Τοπικά

Τα μαθηματικά ενώνουν στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου

Μια περιήγηση στη σύνδεση των μαθηματικών με τα εκπαιδευτικά συστήματα από εννιά χώρες της Ασίας και της Αφρικής συνέγραψαν τρεις καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου με τις πληροφορίες και τις εμπειρίες που τους μετέφεραν οι ίδιοι οι μαθητές.
Στο σχολείο φοιτούν δεκάδες μαθητές από χώρες, όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Σενεγάλη και άλλες. Μπορεί στα πρώτα τους βήματα στο σχολείο να μην γνωρίζουν καλά τα ελληνικά, όμως τα μαθηματικά αναδεικνύονται στη γλώσσα που μπορούν να συνεννοηθούν και να κάνουν κάποιες αριθμητικές πράξεις που θα τους βοηθήσουν στην καθημερινότητά τους.
Το βιβλίο έχει τίτλο «τα μαθηματικά ως φορέας κουλτούρας και πολιτισμού κάθε λαού».
Η χρησιμότητα των μαθηματικών ήταν η αφορμή για τον καθηγητή κ. Χρήστο Ζιώγα για να ξεκινήσει τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα αναδεικνύει τα μαθηματικά ως μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους λαούς. Έχοντας τη συνδρομή της καθηγήτριας αγγλικών κ.Δήμητρας  Χατζηθάνου και της φιλολόγου κ. Αλεξίας Γρηγορίου έγραψαν ένα βιβλίο με πληροφορίες που τους έδωσαν οι ίδιοι οι μαθητές.

«Συγγράψαμε ένα βιβλίο μαθηματικών. Στο σχολείο μας έχουμε πολλούς αλλοεθνείς μαθητές και θέλαμε να δούμε, πώς εντάσσονται τα μαθηματικά στα δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα. Οι μαθητές μας μετέφεραν τις βιωματικές τους εμπειρίες για το πόσες ώρες διδάσκονται τα μαθηματικά αλλά και για το εκπαιδευτικό σύστημα γενικά. Για παράδειγμα το Αφγανιστάν όλα τα σχολεία είναι κλειστά μόνο την Παρασκευή. Συνολικά στο βιβλίο περιέχονται πληροφορίες από χώρες, όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σενεγάλη, το Ιράν, τη Νιγηρία. Αυτό που δείχνουμε, είναι πως τα μαθηματικά είναι ένα πολιτιστικό προϊόν και μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας».
Η κ. Γρηγορίου επισήμανε πως «εμείς δουλεύουμε πολλά χρόνια που προέρχονται από άλλες χώρες και προσπαθούμε να τα εντάξουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχουν πολύ θετική διάθεση. Με το βιβλίο αυτό γράφουν για πρώτη φορά, πώς ήταν τα πράγματα στα σχολεία των χωρών τους».
Παίρνοντας τον λόγο ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου κ. Γιώργος Χάρλας ανέφερε πως «τα μαθηματικά ενώνουν λαούς και αυτό αναδεικνύεται μέσα από το βιβλίο. Οι αλλοεθνείς μαθητές ερχόμενοι στην Ελλάδα μαθαίνουν για πρώτη φορά διάφορα πράγματα, όπως να γράφουν από τα αριστερά προς τα δεξιά».
Η κ. Χατζηθάνου επισήμανε πως «ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια και τα παιδιά ξεδίπλωσαν τις δυνατότητες και δεξιότητες που έχουν, ενώ έδειξαν και το επίπεδο γλωσσομάθειας που έχουν φτάσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το