Κόσμος

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος έχασε άλλη μία πόλη – Έδιωξαν τους τζιχαντιστές

Από μία πόλη της επαρχίας Χομς, της Συρίας, με ιδιαίτερα συμβολική αξία, κατάφεραν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος.

Στις αρχές του Οκτωβρίου το ISIS είχε καταλάβει την πόλη αλ Καριατάιν, 100 χλμ. από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην Μπαντίγια, τη συριακή έρημο. Η πόλη αποτελούσε για χρόνια σύμβολο της συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών στην εμπόλεμη από το 2011 Συρία.

«Μονάδες του συριακού στρατού σε συνεργασία με συμμαχικές δυνάμεις αποκατέστησαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πόλη αλ Καριατάιν, εξοβελίζοντας τους τρομοκράτες του ISIS», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

Η νίκη των δυνάμεων του καθεστώτος σημειώθηκε «μετά την υποχώρηση τη νύχτα 200 και πλέον στοιχείων του Ισλαμικού Κράτους τα οποία κατευθύνθηκαν προς την Μπαντίγια», τη μεγάλη έρημο της κεντρικής Συρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Δεχόμενο ταυτόχρονες επιθέσεις σε πολλά μέτωπα, το ISIS έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες βαριές ήττες στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ. Εκδιώχθηκε από μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων από τη Ράκα, τη de facto «πρωτεύουσά» του στη Συρία, και βλέπει να καταρρέει το «χαλιφάτο» την εγκαθίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει στα εδάφη που είχε καταλάβει το 2014.

Στη Συρία οι τζιχαντιστές ελέγχουν ακόμα μερικούς θύλακες στην Μπαντίγια, μια έρημο που εκτείνεται στις επαρχίες Χομς και Ντέιρ Εζόρ, όπου όμως οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εξαπολύσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Η οργάνωση είναι επίσης παρούσα σε καταυλισμούς παλαιστίνιων προσφύγων στη Γιάρμουκ, νότια της Δαμασκού.

Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε καταλάβει για πρώτη φορά την αλ Καριατάιν το 2015—όταν απήγαγε χριστιανούς, λεηλάτησε και κατέστρεψε εκκλησίες—την έχασε το 2016 και την ξαναπήρε στις αρχές Οκτωβρίου. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η πόλη είχε 30.000 κατοίκους, ανάμεσά τους 900 χριστιανούς.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το