Τοπικά

Συνέντευξη του Δημήτρη Σούρα στη “Θ”: Η βία ταλανίζει τον ελληνικό λαό, αλλά δεν κάνουμε κάτι

Την ανάγκη για επιμόρφωση και ενημέρωση όχι μόνο σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου, αλλά και σε φορείς, σχετικά με τη βία, τονίζει με συνέντευξή του στη «Θ», ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Η έξαρση της βίας αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία και σύμφωνα με τον κ. Σούρα, υπάρχουν τρεις αιτίες.
Όπως ο ίδιος αναφέρει «αν κάποιος αναρωτηθεί αν αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν πάντοτε, θα του απαντήσω, όχι, δεν υπήρχαν πάντοτε. Είναι σε πολύ μεγάλη αύξηση η βία και οι αιτίες είναι τρεις. Το πρώτο είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος, τι σημαίνει η λέξη βία. Όλοι πιστεύουν ότι, αν κάποιος ασκήσει λεκτική ή σωματική βία θα σταματήσει εκεί. Αν έχουμε έναν άρρωστο στο σπίτι και δεν παίρνει τα φάρμακά του και πιστεύουν ότι η οικογενειακή θαλπωρή θα τον βοηθήσει, σίγουρα σε έναν βαθμό θα βοηθήσει, αλλά όχι όταν κάποιος είναι σε υποτροπή. Δεν ξέρουμε πώς είναι να ζούμε με έναν άνθρωπο βίαιο».

Ο κ. Σούρας, κάνει λόγο για ήρωες του κακού ή εν δυνάμει δολοφόνους και όπως εξηγεί «Συγχρόνως μπορεί να έχουμε ανθρώπους με σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου, επειδή δεν ελέγχουν τις σκέψεις τους και μπορεί να κάνουν κακό. Όλοι δίνουν συμπτώματα και προσυμπτώματα».

Οι άλλοι δύο λόγοι έξαρσης της βίας είναι η ατιμωρησία και το σύνδρομο του μιμητισμού. Όπως τονίζει ο γιατρός «Όταν μιλάμε για δολοφόνους, η λέξη τιμωρία στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Πριν αρκετό καιρό, καταδικάστηκε σε ισόβια ένας δολοφόνος που με μπαλτά έλιωσε το κεφάλι της συζύγου του στη Ζάκυνθο και λόγω έντιμου πρότερου βίου, αποφυλακίστηκε στα 9 χρόνια. Όταν η ζωή ενός ανθρώπου βάσει νομοθεσίας «αξίζει» 9 χρόνια, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει η λέξη τιμωρία στην Ελλάδα. Είναι όλα κατ’ επίφαση. Δεν υπάρχει σωφρονισμός».

Όσον αφορά στο σύνδρομο του μιμητισμού, ο κ. Σούρας έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου όπως ανέφερε «μετά το μακελειό που έγινε, ακολούθησαν 5-6 παρόμοια περιστατικά. Κάποια διεστραμμένα μυαλά πυροδοτούνται από αυτές τις καταστάσεις».

Βία στα σχολεία – πανδημία
Ο γνωστός ψυχίατρος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η επιμόρφωση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. «Το θέμα bullying δεν το ονομάζω σχολικό εκφοβισμό αλλά βία» είπε και συνέχισε «Όταν βγαίνουν μαχαίρια σε σχολεία, και φτάνουν στο σημείο μαθητές να αυτοκτονήσουν, τότε αυτό λέγεται καθαρή βία. Η βία είναι μία. Όλες οι ονομασίες που τις δίνουμε έχουν κατάληξη τη λέξη βία».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πανδημία, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός, αύξησε τη χρήση ουσιών, το άγχος και την κατάθλιψη και όπως τόνισε «το έχουμε βιώσει και το βλέπουμε. Η βία σαν βία υπήρχε και θα υπάρχει. Ο βίαιος άνθρωπος θα κάνει τη βία πράξη. Ακόμη κι αν συμφωνήσω για την αύξηση περιστατικών βίας λόγω της πανδημίας, το πρόβλημα δεν είναι η πανδημία. Η βία, ταλανίζει τον ελληνικό λαό, αλλά δεν κάνουμε κάτι».

Πολιτική – Πολιτικοί
Ο κ. Σούρας, ερωτήθηκε και για την επιρροή των πολιτικών και της πολιτικής γενικότερα, στην αύξηση ψυχικών ασθενειών. Όπως είπε «δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Φυσικά υπάρχουν φανατικοί και οπαδοί. Η πολιτική γραμμή που εμφανίζεται από τα κόμματα, επηρεάζει γενικά την κοινωνία. Το πρόβλημα βρίσκεται στους καρεκλοκένταυρους. Από εκεί ξεκινά και έχει να κάνει με την ελληνική κοινωνία.
Χρειάζεται η Πολιτεία και οι πολιτικοί μας να καταλάβουν ότι πρέπει να μπούνε πιο ενεργά στην κοινωνία, ειδικοί με εμπειρία – να έχεις μιλήσει με παιδιά – με γονείς – να προτείνεις λύσεις – να ασχοληθείς εμπεριστατωμένα. Να καταλάβουν ότι είναι απαραίτητοι οι άνθρωποι αυτοί. Έτσι, θα έχουμε ύφεση των φαινομένων. Να μιλήσουν οι ειδικοί στους δασκάλους και στους γονείς. Μια φορά το μήνα να συγκεντρώνονται και να ενημερώνονται για τη συμπεριφορά των παιδιών. Έτσι θα πάμε μπροστά. Να μιλάμε απλά στον κόσμο. Ο κόσμος δεν έχει γνώσεις καθηγητών. Να μιλάμε απλά και κατανοητά».
Ο κ. Σούρας, εδώ κι έξι χρόνια γυρνάει όλη την Ελλάδα σε Δήμους, σε σχολεία και κάνει ενημερώσεις, ενώ παράλληλα πρόσθεσε την ανάγκη, να υπάρχουν άνθρωποι που θα δουλεύουν για το κράτος. Μάλιστα, εδώ και τρία χρόνια κάνει μαθήματα και ενημερώσεις και στην Αστυνομία για το άγχος, το μετατραυματικό στρες, τη βία, τον θυμό, τις υποχρεώσεις και τη συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και του πολιτών. «Υπάρχει μεγάλη εμβέλεια επιμόρφωσης» είπε και συνέχισε «γιατί να μην γίνονται ενημερώσεις στην Αστυνομία και στα σώματα ασφαλείας και σε άλλες πόλεις; Η βία δεν περιορίζεται μόνο σε μία περιοχή».
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε όσους έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη της καθημερινότητας και των προβλημάτων ο κ. Σούρας δηλώνει: «Ερχόμαστε από μία ανυπαρξία και καταλήγουμε σε μία άλλη ανυπαρξία. Δεν ξέραμε πώς γίναμε και δεν ξέρουμε πού πάμε ο καθένας με την πίστη του. Το διάστημα ανάμεσα στις ανυπαρξίες, λέγεται ζωή. Αυτό το διάστημα των 80 ή 90 χρόνων που θα ζήσουμε, είναι ένας χτύπος δαχτύλων. Αυτός ο χτύπος, είναι το σημαντικότερο δώρο που έχουμε. Ας το ζήσουμε με θετικότητα. Ας υποστηρίξουμε την ύπαρξη και τον τρόπο που έχουμε δημιουργηθεί”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το