Κόσμος

Συναρπαστική ανακάλυψη: Τεράστιο προϊστορικό τείχος βρέθηκε στον βυθό της Βαλτικής

Ένα τείχος που χρονολογείται από την εποχή του λίθου και θεωρείται η αρχαιότερη γνωστή «μεγα-δομή» που έχτισε ο άνθρωπος στην Ευρώπη, ανακαλύφτηκε πρόσφατα στα παγωμένα νερά της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία.

Κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια

Σύμφωνα με τον Guardian, το τείχος, το οποίο εκτείνεται σε μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου στον πυθμένα στον κόλπο του Μεκλεμβούργου, εντοπίστηκε τυχαία κατά τη διάρκεια φοιτητικής εκδρομής, οπότε και οι επιστήμονες έκαναν χρήση συστήματος σόναρ πολλαπλών ακτίνων από ερευνητικό σκάφος.

Η προσεκτικότερη επιθεώρηση της δομής, που ονομάστηκε Blinkerwall, αποκάλυψε περίπου 1.400 μικρότερες πέτρες που φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί για να συνδέσουν σχεδόν 300 μεγαλύτερους ογκόλιθους, πολλοί από τους οποίους ήταν πολύ βαριοί για να τους έχουν μετακινήσει άνθρωποι.

Το βυθισμένο τείχος, που χαρακτηρίζεται ως «συναρπαστική ανακάλυψη», καλύπτεται από 21 μέτρα νερού, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε από κυνηγούς δίπλα σε λίμνη ή βάλτο πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια.

Ενώ ο σκοπός του τείχους είναι δύσκολο να αποδειχθεί, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι χρησίμευε ως διάδρομος για τους κυνηγούς που κυνηγούσαν κοπάδια ταράνδων.

Όταν κυνηγούσαν τα ζώα, ακολουθούσαν αυτές τις δομές, δεν προσπαθούσαν να πηδήξουν πάνω τους, δήλωσε ο Jacob Geersen από τo Warnemunde.

Εναλλακτικά, το τείχος μπορεί να ανάγκαζε τα ζώα να εισέλθουν στη γειτονική λίμνη, επιβραδύνοντας τα και καθιστώντας τα εύκολη λεία για τους ανθρώπους.

Ένα δεύτερο τείχος, παράλληλο με το Blinkerwall, μπορεί να είναι θαμμένο στα ιζήματα του πυθμένα της θάλασσας, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Αν ήταν πράγματι ένας αρχαίος κυνηγετικός δρόμος, πιθανώς βυθίστηκε με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας πριν από περίπου 8.500 χρόνια.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως το Blinkerwall τοποθετείται «στην εμβέλεια των παλαιότερων γνωστών παραδειγμάτων κυνηγετικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο» και ενδέχεται να αποτελεί «την παλαιότερη ανθρωπογενή μεγα-κατασκευή στην Ευρώπη».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το