Τοπικά

Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας: Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού

To Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας προειδοποιεί ότι το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, εκτός από στιγμές χαράς για μικρούς και μεγάλους, ενέχει πολλούς κινδύνους και απαιτεί τη μέγιστη προσοχή μας.
Ο ΣΕΗΜ συμβουλεύει στους πολίτες να μην πετούν το χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για τους ίδιους και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:
1. Mην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
2. Mην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:
3. Ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή
4. Επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής
Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις Υπηρεσίες του ανά τη χώρα.

Τι κάνουμε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας από το πέταγμα του χαρταετού
Ο κίνδυνος από ένα ηλεκτρικό σοκ εξαρτάται από τον τύπο του ρεύματος, πόσο υψηλής τάσης είναι, πώς ταξιδεύει το ρεύμα μέσα από το σώμα, τη γενική υγεία του ατόμου και πόσο γρήγορα το άτομο θα περάσει στα χέρια ειδικών γιατρών.
Ένα ηλεκτρικό σοκ μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ή μπορεί και να μην αφήσει κανένα ορατό σημάδι στο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, το ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από το σώμα μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά, καρδιακή ανακοπή ή άλλο τραυματισμό. Υπό ορισμένες συνθήκες, ακόμη και μια μικρή ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας
Ένα άτομο που έχει τραυματιστεί ηλεκτροπληξία θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
• Μην αγγίζετε το τραυματισμένο άτομο, αν αυτός ή αυτή εξακολουθεί να είναι σε επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα.
• Καλέστε το 166, αν η πηγή του εγκαύματος είναι ένα καλώδιο υψηλής τάσης ή χτύπημα από κεραυνό. Μην πλησιάζετε καλώδια υψηλής τάσης, έως ότου η πηγή απενεργοποιηθεί (δηλαδή δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα). Αυτό όμως δεν ισχύει με τα καλώδια της ΔΕΗ, αφού δεν είναι μονωμένα. Μείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων μακριά από ένα καλώδιο, ή και ακόμα περισσότερο έαν σε αυτό έχει κολλήσει χαρταετός και προκαλούνται σπινθήρες.
• Μην μετακινείτε ένα άτομο που έχει πάθει ηλεκτροπληξία, εάν αυτός ή αυτή είναι σε άμεσο κίνδυνο.

Πότε να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα
Καλέστε το 166, αν το άτομο που χτυπήθηκε από το ρεύμα βιώσει τα ακόλουθα:
• Σοβαρά εγκαύματα
• Σύγχυση
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες)
• Καρδιακό επεισόδιο
• Πόνος και συνεχείς συσπάσεις στους μυς
• Επιληπτικού τύπου κρίσεις
• Απώλεια συνείδησης

Κάντε τα ακόλουθα όσο περιμένετε ιατρική βοήθεια:
• Απενεργοποιήστε την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας, αν είναι δυνατόν. Αν όχι (όπως στην περίπτωση με τον χαρταετό και τα καλώδια της ΔΕΗ), μετακινηθείτε μακριά από την πηγή, χρησιμοποιώντας ένα στεγνό, μη αγώγιμο αντικείμενο κατασκευασμένο από χαρτόνι, πλαστικό ή ξύλο.
• Ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αν το άτομο δεν δείχνει σημάδια κυκλοφορίας αίματος, όπως η αναπνοή, ο βήχας ή η κίνηση.
• Προσπαθήστε να αποτρέψει το άτομο που επλήγη από ηλεκτροπληξία από το να κρυώσει. Σκεπάστε το με επιπλέον ρούχα και να μην ξαπλώνει πάνω στο παγωμένο χώμα.
• Εφαρμόστε ένα επίδεσμο. Καλύψτε τυχόν καμένες περιοχές με μία αποστειρωμένη γάζα/επίδεσμο, αν υπάρχει, ή με ένα καθαρό πανί. Μην χρησιμοποιήσετε κουβέρτα ή πετσέτα, γιατί οι χαλαρές ίνες μπορεί να κολλήσουν στα εγκαύματα.

Ο Πρόεδρος Σεραφείμ Μαουσίδης, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Πανταζής Θώμος και το σύνολο του ΔΣ και των μελών του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας εύχονται σε όλους χαρούμενη Καθαρά Δευτέρα! «Με μεγάλη προσοχή, για να περάσουμε όλοι όμορφα αυτή τη μέρα και να απολαύσουμε το πέταγμα του αετού μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια!».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το