Ελλάδα

Τα λάθη της Πυροσβεστικής που άφησαν τη φωτιά να φτάσει στο Μάτι -Ο δυτικός άνεμος και η περιοχή εκτός άναρχης δόμησης

Οι αποκαλύψεις για λάθη και παραλείψεις την μαύρη Δευτέρα 23 Ιουλίου κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έρχονται στο φως. Αυτή τη φορά στη δημοσιότητα έρχεται ένα λάθος της Πυροσβεστικής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, «Τα Νέα» στο πολυσέλιδο Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της Πυροσβεστικής για το 2018 αναφέρεται ότι στην Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι, δηλαδή αυτοί που ώθησαν το πύρινο μέτωπο στο Μάτι, και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτούς.

Το εντελώς λανθασμένο αυτό συμπέρασμα/διαπίστωση, ωστόσο, οδήγησε στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου και στον θάνατο 91 ατόμων.

Η Πυροσβεστική φαίνεται πως βασίστηκε στο εσφαλμένο αυτό ανεμολόγιο και θεώρησαν οι αρμόδιοι ότι δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο μια πυρκαγιά που ξεκινά από την Καλλιτεχνούπολη ότι θα μπορούσε να κινηθεί προς την παραλία του Ματιού και της Ραφήνας. Το Μάτι δεν αναφερόταν ως περιοχή με άναρχη δόμηση. Ενα ακόμα λάθος είναι πως το Μάτι δεν αναφέρεται πουθενά ως σημείο της Αττικής με άναρχη δόμηση και «μείξη» δάσους με οικιστικό ιστό, από το οποίο μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για τους πολίτες σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Στο έγγραφο της Πυροσβεστικής υπάρχουν 38 περιοχές στην Αττική και στα πέριξ που μπορεί να διατρέξουν τους συγκεκριμένους κινδύνους, όπως η Κιάφα, το Πουρνάρι, το Καραούλι και η Τζαβερδέλλα, αλλά πουθενά το Μάτι και η ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης, που κατέκαψε η φωτιά.

Πηγή:  iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το