Πολιτισμός

Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής στη Σκιάθο – Διηγείται ο π. Γ. Σταματάς που διακονεί κοντά στον μισό αιώνα

Ένας ακάματος ιερέας, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σταματάς είναι εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου κοντά στον μισό αιώνα. Φέτος διανύει το 47ο έτος άσκησης των ποιμαντικών καθηκόντων του, τα οποία τις δύο τελευταίες δεκαετίες μοιράζεται με τον υιό του, τον π. Νικόλαο Σταματά, που κατέχει το οφίκιο του σακελλάριου στην ίδια ενορία. Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στους Τρεις Ιεράρχες της Σκιάθου, όπου γαλουχήθηκαν οι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (οι δύο κορυφαίοι διηγηματογράφοι που κατάγονταν από το νησί), ξεχωρίζει η περιφορά του Επιταφίου τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου.

Η τήρηση του αγιορείτικου τυπικού στον ιστορικό ναό των Τριών Ιεραρχών, που είναι και η μητρόπολη του νησιού των Βορείων Σποράδων από το μακρινό 1846, προσφέρει στους πιστούς την ευκαιρία να βιώνουν με βαθιά θρησκευτική κατάνυξη το Θείο Δράμα. «Είναι το σημαντικότερο έθιμο στη Σκιάθο και κάθε χρόνο συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού», παραδέχθηκε ο π. Γεώργιος Σταματάς και πρόσθεσε: «Η περιφορά του Επιταφίου δεν τελείται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όπως έχει καθιερωθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου. Βαδίζουμε πάνω στην παράδοση του Αγίου Όρους και η ακολουθία τελείται τα ξημερώματα. Στις 4 το πρωί ξεκινά η λιτάνευση και ολοκληρώνεται μία ώρα αργότερα, χαρίζοντας μία μοναδική εμπειρία στους πιστούς που επιλέγουν τη Σκιάθο για να εορτάσουν το Πάσχα».
Ο 71χρονος ιερέας διακονεί στον ναό των Τριών Ιεραρχών από το 1971. Υπηρετεί εκεί από την ηλικία 24 ετών. Αν και δεν προέρχεται από ιερατική οικογένεια, εντέλει αφοσιώθηκε στην Εκκλησία, με τον ίδιο να λέει: «Στην οικογένειά μας ήταν όλοι ναυπηγοί. Γενιές ολόκληρες. Μάλιστα, ένας προπάππους μου ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στη Σκιάθο τα σχέδια στη ναυπηγική τέχνη, τη λεγόμενη «σάλα». Διδάχθηκε την τεχνική στον ναύσταθμο του σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη πλάι σε ξακουστούς τεχνίτες της εποχής εκείνης και μετέφερε τις γνώσεις του στο νησί, όταν ακόμη οι ξυλοναυπηγοί δούλευαν μόνο εμπειρικά. Ο ταρσανάς των Σταματάδων λειτούργησε μέχρι το 1974. Οι τελευταίοι που εργάστηκαν εκεί ήταν ο πατέρας μου μαζί με δύο θείους μου. Μάλιστα, ήταν κοινή μαρτυρία πως τα σκαριά που βγήκαν από εκεί ήταν πραγματικά κομψοτεχνήματα, δουλεμένα με μεγάλη προσοχή. Όπως ακριβώς σήμερα πασχίζουμε να κρατήσουμε τις λεπτομέρειες από το αγιορείτικο τυπικό στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας».
Προκάτοχος του π. Γεώργιου Σταματά ήταν ο π. Γεώργιος Ρήγας, για τον οποίον ο σημερινός εφημέριος σημείωσε: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ήταν εκείνος που εκφώνησε τους επικήδειους λόγους των δύο Αλεξάνδρων της Σκιάθου: Του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη. Ήμουν μαθητής του στο Γυμνάσιο. Χάρη σ’ ετούτον τον αείμνηστο ιερέα διασώθηκε η αγιορείτικη τάξη στο νησί και σήμερα από την πλευρά μας αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε ζωντανή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το