Ελλάδα

Συμφωνία των Πρεσπών: Πρώτο βήμα για εμπορικά σήματα και προϊόντα

Σηµαντικό βήµα για την υλοποίηση της Συµφωνίας των Πρεσπών χαρακτήρισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, την πρώτη συνεδρίαση της διεθνούς οµάδας ειδικών Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για την οικονοµική και εµπορική συνεργασία.

Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στο γειτονικό κράτος µε αντικείµενο τα εµπορικά σήµατα, τις επώνυµες ονοµασίες και σειρά ζητηµάτων για τα παραγόµενα προϊόντα των δύο χωρών. Η επόµενη συνάντηση έχει οριστεί για τον ερχόµενο Νοέµβριο στην Αθήνα. Σχολιάζοντας το γεγονός, η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως «η Ελλάδα, µε τη Συµφωνία των Πρεσπών, έχει ανοίξει τον δρόµο για την “αποβαλκανοποίηση” των όποιων προβληµάτων και διαφορών στην περιοχή, έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο περιβάλλον διαλόγου που φέρνει την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε κλίµα συναίνεσης, έχει γκρεµίσει τα τείχη του αναθεωρητισµού και της άγονης πολιτικής εσωστρέφειας του παρελθόντος».

Επισήµανε παράλληλα ότι «µε πολύ ουσιαστικά και σταθερά βήµατα υλοποιείται η Συµφωνία των Πρεσπών. Χθες στα Σκόπια συνεδρίασε για πρώτη φορά σε ολοµέλεια η διεθνής οµάδα ειδικών, αποτελούµενη από αντιπροσωπείες που ορίστηκαν από την Ελλάδα και τη ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και που ρόλο έχει να εξετάζει και να επιλύει τυχόν διαφορές µεταξύ των επιχειρηµατικών κοινοτήτων των χωρών».

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται υπό την αιγίδα των δύο υπουργείων Εξωτερικών, ενώ διακηρυγµένος στόχος είναι «οι επιχειρηµατικές κοινότητες Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας να ενθαρρύνονται να θεσµοθετήσουν και να ξεκινήσουν έναν ειλικρινή και δοµηµένο διάλογο σε πνεύµα συναντίληψης, στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτηµένου». Μάλιστα σε αυτήν µπορούν να συµµετέχουν αντιπρόσωποι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό για τα Σήµατα και τις Επωνυµίες και από τον αντίστοιχο οργανισµό του ΟΗΕ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το