Άρθρα

Συμβουλευτικός ο χαρακτήρας των προτάσεων που κατέθεσαν οι επιστημονικοί φορείς για την αέρια ρύπανση

Του Αλέξανδρου Χατζηχαραλάμπους*

Πρόσφατα οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων Μαγνησίας κατέθεσαν μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η έκπληξη μας δεν ήταν για την αναγκαιότητα αυτών των συναντήσεων αλλά για την κατεύθυνση, τον προσδιορισμό και χαρακτήρα των προτάσεων. Και η έκπληξη μας ήταν πραγματική δυσάρεστη.

Ενώ στο συνολό τους οι προτάσεις είναι θετικές και στοιχειωδώς στην σωστή κατεύθυνση. Παρότι θα αποτελούσε κάλλιστα εργασία φοιτητή Περιβαλλοντικών σπουδών. Ο χαρακτήρας τους όμως είναι απλά και μόνο συμβουλευτικός, και η προσέγγιση ατελής. Φορείς και σύλλογοι (που η θέση τους είναι δίπλα στους κινηματικούς πολίτες) αυτού του βεληνεκούς

Απαιτούν την άμεση λύση των προβλημάτων.
Θέτουν τους πολίτες σε εγρήγορση,
Προσπερνούν πολιτικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις.
Δεν υποκαθιστούν και δεν αφομοιώνουν πολιτικές και προτεραιότητες της κεντρικής εξουσίας (κατά βάση υπαγορευόμενες και καθ΄υπόδειξη) ακρίτα, ατεκμηρίωτα , υπεκφεύγοντας και εθελοτυφλώντας
Δεν προσαρμόζουν τον λόγο τους σε συγκεκριμένα οικονομικοκοινωνικά μοντέλα . Οικονομικοκοινωνικά μοντέλα που οι πρακτικές τους και οι στρατηγικές τους έχουν ως κυριο άξονα:
την μεγιστοποίηση του κέρδους και της εξουσίας χωρίς οικονομικό ρισκο με καταστρεπτικό κόστος οσο αφορά το περιβάλλον, την υγεία, την καθημερινότητα και την κοινωνική συνοχή. Αυτό που κατά τα αλλα ονομάζουν… ανάπτυξη.

Αυτό που ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη της προσαρμογής του λόγου και των πολιτικών σκοπιμοτήτων της υπεκφυγής είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς στην Καυση των σκουπιδιών στον παρόντα χρόνο και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς που οσονούπω θα ακολουθήσουν.

Το παράδοξο είναι ότι στο παρελθόν φορείς που σήμερα συνυπογράφουν αυτή την έκθεση καταφέρονταν εμπεριστατωμένα ενάντια στην καύση και στην δημιουργία του φαραωνικού έργου του Δήμου για την κατασκευή πρωτογενούς καυσίμου από σκουπίδια για την ΑΓΕΤ.

Η στάση τους αυτή με την κατάθεση της έκθεσης απενοχοποιεί άμεσα την καύση σκουπιδιών. Ετσι λοιπόν δίνει το ηθικό και πρακτικό έρεισμα να:

Συνεχίζει η ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια και μάλιστα να επιτύχει και να ολοκληρώσει τον στόχο των 200..000 τόνων ετησίως.
Μπει στο παιχνίδι της καύσης- αν δεν εχει μπει -και η Χαλυβουργία
Κατασκευασθεί η ΜΕΑ με συγχρηματοδότηση Κράτους –Ιδιωτών δηλ ιδιωτική διαχείριση στην οποία η ανάγκη σε ενέργεια θα καλύπτεται από καύση σκουπιδιών
Εφαρμοσθεί ο ΕΣΔΑ που ακόμα και η Ε.Ε θεωρεί κατάπτυστο, κοστοβόρο, καταστροφικό για το περιβάλλον και την Δημόσια υγεία.
Προκαλέσει σύγχυση, να αποπροσανατολίσει τους Πολίτες και να προκαλεί τα αντανακλαστικά της κοινωνίας.
Δέχεται ή Πόλη μπαίνοντας σε κλοιό ασύστολα καρκινογόνες ουσίες προερχόμενες απο τα φουγάρα των παραπάνω μονάδων
Στερηθούν οι πολίτες του Βόλου:

Tην ευκαιρία για Δημόσια –οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών
Θέσεις εργασίας
Μείωση του κόστους διάθεσης των σκουπιδιών
Tην εφαρμογή οικολογικών πρακτικών
Συλλογική συνείδηση για το θέμα των σκουπιδιών και της κατανάλωσης.

Οι προτάσεις στοχεύουν βασικά στην μείωση των μικροσωματιδίων ΡΜ 2.5 και ΡΜ 10 αφήνοντας εκτός κάδρου τους λεγόμενους σύγχρονους ή μοντέρνους ρύπους όπως Διοξίνες, Φουράνια, Θαλιο, Υδράργυρο, Βαρέα μέταλλα κ.λ.π. Αντι αυτού προτείνουν μετρήσεις στην ΑΓΕΤ. Όμως όποιος <μιλάει για μετρητές είναι υπέρμαχος της καύσης σκουπιδιών>. Υπενθυμίζουμε οτι ο Π.Ο.Υ ορίζει μηδέν εκπομπές !!! στους παραπάνω ρύπους.

Το οξύμωρο είναι ότι προτείνονται καλές πρακτικές για την ΑΓΕΤ όταν για αυτές τις πρακτικές βραβεύεται κάθε τρεις και λίγο από ομοτράπεζους Οργανισμούς ή Εταιρείες όπου συνήθως ο βραβεύων επιχορηγείται από τον βραβευμένο.

Τέλος όταν:

Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται σε όλη την Ελλάδα,
Τα κινήματα πολιτών πολλαπλασιάζονται σε όλη την επικράτεια
Το κίνημα των πολιτών του Βόλου αποτελεί πρωτοπορία,
Κυβέρνηση και Ιδιωτικές Εταιρείες ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Δημόσιας Υγείας, των Πολιτών και του Περιβάλλοντος.
Οι πολίτες και το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών της Πόλις του Βόλου σε κοινό κινηματικό μέτωπο με όλα τα κινήματα της Ελλάδος θα δώσουν την μάχη και την απάντηση σε τέτοιου είδους πονήματα και για το τέλος της καύσης των σκουπιδιών.

*Ο Αλέξανδρος Χατζηχαραλάμπους είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το