 ΟΧΙ στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF και στην καύση του

 ΝΑΙ στον καθαρό αέρα και στην ανακύκλωση

Κανένα παιχνίδι με την υγεία μας.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το