Τοπικά

Σύστημα τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών για εγκαταστάσεις ύδρευσης στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου

Τη μελέτη για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή για τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου με προϋπολογισμό 1.489.959,2 ευρώ.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Next Generation EU.

Τι περιλαμβάνει
Σύμφωνα με τη μελέτη, το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην προμήθεια, στην εγκατάσταση και στη θέση σε λειτουργία συστήματος βελτίωσης λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και μείωσης των απωλειών πόσιμου νερού και του ποσοστού του μη τιμολογούμενου νερού του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και πιο συγκεκριμένα των αντλιοστασίων, γεωτρήσεων και δεξαμενών ύδρευσης. Αφορά επίσης στην εγκατάσταση υδραυλικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού παρακολούθησης παροχών, καταναλώσεων, διαρροών και ποιοτικών χαρακτηριστικών νερού στα δίκτυα της Δ.Ε. Μουρεσίου.
Το σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών θα αποτελείται από τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, ο οποίος θα συνδεθεί με τους δύο τοπικούς σταθμούς ελέγχου πίεσης, ευρισκόμενοι σε επιλεγμένες θέσεις των εσωτερικών δικτύων διανομής, τους δύο τοπικούς σταθμούς ελέγχου ποιότητας νερού (σε επιλεγμένες θέσεις των εσωτερικών δικτύων διανομής) και τους 1.510 ψηφιακούς υδρομετρητές στις υδατοπαροχές των εσωτερικών δικτύων.
Επίσης προβλέπεται η προμήθεια φορητών σταθμών ελέγχου, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται ο εντοπισμός διαρροών, ο έλεγχος της ποιότητας του νερού και η συλλογή των δεδομένων από τους ψηφιακούς υδρομετρητές και υπηρεσίες ανίχνευσης και καταγραφής δικτύων, κατάρτισης μαθηματικού μοντέλου, εκπαίδευσης, τεκμηρίωσης και δοκιμαστικής λειτουργίας.
Σκοπός είναι ο καλύτερος έλεγχος ποσοτικά, ποιοτικά και ενεργειακά του δικτύου ύδρευσης με στόχους: Την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή πόσιμου νερού στο σύνολο των πολιτών, τη δραστική μείωση των διαρροών, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, το κόστος υλικών και του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτιστοποίηση κάθε παραμέτρου κόστους για την παροχή της υπηρεσίας και τέλος την ορθολογική και αποδοτική τιμολόγηση του αγαθού και των υπηρεσιών.

Πώς θα λειτουργεί
Η συλλογή και παρακολούθηση των πληροφοριών θα επιτρέπει στον Δήμο, μέσω της κατάλληλης αξιολόγησης και επεξεργασίας, να έχει πάντα σαφή εικόνα της λειτουργικής κατάστασης όλου του συστήματος και να προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες ή να προ-ρυθμίζει παραμέτρους λειτουργίας της εγκατάστασης, ώστε αυτή να λειτουργεί με βάση προκαθορισμένα «σενάρια» λειτουργίας. Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου όπου θα επεξεργάζονται κατάλληλα και οι χειριστές του θα είναι σε θέση να επεμβαίνουν άμεσα. Το σύστημα θα περιλαμβάνει δύο Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Πίεσης ώστε αφενός να καλύπτονται οι ανάγκες των καταναλωτών και αφετέρου να μην υπάρχει πλεονάζουσα πίεση που προκαλεί σπατάλη ενέργειας και απώλειες νερού. Το σύστημα θα περιλαμβάνει δύο Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Ποιοτικών Χαρακτηριστικών για τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας του νερού. Μέσω των λειτουργιών τηλε-εποπτείας θα υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης. Με τις 1.510 υδατοπαροχές δικτύων θα δίνεται η δυνατότητα στον διαχειριστή του προγράμματος να επιτύχει τη βέλτιστη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος, θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό μη τιμολογούμενου νερού, λόγω του μηδενισμού της υποεγγραφής των υφιστάμενων μετρητών οι οποίοι θα αντικατασταθούν με νέους, με μηδενικές πρακτικά απώλειες.
Τονίζεται ότι με την εγκατάσταση του συστήματος τηλεελέγχου αναμένεται να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων απωλειών και προοπτική με την πραγματοποίηση όλων των παρεμβάσεων και τροποποιήσεων στη λειτουργία του δικτύου που υποδειχθούν από το σύστημα το ποσοστό του μη τιμολογούμενου νερού να περιοριστεί κατά 30%.

Δείκτες παρακολούθησης:
-Ωφελούμενοι κάτοικοι είναι το σύνολο των δημοτών και του πρόσθετου πληθυσμού του Δήμου οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας και επαρκούς ποσότητας και πίεσης νερό και ισούται με 6.936 άτομα.
-Πρόσθετη παροχή πόσιμου ύδατος είναι η παροχή του νερού που προωθείται και δεν τιμολογείται ή διαρρέει για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω και με την εγκατάσταση του συστήματος θα μειωθεί και είναι ίσο με 135.000m3/ έτος.
-Εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος λόγω της μείωσης των διαρροών κατά 135.000m3/ έτος.
-Μείωση του ποσοστού του Μη Τιμολογούμενου Νερού.
-Μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας μέσω της ορθολογικής λειτουργίας των υποδομών και της ρύθμισης των στροφών των κινητήρων των γεωτρήσεων και αντλιοστασίων κατά 140.000Kwh/έτος.
-Εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών χωρίς κινούμενα μέρη, στο σύνολο των υφιστάμενων υδατοπαροχών του δικτύου 6.025 ψηφιακά υδρόμετρα.
Η σύμβαση ορίστηκε σε 15 μήνες από την ημέρα υπογραφής της και περιλαμβάνει 12 μήνες για την παράδοση και τρεις μήνες για τη δοκιμαστική λειτουργία, την τεκμηρίωση και τη δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος. Έως 31 Δεκεμβρίου 2024 θα ολοκληρωθεί το 50% των εργασιών και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025 το 100%.
Η διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου θα διενεργηθεί με χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το