Τοπικά

Σύσκεψη στον Βόλο με Λ. Αυγενάκη, Χρ. Τριαντόπουλο για έργα αποκατάστασης από πλημμύρες-Μέτρα για τη στήριξη της αλιείας

Σύσκεψη για την πορεία εργασιών αποκατάστασης από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Μαγνησίας κι όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Βόλο, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, καθώς και τοπικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής. Μάλιστα στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος.
Ο κ. Αυγενάκης διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι «Το υπουργείο είναι εδώ και παρακολουθούμε την πορεία των έργων που έχουν εξαγγελθεί». Όσον αφορά στην αλιεία, ανέφερε ότι έρχεται την Πέμπτη προς διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας για να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες. Παράλληλα όπως είπε «επιχειρείται ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εξέτασης ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών. Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται θα αντιμετωπιστούν προβλήματα μονάδων υδατοκαλλιέργειας που θέλουν να ξεκινήσουν αλιευτικό τουρισμό. Το νομοσχέδιο αυτό, βρίσκει «έδαφος» στην περιοχή σας και στην περιοχή των Σποράδων και στοχεύουμε να αναπτύξουμε τη μορφή αλιευτικού τουρισμού. Σε συνεργασία με το υπουργείο ανάπτυξης ιδρύουμε αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια της χώρας και θα δημιουργηθεί μητρώο για τον πρωτογενή τομέα. Έρχεται και το μητρώο των ερασιτεχνών αλιέων για να μπαίνουν κανόνες με τους επαγγελματίες αλιείς. Η αλιεία έχει κεντρικό ρόλο».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων που θα έχει έδρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο και παράλληλα, προχωρά το πρώτο πανελλαδικό συνέδριο αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Ο υπουργός σχολίασε και διάφορες δηλώσεις εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης στον Πλατύκαμπο που καλούσαν σε κινητοποιήσεις, ενώ δήλωσε ότι «Η Θεσσαλία αποτελεί εθνικό ζήτημα».


Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στα έργα στήριξης κι αποκατάστασης τα οποία συνεχίζονται και στα μέτρα που σχετίζονται με την στήριξη αλιέων, του αλιευτικού κλάδου, του κλάδου εμπορίας αλιευμάτων κι έχουν θεσμοθετηθεί οι αποφάσεις για την αναστολή των φορολογικών κι ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ η κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής έχει λάβει όπως είπε «απόφαση για την απώλεια που υπήρχε τους δύο μήνες. Μαζί και με τη περιφέρεια και το Υπουργείου Ναυτιλίας προχωρούμε τόσο στον καθαρισμό ανέλκυσης κι απόσυρσης αυτοκίνητων – πέρασε σχετική τροπολογία που καθόριζε το πλαίσιο – κι έλαβε κι έκτακτη χρηματοδότηση το έργο και με το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείου προχωρά η διαδικασία για την αποκατάσταση του βυθού στον λιμένα Βόλου, αξιοποιώντας πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, εθνικούς πόρους ή ΠΔΕ και ίδιους πόρους του ΟΛΒ, προκειμένου να αποκατασταθούν τα βάθη και να αποκατασταθεί η λειτουργία και οι δράσεις στο λιμάνι του Βόλου». Συμπλήρωσε ότι όλα γίνονται υπό την καθοδήγηση του ΤΑΙΠΕΔ και δε θα επηρεάσει τη διαδικασία αξιοποίησης του λιμένος που έχει ξεκινήσει.
Όσον αφορά στο μέτωπο αποζημιώσεων κρατικής αρωγής, διευκρίνισε ότι, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχει ξανανοίξει η πλατφόρμα, ενώ έχουν αποζημιωθεί πάνω από 38.000 πλημμυροπαθείς κι έχουν λάβει περισσότερα από 133εκ. ευρώ. Όσον αφορά στην κρατική αρωγή των επιχειρήσεων, αφορά πάνω από 3.000 επιχειρήσεις κι έχει καταβληθεί πρώτη αρωγή και προκαταβολές θα καταβληθούν κι αυτές, ενώ τις επόμενες δύο ημέρες θα υπάρχει καλύτερη εικόνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το