Κόσμος

Η σύλληψη-θρίλερ του αρχιπειρατή του Διαδικτύου

assets_LARGE_t_420_54718466_type13145

Ολόκληρη επιχείρηση, με έντονη αίσθηση… κινηματογραφικής ταινίας έστησαν οι αμερικανικές Αρχές για να συλλάβουν τον ιδρυτή του γνωστού KickassTorrent, Αρτέμ Βαουλίν, με τις κατηγορίες της απάτης, σύστασης συμμορίας, τη διάπραξη εγκλήματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο 30χρονος Ουκρανός συνελήφθη στην Πολωνία και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοσή του, καθώς κατηγορείται για τη λειτουργία του μεγαλύτερου σε επισκεψιμότητα site, υπεύθυνου για την παράνομη διανομή κινηματογραφικού υλικού χρηματικής αξίας υψηλότερης του 1 δισ. δολαρίων.
Για να καταφέρουν να τον συλλάβουν, οι αμερικανικές Αρχές έπρεπε κατ’ αρχάς να τον εντοπίσουν και να βρουν την ταυτότητά του. Ο Βαουλίν διατηρούσε έναν λογαριασμό στη Λετονία, στον οποίο απεστάλη από Αμερικανό πράκτορα ένα e-mail, όπου τον ρωτούσε «αν μπορούμε να διαφημιστούμε στο site σου». Δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιοι είναι ακριβώς αυτοί που θέλουν να διαφημιστούν, αλλά έλαβε απάντηση από τον συγκεκριμένο λογαριασμό «φυσικά».
Οι συνεννοήσεις προχώρησαν και οι δύο πλευρές έκλεισαν συμφωνία για πέντε ημέρες συνεχόμενης διαφήμισης στο KickassTorrent έναντι 300 δολαρίων ημερησίως. Τους έδωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Λετονία για να καταθέσουν τα χρήματα και στη συνέχεια οι Αμερικανοί έπρεπε να αξιοποιήσουν αρκετές διεθνείς συνθήκες, προκειμένου να πείσουν την τράπεζα να τους δώσουν πρόσβαση στα προσωπικά του στοιχεία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έμαθαν το όνομά του και άρχισαν να τον παρακολουθούν. Μια άλλη μέθοδος που ακολούθησαν, αφού είχαν μάθει ποιος είναι, είναι μέσω μιας αγοράς που έκανε ο Βαουλίν στο iTunes.
Οσο ειρωνικό κι αν ακούγεται ότι συνελήφθη χάρη σε μια καθ’ όλα νόμιμη αγορά που πραγματοποίησε ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου πειρατικού site, είναι αληθινό. Οι Αμερικανοί πράκτορες σημείωσαν τη διεύθυνση IP μέσω της οποίας πραγματοποίησε την αγορά και την ταυτοποίησαν με τη διεύθυνση που κάνει log in στο Facebook του KickassTorrent. Από τη στιγμή που η διεύθυνση IP ήταν ταυτόσημη, κατάφεραν στη συνέχεια να τη συσχετίσουν με έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και από εκεί και πέρα, τον προσωπικό του λογαριασμό στην Apple, μέσω του οποίου διαχειριζόταν την επιχείρησή του.
Πώς ξεκίνησε
Ο Βαουλίν ξεκίνησε την παράνομη επιχειρηματική του δραστηριότητα το 2008, αλλά κατάφερνε να διαφεύγει, μετακομίζοντας σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, και στήνοντας λογαριασμούς οπουδήποτε, όπως αυτόν στη Λετονία. Η έδρα της εταιρείας του ήταν στην Ουκρανία και έφερε την επωνυμία Cryptone.
Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν την έκδοσή του, παρότι συνελήφθη στην Πολωνία, είναι επειδή στο παρελθόν είχε στήσει ορισμένους από τους servers του KickassTorrent στο Σικάγο και έναν στον Καναδά, άρα μπορεί να κατηγορηθεί εκεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ιστοσελίδα είχε εξασφαλίσει παράνομα ταινίες, οι οποίες προβάλλονται ακόμη στους κινηματογράφους, όπως το Captain America, το Now you See Me2, το Independence Day και άλλες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το