Πολιτισμός

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Συνεχίζονται οι πλούσιες εκδηλώσεις του 9ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας – Σποράδων, την ομώνυμη του φεστιβάλ Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την Πήλιον Όρος.
Κεντρικό άξονα κατέχουν πάντα οι προφορικές ιστορήσεις, αλλά ως προτάσεις συναντά κανείς το θερινό σχολείο παραμυθιού, τις παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις, τα ενδιαφέροντα εργαστήρια, τις θεματικές βραδιές και τα ειδικά αφιερώματα. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κώστα Κανταρτζή.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται και οι παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις: Φουαγιέ του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου με δημιουργίες των Δ. Γουδέλη: «Μια ιστορία μάλλον» (κόμικς), Μ. Μαϊλη: «Μικρά καράβια, μεγάλες ιστορίες…» (κατασκευές από ξύλο), Ε. Σακά: «Ο κόσμος που ταξιδεύει στη Μεσόγειο» (ζωγραφική σε καμβά), Φ. Μπέλλου: «Όταν τα σκίτσα κρύβουν αφηγήσεις» (σκίτσο), Χ. Γιαννακόπουλου: «Όνειρο στο κύμα» (κεραμικά) και στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κένταυρος»-Δημήτρειο Οίκημα με έργα των Κ. Αλεξίου: «Ιστορίες καλλιέργειας της αϊγιωργίτικης γης» (τοπικά προϊόντα αγροτικής οικοτεχνικής παραγωγής), Β. Αθανασαράκη: «Κοσμήματα του Μύθου» (μακραμέ), Μ. Παππά: «Πλεκτά απ’ των παραμυθιών τ’ αδράχτι» (πλεκτές δημιουργίες), Ε. Παππά-Κόκκαλη: «Χειροποίητες ιστορίες από κοσμήματα» (δημιουργίες σε ξύλο και πέτρα). Διάρκεια έως 10 Αυγούστου.

Σήμερα το φεστιβάλ συνεχίζεται με πρωινή αφηγηματική δραστηριότητα όπου οι διοργανωτές υποδέχονται με αφήγηση λαϊκών παραμυθιών τον Μουντζούρη και τους ταξιδιώτες του στον σταθμό του τρένου στην Άνω Γατζέα

Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

Τετάρτη 7 Αυγούστου: Αγία Τριάδα, 7.30 μ.μ., καλντερίμι Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, αφήγηση για παιδιά (6+) και μικτό κοινό, «Παραμύθια από τότε που τα ζώα συνάντησαν τους ανθρώπους!», Θεόδωρος Ίντας. Αγία Τριάδα, 9.00 μ.μ., αυλή Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, αφήγηση για παιδιά (12+) και ενήλικους, «Ιστορίες για ανθρώπους που έψαχναν», Νίκος Βαραλής.

Πέμπτη 8 Αυγούστου: Άγιος Γεώργιος, 7.00 μ.μ., προαύλιο Ι. Ν. Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγία), αφήγηση για παιδιά (6+) και μικτό κοινό, «Αστείες ιστορίες με θαρραλέους ταξιδιώτες!», λαϊκά παραμύθια, μουσικές και τραγούδια με ήρωες που περπατούν, χοροπηδούν, πετούν, κολυμπούν, ταξιδεύουν με κέφι προς… το άγνωστο! Ομάδα αφήγησης: Παραμυθανθός (Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά), μουσική: Δημήτρης Μάλλης. Άγιος Γεώργιος, 9.00 μ.μ., αυλή Οικίας Μιχάλη και Μάχης Παππά, αφήγηση για εφήβους (15+) και ενήλικο κοινό, «Το Τεμπελχανείο», ιστορίες όλο νόημα και αλήθειες, για αεργίες και μεγάλων τεμπέληδων καμώματα, Ελεάνα Χατζάκη. Μεταβραδινή αφήγηση, 11.00 μ.μ., Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, αφήγηση για ενήλικο κοινό, «Το ρεμπέτικο συναντά τα παραμύθια: Τραγούδια και ιστορίες του Κάτω Κόσμου», Δημήτρης Β. Προύσαλης, Σπύρος Τσίρος, μουσική συνοδεία: Σπύρος Τσίρος (μπουζούκι).

Παρασκευή 9 Αυγούστου: Άγιος Γεώργιος, 7.00 μ.μ., Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, θερινό σχολείο παραμυθιών, «Τα παιδιά του Μύθου: Από τον μύθο της Δάφνης στο Δαφνοκούκουτσο», Άννα Αγγελοπούλου, ανθρωπολόγος και ψυχαναλύτρια Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle, «Όψεις και συναντήσεις της λαϊκής προφορικής παράδοσης: «Τα Παραμυθο-τράγουδα»: Η περίπτωση των τραγουδιών που έγιναν παραμύθια», Δημήτρης Β. Προύσαλης, εκπαιδευτικός, αφηγητής, ΜSc, υπ. δρ. ΕΚΠΑ, επιστ. εκπρ. «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», «Το storytelling στο σχολείο: Οπτικές από την εφαρμογή προγραμμάτων αφήγησης στην τάξη», Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά, εκπαιδευτικοί – αφηγητές – Ομάδα Αφήγησης «Παραμυθανθός». Άγιος Γεώργιος, 9.30 μ.μ., προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, αφήγηση για εφήβους (15+) και ενήλικο κοινό, «Η Ινάννα στον Κάτω Κόσμο», η Βασίλισσα του Ουρανού, η Κυρά της Γης έστρεψε το βλέμμα της στον Κάτω Κόσμο. Μία ιστορία σαν παραμύθι, από τα βάθη του χρόνου. Ένας μύθος του αρχαίου πολιτισμού των Σουμερίων, Μάνια Μαράτου, μουσική συνοδεία: Τηλέμαχος Γκονσάλες. Με την υποστήριξη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μυθολόγιο».

