Τοπικά

Συνεχής αύξηση έως 30% στην τιμή του βαμβακιού – Θετικά νέα για παραγωγούς στον κάμπο του Αλμυρού

Για την υπογραφή συμβολαίων με εκκοκκιστήρια σπεύδουν ήδη παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, καθώς η τιμή του βαμβακιού αυξάνεται συνεχώς και σε σχέση με πέρυσι αγγίζει ακόμη και το 30%.
Πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη για τους γεωργούς που αισιοδοξούν ότι έτσι θα μπορέσουν να καλύψουν και τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, όπως στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα αλλά και στα αναλώσιμα.
Παράλληλα και σε άλλα είδη, όπως στα σιτηρά, αλλά και στο καλαμπόκι, οι τιμές κινούνται σε ελκυστικά επίπεδα.

Οι βροχές των προηγούμενων ημερών λειτούργησαν ευεργετικά τόσο για τα είδη που ήδη είχαν καλλιεργηθεί, όπως τα σιτηρά και το καλαμπόκι, όσο και για αυτά που θα σπαρθούν αμέσως μετά το Πάσχα, όπως είναι το βαμβάκι και η βιομηχανική τομάτα. Βέβαια κάποιοι αγρότες ήδη είχαν σπείρει και από την προηγούμενη εβδομάδα το βαμβάκι.
«Φέτος θα είναι η χρονιά του βάμβακος και οι παραγωγοί θα σπείρουν σε λίγες μέρες με μια αισιοδοξία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό κ. Χρήστος Μπάτζιος και πρόσθεσε πως ακόμη και τις τελευταίες μέρες βλέπουμε νέες αυξήσεις στις τιμές του βαμβακιού. Πιο συγκεκριμένα τώρα το βαμβάκι πωλείται στα 55 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 39 λεπτά, δηλαδή μια αύξηση που αγγίζει ακόμη και το 30%. Κάποιοι βαμβακοπαραγωγοί σπεύδουν να υπογράψουν συμβόλαια με εκκοκκιστήρια για να προπωλήσουν την παραγωγή τους. Είναι ένα πολύ καλό νέο για τους παραγωγούς και το οποίο οφείλεται σε διαφόρους λόγους, όπως το γεγονός ότι άνοιξε η οικονομία και ο κόσμος κάνει περισσότερες αγορές στα ρούχα. Επίσης τα τελευταία χρόνια είχαν μειωθεί τα στρέμματα, όπου καλλιεργούταν βαμβάκι και η έλλειψη ανεβάζει την τιμή. Παγκοσμίως τα στρέμματα με βαμβάκι είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω πεσμένων τιμών. Φέτος, όμως τα πράγματα αλλάζουν. Άλλωστε το βαμβάκι είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν».
Φέτος αρκετοί παραγωγοί του κάμπου του Αλμυρού στράφηκαν από το βαμβάκι στο καλαμπόκι, όπου επίσης οι τιμές διατηρούνται σε καλά επίπεδα, αλλά και στη βιομηχανική τομάτα».
Πάντως, όσοι παρέμειναν στο βαμβάκι, φαίνεται πως φέτος θα έχουν κέρδος.

Ο κ. Μπάτζιος επισήμανε πως υπάρχει άνοδος και στις τιμές του σιταριού. Για παράδειγμα πέρυσι ήταν στα 20 λεπτά το κιλό και φέτος είναι στα 27 λεπτά το κιλό. Βέβαια ενδέχεται η παραγωγή φέτος για το σιτάρι να μην είναι τόσο καλή λόγω ζητήματος με τον μύκητα. «Μακάρι οι καλές τιμές στο σιτάρι να διατηρηθούν, όχι μόνο στον αλωνισμό, αλλά και, όταν έρθει η ώρα της πώλησης στους εμπόρους» κατέληξε ο αγροτοσυνδικαλιστής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το