Τοπικά

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Κυπριακή Δημοκρατία

Το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει αναλάβει την εκπόνηση της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των 120 κοινοτήτων του όρους Τρόοδος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που δείχνει και τη διεθνή εμβέλεια δράσης του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος αλλά και το επίπεδο των επιστημόνων του και της ερευνητικής δουλειάς που γίνεται.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου Δημήτρης Γούσιος ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο συναντήθηκε με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο στο πλαίσιο της μελέτης και των συναντήσεων με παράγοντες της περιοχής, της διοίκησης και της κυβέρνησης.
Το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου είχε εκπονήσει πριν μερικά χρόνια τη Στρατηγική για την αναβίωση της ορεινής περιοχής Μαραθάσας του Τρόοδος.
Στο μεσοδιάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την υλοποίηση μιας πολιτικής, που θα αξιοποιήσει την ορεινή ζώνη της Κύπρου και ειδικότερα των χωριών, που βρίσκονται στο Τρόοδος.


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατέθεσε τη δική του πρόταση τον περασμένο Οκτώβριο η οποία και επιλέχτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξάλλου το Εργαστήριο έχει να επιδείξει πλούσια δράση σε θέματα ανάπτυξης της υπαίθρου, και των ορεινών περιοχών, με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές, την ανάδειξη των προϊόντων και τα συνεργατικά δίκτυα που μπορούν να δρομολογηθούν.
«Το όρος Τρόοδος με υψόμετρο κοντά στα 2.000 μέτρα διαθέτει 120 κοινότητες μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ορισμένες με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκους. Παρά τις δυσκολίες που συνδέονται με την ορεινότητα της περιοχής, το Τρόοδος διατηρεί 30.000 κατοίκους και μια τοπική οικονομία με 4.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και πάνω από 200 μεταποιητικές μονάδες. Ως νέοι στόχοι τίθενται α) μια ολοκληρωμένη πολιτική υποδοχής νέου πληθυσμού και β) η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού με τη σφραγίδα των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής», κατέληξε ο κ. Γούσιος.

Συμπόσιο για την ευάλωτη γεωργία
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών διοργανώνει ειδικό θεματικό συμπόσιο με θέμα «Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Παρόν-Προοπτικές», στις 2 Μαρτίου στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα. Το συμπόσιο βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Θεσσαλίας. Την Εκδήλωση στηρίζουν το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΙΒΟ-ΕΚΕΤΑ, ο ΕΛΓΑ, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δήμος Λαρισαίων και το Επιμελητήριο Λάρισας. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Ρ. Δαλέζιος, και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο καθηγητής Νικόλαος Δαναλάτος, πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το