Σάββατο 10 Αυγούστου: Άγιος Γεώργιος, 7.30 μ.μ., προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, αφήγηση για παιδιά (6+) και ενήλικο κοινό, «Με θαλασσινό νερό και του ήλιου το χρυσάφι!», μια καλοκαιρινή βουτιά στων μύθων τον βυθό. Μια αγκαλιά από των παραμυθιών το φως. Ομάδα αφήγησης: Παραμυθανθός (Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά), μουσική: Δημήτρης Μάλλης. Άγιος Γεώργιος, 9.00 μ.μ., προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, αφήγηση για εφήβους (15+) και ενήλικο κοινό, «Οδύσσειας ω: Μικρή Νέκυια, στον αγρό, σπονδές», Κάτω Κόσμος – Ιθάκη – Όλυμπος: Μια αφηγηματική διαδρομή μέσα από τον τελευταίο λόγο του ποιητή, ένας συγκινητικός απολογισμός που οδηγεί στην αχνή ελπίδα για ειρήνη, Μάνια Μαράτου. Με την υποστήριξη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μυθολόγιο».

Κυριακή 11 Αυγούστου: Άγιος Γεώργιος, 7.00 μ.μ., αυλή οικίας Σαμαρτζή, αφήγηση για εφήβους (12+) και ενήλικο κοινό, «Στην αυλή του αποχαιρετισμού των παραμυθιών», ξεπροβόδισμα των ιστοριών στο κλείσιμο του Φεστιβάλ με αφηγήσεις (Φ. Γιαννόπουλος, Ε. Κούβαρη, Λ. Προύσαλη, Λ. Σουγιά, Σ. Τσίρος, Δ.Β. Προύσαλης). «Επινοώντας το πιάτο του Κένταυρου»: Έκθεση Γαστρονομικής έμπνευσης και δημιουργίας (τοπικές μαγειρικές προσεγγίσεις σε στερεά και υγρή μορφή για την ανάδειξη της τροφής του πηλιορείτικου μυθολογικού πλάσματος).

Εργαστήρια: Άγιος Γεώργιος (9, 10, 11 Αυγούστου), 10.30-14.30, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου. Παρασκευή 9 Αυγούστου, σεμινάριο αφήγησης: Δημήτρης Β. Προύσαλης, «Όταν η τελευταία λέξη για τον κόσμο δεν έχει ακόμα ειπωθεί: Από την πηγή της του παραμυθιού στην παραλλαγή του». Τετράωρο ταξίδι για τη μυθοπλαστική αναδιήγηση του παραμυθιακού λόγου μέσα από τα κείμενα των πηγών και το πέρασμα από τη μορφή της αρχικής ιστορίας στην προφορική ανασύστασή της μέσα από την προσωπική ματιά του αφηγητή. Προτάσεις και εργαλεία για τη δημιουργική ενδυνάμωση λειτουργίας των λαϊκών παραμυθιών στην κατεύθυνση ανάπτυξης και εμπλουτισμού της αφήγησης. Σάββατο 10 Αυγούστου, σεμινάριο: Άννα Αγγελοπούλου, «Θεραπευτικές χρήσεις και καταχρήσεις των λαϊκών παραμυθιών». Προσεγγίσεις για τη σημαντικότητα των οπτικών χρήσης των λαϊκών παραμυθιών και των προβολών τους. Κριτικές επισημάνσεις, σημαντικές παρατηρήσεις και χρήσιμα συμπεράσματα στην πορεία της ορθής αξιοποίησής των παραμυθιών ως θεραπευτικό μέσο. Κυριακή 11 Αυγούστου, εργαστήρι αφήγησης: Μάνια Μαράτου, «Λόγος και ήχος: Μία εξερεύνηση της μουσικότητας του λόγου στην προφορική αφήγηση». Λόγος και ήχος: μία εξερεύνηση της μουσικότητας του λόγου στην προφορική αφήγηση. Τι είναι η προφορική αφήγηση; Πώς οργανώνονται και μεταδίδονται οι πληροφορίες στον προφορικό λόγο; Τι ρόλο παίζει ο ήχος της φωνής και πώς τον χειρίζεται ο παραμυθάς; Θα δοθούν ερεθίσματα και βασικά εργαλεία, τα οποία μπορεί όποιος ενδιαφέρεται για την προφορική αφήγηση να αναπτύξει μέσα από την προσωπική του δουλειά. Με την υποστήριξη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μυθολόγιο».

Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης. Πληροφορίες-κρατήσεις για τα εργαστήρια: 6936382133.

Η είσοδος στις αφηγήσεις, το θερινό σχολείο παραμυθιών και τις καλλιτεχνικές εκθέσεις είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις γίνεται με προσωπική του ευθύνη. Οι αφηγήσεις για παιδιά επιβάλλουν την επίβλεψη – συνοδεία τους από τους γονείς και κηδεμόνες τους.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου: Δημήτρης Β. Προύσαλης. Οργανωτική επιτροπή: Κ. Μοράρος, Γ. Παπαδόπουλος, Χ. Πορίχη, Δ. Προύσαλης, Δ. Ραμματάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το