Τοπικά

Συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Εκατόν ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του μεγάλου Νορβηγού συνθέτη Έντβαρντ Γκριγκ (Edvard Grieg 1843-1907), ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 19ου αιώνα και εκπρόσωπος της Νορβηγικής Εθνικής Σχολής. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου θα ερμηνεύσουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του συνθέτη σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Η μουσική του Ε. Grieg είναι στενά συνδεδεμένη με τη Νορβηγική λαϊκή παράδοση καθώς τα λαϊκά τραγούδια και οι μελωδίες αποτέλεσαν σημαντικές πηγές έμπνευσης για τον συνθέτη. Αυτό γίνεται φανερό κυρίως στη χρήση της αρμονίας, όπου οι απότομες αρμονικές αλλαγές θυμίζουν έντονα τις ανάλογες της λαϊκής μουσικής, αλλά και σε πολλά μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία. Το πιο γνωστό έργο του συνθέτη είναι η σκηνική μουσική για το δράμα Peer Gynt του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα Ερρίκου ‘Ιψεν (Henrik Ibsen), που έκανε πρεμιέρα το 1876. Αργότερα, ο Grieg δημιούργησε δύο δημοφιλείς σουΐτες από τη μουσική του για τον Peer Gynt. Τα παιδιά θα ερμηνεύσουν μερικά από τα πιο γνωστά μέρη τους διασκευασμένα για πιάνο – 4 χέρια, αλλά και για μικρά σύνολα μουσικής δωματίου.
Τα Λυρικά κομμάτια (Lyric Pieces) αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνθέσεων του Ε. Grieg για πιάνο. Είναι μία συλλογή από 66 μικρά κομμάτια για σόλο πιάνο που εκδόθηκαν σε 10 τόμους, από το 1867 έως το 1901. Χρησιμοποιούσε περιγραφικoύς τίτλους για να ορίσει την ποιητική εικόνα του κάθε κομματιού, όπου είναι εντυπωσιακή η απλότητα και η λεπτότητα με την οποία ενσαρκώνεται το «ποιητικό καθήκον» στη μουσική. Οι ιδιαιτερότητες του στυλ αυτών των κομματιών είναι τόσο ποικίλες όσο και το περιεχόμενό τους. Οι μαθητές επέλεξαν να ερμηνεύσουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του Grieg από αυτήν την συλλογή, πολλά από τα οποία είναι διασκευασμένα για ντουέτα (φλάουτο – πιάνο, βιολί – πιάνο, τσέλο – πιάνο). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το α’ μέρος της σονάτας για πιάνο σε μι ελάσσονα. Το δράμα, η ορμητικότητα και οι απότομες εναλλαγές διάθεσης που τη χαρακτηρίζουν, αντικατοπτρίζουν πλήρως τις φιλοδοξίες και τον χαρακτήρα του νεαρού τότε συνθέτη (1865).
Υπεύθυνες καθηγήτριες: κ. Δέσποινα Μάργαρη, κ. Μαρία Φουλίδου και κ. Χριστίνα Σιδηροπούλου. Επίσης συμμετέχουν οι καθηγητές: κ. Πέπο Σάλεμ, και κ. Βασιλική Παπακωνσταντίνου. Επιμέλεια διασκευών Peer Gynt: κ. Γεώργιος Γιάτσος. Ηχοληψία: κ. Κωνσταντίνος Κολέτσιος. Βιντεοσκόπηση: κ. Ιωάννης Βογιατζής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το