Τοπικά

Σύνθετο μηχανογραφικό με νέα επαγγέλματα

 

Πολύ σύνθετη έχει γίνει πλέον η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, καθώς νέα επαγγέλματα έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία και καινούργιοι τομείς θα αναδειχθούν μέχρι το 2030 καλύπτοντας τις ανάγκες μιας κοινωνίας και αγοράς εργασίας που αλλάζουν ραγδαία, τονίστηκε μεταξύ άλλων στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Σπύρος Μιχαλούλης και ο σύμβουλος σπουδών κ. Δημήτρης Τσίκνας από την Orientum σύμβουλοι σταδιοδρομίας.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τις αλλαγές στο μηχανογραφικό, τις τάσεις στην αγορά εργασίας και την αξιοποίηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων.
Ο ένας εκ των τεσσάρων ιδιοκτητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Προμηθέας ΟΕ» φιλόλογος κ. Άρης Ιωαννίδης ανέφερε πως «πήραμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τα παιδιά ενόψει της συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου. Ο κ.κ. Μιχαλούλης και Τσίκνας ενημέρωσαν εμπεριστατωμένα για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και ό,τι απασχολεί γονείς και παιδιά. Υπήρξε ενημέρωση για το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Κύπρου και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τον κ. Χαριλάου. Ο «Προμηθέας» με την εταιρεία Orientum έχουμε ανοίξει μια συνεργασία και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς».


