Οικονομία

Tα επτά φρένα στην ύφεση για να γυρίσει ο τροχός της ανάπτυξης

assets_LARGE_t_420_54690271_type13145

Στον δρόμο της αντιστάθμισης των υφεσιακών μέτρων με 7 αναχώματα κινείται η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, επιδιώκοντας να μπει οριστικό τέλος στην οικονομική αποτελμάτωση και τη δημοσιονομική κρίση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Πέμπτη σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περιγράψει τους τρεις πυλώνες της πολιτικής που είναι η νέα αντίληψη για την ανάπτυξη, η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των μεγάλων έργων υποδομής με έμφαση στους οδικούς άξονες και η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και του αναπτυξιακού νόμου.
Ειδικότερα οι 7 «εξισορροπητές» της ύφεσης στους οποίους ποντάρει η κυβέρνηση είναι οι εξής:
1 Ανάσα 1,8 δισ. ευρώ στην αγορά. Από την πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. της αξιολόγησης που αναμένεται να εκταμιευθούν μέχρι τις 21 Ιουνίου, ποσό 1,8 δισ. θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και στο ξεπάγωμα εκκρεμών αιτήσεων εφάπαξ και συνταξιοδοτήσεων.
Το πλάνο που έχουν καταρτίσει τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπει την κατά προτεραιότητα εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΠΥ για νοσήλια σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς, των νοσοκομείων για οφειλές σε προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρείες και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για τα εφάπαξ πάνω από 60.000 συνταξιούχων που περιμένουν στην «ουρά» από το καλοκαίρι του 2013.
2 Ενίσχυση της ρευστότητας. Στις 22 Ιουνίου, στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενδεχομένως και νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να προχωρήσει στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, τον περιορισμό στο haircut και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η κίνηση Ντράγκι θα οδηγήσει σε παροχή περισσότερης και φτηνότερης ρευστότητας στην οικονομία από τις τράπεζες, σε πτώση των επιτοκίων, άνοιγμα στις αγορές για τράπεζες και εταιρείες, καθώς και σε αναβάθμιση του brand Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, εξέλιξη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο και του Δημοσίου στις αγορές. Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, το θετικό κλίμα που θα δημιουργηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να φύγουν από το κάδρο Grexit ή κούρεμα στις καταθέσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των καταθέσεων και τη χαλάρωση των capital controls.
3 Νέο παραγωγικό μοντέλο. Η κυβέρνηση δρομολογεί οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με πρώτο βήμα την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου που προβλέπει ενισχύσεις 3,6 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση για την υλοποίηση επενδύσεων.
Το αναπτυξιακό σχέδιο δεν θα στηρίζεται σε χαμηλούς μισθούς και φορολογικούς συντελεστές αλλά στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και θα δίνει έμφαση στους κλάδους και τους τομείς της οικονομίας με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, αλλά και με ενίσχυση των εξαγωγών και της καινοτομίας. Στρατηγικός στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας στη βάση ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει δύο τομές σε σχέση με τις προηγούμενες πολιτικές: τον τερματισμό των παθητικών πολιτικών παρακολούθησης και υποστήριξης των καθιερωμένων οικονομικών τάσεων και τον τερματισμό της εσωτερικής υποτίμησης και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Ταυτόχρονα επιταχύνεται η αξιοποίηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ κυρίως για την προώθηση μεγάλων έργων υποδομής. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν νέες δράσεις μισού δισ. ευρώ, ενώ μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και του ΠΔΕ θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 9 δισ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το νέο μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακό σχέδιο με έμφαση στην ενίσχυση παραγωγικών τομέων και κλάδων με υψηλή προστιθεμένη αξία και ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα και εξαγωγικές επιδόσεις.
4 Αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου και προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η επεξεργασία επενδυτικών πρότζεκτ για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και τη σύμπραξη με ιδιώτες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την εισροή ξένων κεφαλαίων και την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο.
5 Αλμα στον τουρισμό. Θετικό αντίκτυπο στην οικονομία θα έχει το νέο ρεκόρ στις αφίξεις ξένων τουριστών, που εκτιμάται ότι μαζί με την κρουαζιέρα θα φθάσουν τα 27 εκατομμύρια με προσδοκώμενα έσοδα 15 δισ. ευρώ.
6 Φορο-επιβαρύνσεις με δόσεις. Σημαντικό ρόλο στο φρενάρισμα της ύφεσης παίζει η «χρονική διασπορά» και το περιορισμένο εύρος των αυξήσεων στους φόρους κατανάλωσης και τα τέλη που θα ενεργοποιούνται σε δόσεις και σε βάθος τριετίας.
7 Χωρίς πρόσθετα μέτρα το 2017. Το επόμενο έτος δεν θα υπάρξουν ούτε αυξήσεις φόρων ούτε περικοπές δαπανών. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού παραμένουν στα ίδια με φέτος επίπεδα, ενώ σε υπουργεία όπως το Παιδείας και Εργασίας είναι οριακά αυξημένες. Το ΠΔΕ πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια θα είναι αυξημένο κατά 250 εκατ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το