Τοπικά

Συνάντηση της Ζέττας Μακρή με τον υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Επείγουσα προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας, είχε, αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2020, στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με τον υφυπουργό παιδείας και θρησκευμάτων, αρμόδιο για ζητήματα ανώτατης εκπαίδευσης, κ. Βασίλη Διγαλάκη. Το επείγον του θέματος αφορούσε στις ανησυχίες του πρυτανικού συμβουλίου του πανεπιστημίου Θεσσαλίας – και όχι μόνο – για τις επικείμενες αντιστοιχίες τμημάτων ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, που θα επέλθουν, εντός των προσεχών ημερών, μετά την από 25-06-2020 έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΥΑ).

Ειδικότερα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης, με επιστολή του, που έστειλε στη βουλευτή, στις 6 Ιουλίου 2020, μεταφέρει την αντίθεση του πρυτανικού συμβουλίου στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, τόσο επί της αρχής όσο και σε επιμέρους ζητήματα, που αφορούν στις ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος, καθώς και τη μεγάλη αγωνία του για τα αποτελέσματα της εφαρμογής της. Αναλυτικότερα, οι πρυτανικές αρχές διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους ως προς τη σχετική, με το θέμα, εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) καθώς και ως προς τον διαχωρισμό των ακαδημαϊκών τμημάτων του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας σε «παλαιά» και «νέα» αλλά και ως προς την κατηγοριοποίηση αυτών, βάσει της οποίας θα γίνουν οι μετεγγραφές. Παράλληλα, προβληματίζονται, ιδιαίτερα, για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ενδέχεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς στη χώρα μας η ακαδημαϊκή αντιστοίχιση είναι προϋπόθεση για την επαγγελματική.

Ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε την κ. Μακρή ότι ουδείς φόβος υφίσταται για τις ανησυχίες των πρυτανικών αρχών γιατί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, που είναι, απολύτως, σύμφωνη με τις προϋποθέσεις και τους όρους που θέτει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ), της οποίας η εισήγηση και η σύμφωνη γνώμη έχει αποτελέσει τη βάση έκδοσής της, αφορά, αποκλειστικά και μόνο, σε αντιστοιχίες τμημάτων για μετεγγραφές και όχι σε επαγγελματικά δικαιώματα. Συμπλήρωσε, δε, ο υφυπουργός ότι θα ξεκινήσει, αμέσως, η διαδικασία του άρθρου 66 του Ν. 4610/19 για αντιστοίχιση των νέων τμημάτων μηχανικών με τα παλαιά για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και για την εγγραφή στο μητρώο του ΤΕΕ.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε θερμά τον κ. Διγαλάκη για την αποσαφήνιση, από μέρους του, των θεμάτων που απασχολούν το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ενημέρωσε, αμέσως, σχετικά τον πρύτανη κ. Ζ. Μαμούρη, στον οποίο τόνισε ότι παραμένει πάντα στο πλευρό του ιδρύματος, έτοιμη να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αυτοδύναμης χάραξης της στρατηγικής του για το μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το