Πολιτισμός

Συνάντηση τεχνών στο «Μουσικό Χωριό» – Εργαστήρια, παραστάσεις, συμβιωτικές δράσεις στον Άγιο Λαυρέντιο

Για δέκατη τέταρτη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου, της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.
Φέτος, τα εργαστήρια, οι παραστάσεις και οι συμβιωτικές δράσεις των δύο κεντρικών εβδομάδων έχουν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία, τη μουσική βιομηχανία, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τις λαϊκές και έντεχνες προφορικές παραδόσεις και τον αυτοσχεδιασμό. Από τις θεματικές αυτές θα αντληθούν ποικίλες εργαστηριακές και συμβιωτικές δράσεις, ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα, όπως κάθε χρονιά.
Η διοργάνωση αξιοποιεί όλο τον αρχιτεκτονικό ιστό, τις κτιριακές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Λαυρεντίου, ώστε να στεγάσει καλλιτέχνες και επιστήμονες που αναλαμβάνουν δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης, αλλά και να αποτελέσει τόπο συνύπαρξης και φιλοξενίας για πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας.

«Προσκαλούμε λοιπόν σπουδαστές ή επαγγελματίες από τον χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, καθώς και ελευθέρους ή ακαδημαϊκούς ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού, αλλά και όλους τους φιλότεχνους που επιθυμούν να γευθούν την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που πραγματοποιούνται τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό» αναφέρουν οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση.
22 συντονιστές από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο τριών εβδομαδιαίων περιόδων:
Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Έρευνας (3-9 Αυγούστου).
Η φωνή πέραν των σημερινών ορίων, Σπύρος Σακκάς, Νατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχης Χάνος.

Πρώτη περίοδος (18-24 Αυγούστου):
Ρίζα και κορμός – perpetual momentum, συντονισμός, διδασκαλία: Yuko Kaseki.
Πίσω από τη μάσκα, συντονισμός: Σίμος Κακάλας.
Διαλογισμός σε κίνηση και ακινησία – Αναπνοή και ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο.
Συντονισμός: Γιώργος Φωτιάδης, Μαριάννα Αστρακά.
Εφέ. Ένας γνωστός άγνωστος κόσμος, συντονισμός: Γιάννης Αναστασάκης.
Big Band Theory, εργαστήριο για τα Jazz σύνολα, συντονισμός: Χρήστος Ραφαηλίδης.
Μουσική επί σκηνής – Μουσική σύνθεση και δραματουργία, συντονισμός: Περικλής Λιακάκης.
Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού, συντονισμός: Σαβίνα Γιαννάτου.

Δεύτερη περίοδος: (25 – 31 Αυγούστου):
Εισαγωγή στον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ και στον ινδικό πολιτισμό.
Θεωρία και πρακτική, συντονισμός: Λήδα Σάνταλα.
Η μουσική του λόγου – η μουσική ως λόγος, συντονισμός: Κατερίνα Φωτεινάκη, Εύη Φιλίππου.
Η Φύσα και τα Μυστικά της, Τεχνικές ενστομισμού στο ελληνικό κλαρίνο, συντονισμός: Μάνος Αχαλινωτόπουλος.
Η μουσική φόρμα του Sarki στοπροπολεμικό, συντονισμός: Ευγένιος Βούλγαρης.
Ας κελαηδούν και χαίρουν, έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου, συντονισμός: Γιάννης Τσανασίδης.
Λύρα Πόντου, σύνθεση, συντονισμός ομάδας Νατάσα Τσακηρίδου: Τραγούδι, συντονισμός τραγουδιστών.
Το Πολυφωνικό Σώμα: Ένας ακτινοβόλος αφηγητής, εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή, συντονισμός – εμψύχωση: Julianna Bloodgood & Rafał Habel.
Μακάμ και αυτοσχεδιασμός, συντονισμός: Νίκος Παραουλάκης.
Μουσική βιομηχανία: Twenty – Twenty.
Ένα εργαστήριο/σεμινάριο για την παραγωγή και διαχείριση δράσεων στη μουσική. Συντονισμός: Αντρέας Τραχωνίτης.
Επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr) για το αναλυτικό πρόγραμμα https://www.music-village.gr/gr/.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα https://www.music-village.gr/gr/application-form-accomodation/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το