Τοπικά

Συνιδιοκτήτες οικοπέδου στον Βόλο σε ομηρία σχεδόν 24 χρόνια – Δεσμευμένο το ακίνητό τους για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις

Δεν είναι μόνο το οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου που έχει δοθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω δέσμευσης του Δήμου Βόλου και το οποίο παραμένει αναξιοποίητο τόσα χρόνια. Και άλλα οικόπεδα της πόλης παραμένουν αναξιοποίητα χρόνια τώρα και μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους, που ζητούν να τα πάρουν πίσω, καθώς δεν υλοποιήθηκαν οι συμβάσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν αυτά, αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Δύο Βολιώτες – αδέρφια – συνιδιοκτήτες οικοπέδου έκτασης 1.470, 50 τ.μ. στην οδό Αθηνών, στη συνοικία Αγ. Αναργύρων-Νεάπολης, έχουν την ακίνητη περιουσία τους δεσμευμένη από το 1997, χωρίς μάλιστα να έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα…. Η απαλλοτρίωση-ρυμοτομική δέσμευση του οικοπέδου είχε γίνει στις 29 Μαίου του 1997 με απόφαση του τότε νομάρχη Μαγνησίας, για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης και στη συνέχεια στις 19-11- 2004, με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της Περιφέρειας. Επί 23 και πλέον χρόνια, όπως σημειώνουν οι δύο συνιδιοκτήτες του οικοπέδου, η διοίκηση αδράνησε και δεν προέβη σε καμιά ενέργεια αποζημίωσής τους για την ακίνητη περιουσία τους που έχει δεσμεύσει. Μάλιστα εντός του συγκεκριμένου οικοπέδου υφίσταται κτίριο-βιοτεχνικός χώρος, εμβαδού 879,80 τ.μ., με χώρο γραφείων εμβαδού 40 τ.μ. και πρώτο όροφο, εμβαδού 379,80 τ.μ. Λόγω της αδράνειας αυτής, όπως τονίζουν οι συνιδιοκτήτες, δεν κατέστη δυνατή η έκδοση οικοδομικών αδειών εκ μέρους τους, για τη συντήρηση και επισκευή του ακινήτου τους, με συνέπεια να αδυνατούν να το εκμεταλλευτούν, είτε για να το εκμισθώσουν είτε με άλλο τρόπο και την απώλεια σημαντικών εσόδων.

Οι συνιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου και αυτό με απόφασή του (Α288/2019) είχε διατάξει την άρση του «ρυμοτομικού βάρους» του χώρου, που προορίζεται για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, τροποποιούμενου αντίστοιχα του σχετικού ρυμοτομικού σχεδίου. Όπως επισημαίνουν οι συνιδιοκτήτες, «δεν υφίσταται οικονομική δυνατότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αποζημιώσει την ιδιοκτησία μας, η αξία της οποίας ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ (εμπορική αξία). Πιο συγκεκριμένα, η αντικειμενική αξία του μεν οικοπέδου μας ανέρχεται σε 362.195,18 ευρώ, η δε αξία των κτισμάτων σε 298.378,08 ευρώ και συνολικά σε 660.573,26 ευρώ (σαφώς υποδεέστερη της εμπορικής αξίας)». Όπως σημειώνουν οι συνιδιοκτήτες, στην ένσταση που κατέθεσαν στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας στις 29 Ιουλίου του 2020 κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που ενέκρινε στις 23 Ιουνίου 2020 την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και την επαναδέσμευση του οικοπέδου «δεν υπάρχει, όπως απαιτεί ο νόμος, σχετική εγγραφή σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο ισχυρίζεται ότι δεν έχει σημασία τι έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό, αλλά ο προϋπολογισμός αυτός θα τροποποιηθεί και θα προστεθεί το ποσό με μεταφορά πόρων από άλλον κωδικό. Η αιτιολογία αυτή όμως είναι μελλοντική, ασαφής και απολύτως αόριστη». Σύμφωνα με τους συνιδιοκτήτες του οικοπέδου, το Πανεπιστήμιο έχει δυνατότητα καταβολής 488.000 ευρώ, πλην όμως και από αυτό το ποσό τα 377.000 ευρώ προορίζονται για αγορά άλλων οικοπέδων. Ακόμη οι δύο συμπολίτες επισημαίνουν στην ένστασή τους, ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπολογίζει την αξία του οικοπέδου τους προς απαλλοτρίωση, στο ποσό των 320.000 ευρώ, που όπως τονίζουν, υπολείπεται σαφώς της αντικειμενικής, αλλά και εμπορικής του αξίας. Ζητούν να γίνει δεκτή η ένστασή τους από την Αποκεντρωμένη για λόγους παράβασης του νόμου (έλλειψη αιτιολογίας).

Το Πανεπιστήμιο
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε εκφραστεί για το εν λόγω οικόπεδο ότι «έχει χαρακτηριστεί ως πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις από το 2004 και αποτελεί επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής, στον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου θεωρείται πολύ σημαντική αυτή η έκταση να περιέλθει στην κυριότητά του, καθώς δεν διαθέτει μεγάλο αμφιθέατρο για διεθνή συνέδρια, πρέπει να γίνει ένα αμφιθέατρο 800 θέσεων, δύο μικρότερα, μια βιβλιοθήκη για την Πολυτεχνική Σχολή, αναγνωστήριο, υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις της Συγκλήτου και του Τεχνικού Συμβουλίου για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου οικοπέδου, αλλά και μια σειρά από ενέργειες, από το 2015 και μετά, ορίστηκε ορκωτός εκτιμητής για τις αξίες όλων των ιδιοκτησιών σ’ αυτό, με βάση τις εκτιμήσεις επικοινωνήσαμε με όλους τους ιδιοκτήτες και ζητήσαμε να πουλήσουν τα οικόπεδά τους, η διαδικασία έχει προχωρήσει με τρεις ιδιοκτήτες, ο συγκεκριμένος δεν απάντησε. Το 2017 ζητήθηκε επανεκτίμηση της αξίας των οικοπέδων, από ορκωτό εκτιμητή του υπουργείου Οικονομικών, για πιο ικανοποιητικό τίμημα και δόθηκε μια νέα αξία, που ήταν υψηλότερη, ποσού 320.000 ευρώ, που δεν έγινε δεκτή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το