Κόσμος

Συρία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Τούρκοι και Κούρδοι στη Μανμπίτζ

Mπορεί το «πράσινο φως» από την Αγκυρα να μην έχει δοθεί για την ολομέτωπη επίθεση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων από εδάφους στη Συρία, ωστόσο, οι εχθροπραξίες έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες.

Οπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους που προσπαθούν να καταλάβουν μία πόλη- κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία.

Οι τουρκικές δυνάμεις και Σύριοι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ξεκίνησαν στις 9 Οκτωβρίου επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρούν «τρομοκρατική» οργάνωση, και έκτοτε έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή μήκους μεγαλύτερων των 100 χιλιομέτρων. Έχουν επίσης εισέλθει στη μεθοριακή πόλη-κλειδί Ρας αλ Αΐν και πλέον προσπαθούν να τη θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους.

Όμως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Αΐν», εξήγησε το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις». Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Άμαχοι νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι
Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους. Οι Κούρδοι που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία κάνουν λόγο για 265.000 εκτοπισμένους, εκ των οποίων οι 70.000 είναι παιδιά.

Στο μεταξύ πιο δυτικά συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύκτας και στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya. Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων. Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού. Δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ Αΐν.

Έτοιμοι για τη χερσαία επιχείρηση οι Τούρκοι
Η συνοριακή πύλη εισόδου από την Τουρκία στη Συρία, που είναι η πόλη Τζεραπλούς, βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο, όπως μεταδίδει για το Open TV η Μαρία Ζαχαράκη κι από εκεί γίνεται η είσοδος της τουρκικής πολεμικής μηχανής επί συριακού εδάφους. Όπως αναφέρει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, 6.000 στρατιώτες κατευθύνονται στην Μανμπίτζ, που ελέγχουν οι Κούρδοι, ενώ αποχώρησαν και κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες με τρία ελικόπτερα.

Οι δυο πλευρές βρίσκονται στα χαρακώματα και σε θέσεις μάχης. Από τη μία είναι οι Τούρκοι και οι Σύριοι Άραβες σύμμαχοί τους κι από την άλλη οι Κούρδοι με τις δυνάμεις του Ασαντ. Το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει εκατοντάδες φορτηγά από την Τζεραπλούς με βαρύ οπλισμό. Ακόμα ωστόσο δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την Αγκυρα για να ξεκινήσουν οι συγκρούσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το