Από την πλευρά του ο σύμβουλος σπουδών της Orientum κ. Δημήτρης Τσίκνας ανέφερε πως ξεκίνησε ένας κύκλος αλλαγών στα μηχανογραφικά από το 2021 με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που άφησε κόσμο εκτός σχολών και η συμπλήρωση μηχανογραφικών έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε πολλά επαγγέλματα που γίνονται με σύγχρονους όρους και θα πρέπει να προσέξουμε να επιλέξουμε σχολή ή ομάδα σχολών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η αγορά εργασίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια επειδή τα επαγγέλματα ανανεώνονται πάρα πολύ, αυτό σημαίνει ότι οι γονείς των μαθητών επειδή δεν μπορούν να τα βοηθήσουν όπως τα προηγούμενα χρόνια, στρέφονται σε εμάς για να τους βοηθήσουμε πιο εξιδεικευμένα».
Σε ερώτηση, αν προτάσσουν οι υποψήφιοι τα θέλω τους ή την ανάγκη στην αγορά εργασίας είπε ότι «βλέπουμε μια μίξη. Ένα μεγάλο κομμάτι παιδιών θέλει εξασφάλιση οπότε κινείται προς στρατιωτικές και σώματα ασφαλείας, άλλοι επιζητούν το κύρος επαγγέλματος και αποκατάσταση και στρέφονται σε νομική και ιατρική, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που κυνηγάνε τα θέλω τους. Το δικό μας μότο είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στις κατάλληλες σπουδές». Εάν πας σε μια σχολή που ανταποκρίνεται σε αυτό που θες, έχεις πολύ καλύτερες πιθανότητες να κάνεις μια καλύτερη πορεία στην αγορά εργασίας κι ας μην έχει 18.000 μόρια. Σήμερα πάρα πολύς κόσμος έχει πρώτο πτυχίο και αυτό που κάνει την ειδοποιό διαφορά, είναι το μεταπτυχιακό. Οπότε κάνουμε έξυπνες επιλογές μεταπτυχιακών στο πλαίσιο της «εναλλακτικής καριέρας», όπως θα μπορούσε κάποιος να πάει σε παιδαγωγικό τμήμα να κάνει μεταπτυχιακό στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και να είναι υπεύθυνος προσωπικού σε εταιρεία. Επιλέγοντας το κατάλληλο μεταπτυχιακό μπορούμε να βρούμε κάτι που μας ταιριάζει και μας συμπληρώνει».
Ο ίδιος ανέφερε πως την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν αρκετά νέα επαγγέλματα, ενώ ήδη μιλάμε για τα επαγγέλματα του 2030.
Έχουμε πολλούς νέους επαγγελματικούς κλάδους που περιστρέφονται γύρω από την πληροφορική και μπαίνει στη φαρέτρα των επαγγελματικών εργαλείων που έχουν άνθρωποι από διάφορες ειδικότητες. Π.χ. κάποιος που θέλει να πάει στη νομική, μία πολύ καλή επιλογή-επάγγελμα του 2030 είναι η ασφάλεια και το δίκαιο του διαδικτύου. Θα μπορούσε να πάει στα μαθηματικά και να ασχοληθεί με ανάλυση δεδομένων και να δει τις καταναλωτικές συνήθειες του κοινού μιας εταιρείας. Θα μπορούσε κάποιος στον κλάδο της υγείας που ήταν παραδοσιακός χώρος και σήμερα με τις υγειονομικές προκλήσεις που έχουμε – για παράδειγμα υπάρχουν πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη – προκύπτουν ευκαιρίες ακόμη και σε κλάδους που περιμέναμε να έχουν κορεστεί. Έχουμε νέες ειδικότητες στην ιατρική, όπως η γενετική ιατρική που μελετάμε γονίδια και κληρονομικότητα, έχουμε μεγάλη άνοδο στα παραϊατρικά επαγγέλματα όπως φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής και λογοθεραπευτής και επαγγέλματα που σχετίζονται και με τη βασική έρευνα, όπως το βιολογικό ή το χημικό. Κλάδος αναπτυγμένος είναι και η βιοτεχνολογία.
Στα οικονομικά έχουμε εφαρμογές π.χ. της πληροφορικής, όπως τα Pos, ενώ το πολυτεχνείο επιχειρεί να ασχοληθεί με ρομποτική. Στο χημικό ή γεωπονικό ή κτηνιατρικό και να ασχοληθεί κάποιος με πιστοποίηση ποιότητας.
Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού της Orientum
Κ. Σπύρος Μιχαλούλης ανέφερε πως «υπάρχουν καινούργιοι τομείς που μπορεί να τους βρει κάποιος και στο μηχανογραφικό δελτίο, αλλά θα έρθουν κι επαγγέλματα τα οποία εμείς μιλάμε για επαγγέλματα του 2030.
Στο μηχανογραφικό υπάρχουν πάνω από 400 τμήματα και κάθε χρόνο αλλάζουν. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει πολύ το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ο τίτλος δεν είναι σαφής σε κάθε τμήμα. Για παράδειγμα, για το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας οι απόφοιτοι αποκτούν δικαιώματα κοινωνικού λειτουργού, ενώ για το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του κοινωνιολόγου. Υπάρχει τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα όπου αποκτάς δικαιώματα βιολόγου, ενώ στο τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αποκτάς δικαιώματα γεωπόνου.
Παρεμφερείς ονομασίες που οδηγούν σε διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα και ο κόσμος πρέπει να δώσει προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Ακόμη πρέπει να πάμε σε σχολές που ξέρουμε τι βγάζουν και να είναι μέσα στα ενδιαφέροντα του παιδιού».
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιλογές των υποψηφίων, απάντησε πως «ο κόσμος ψάχνει να βρει την ασφάλεια, όπως στις στρατιωτικές και αστυνομικές και να είναι κοντά στον τόπο διαμονής. Δεν είναι εύκολο ένα παιδί της Θεσσαλίας να σπουδάσει στην Κρήτη. Για να σπουδάσει ένα παιδί χρειάζεται πάνω από 30.000 ευρώ. Επίσης να καταλάβουμε την αξία του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε σπουδές δωρεάν. Υπάρχουν θέματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά μπορούμε να σπουδάσουμε δωρεάν και να πάρουμε καλή παιδεία. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι καλό και οι γονείς να το αναγνωρίσουν αυτό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το