Τοπικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στα σχολεία της Μαγνησίας

Κινητοποίηση έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο κτίριο Μπουρτζούκου, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι τo Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ και το Σωματείο Καθαριστριών-ών Μαγνησίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στα σχολεία αλλά και να εκφράσουν την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
“Συναδέλφισσες μεταφέρθηκαν στα γυμνάσια και στα λύκεια για να καθαρίσουν αλλά τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή.  Δεν μας έχουν δώσει φόρμες και γάντια.  Με μία μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια δεν γίνεται να δουλέψουμε.  Τα απολυμαντικά είναι ελάχιστα και τα διαχειρίζονται οι καθηγητές”  δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Μαρία Πλαγερά σημειώνοντας ότι φέρνουν μέτρα προστασίας από το σπίτι τους.

Ακόμη δήλωσε ότι υπάρχουν καθαρίστριες που έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους εργασίας, από εκεί που βρισκόταν η έδρα τους με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να πληρώνουν ταξί για να μεταβούν στη δουλειά τους.  “Έπρεπε να το πληρώσουν από τον πενιχρό μισθό που παίρνουν” πρόσθεσε η κ. Πλαγερά.  Δήλωσε επίσης πως το τελευταίο διάστηκα έχουν γίνει αλλαγές ωραρίων σε καθαρίστριες.

“Κάποιες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους ή είχαν ευπαθή άτομα στο σπίτι τους αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού” τόνισε ακόμη και πρόσθεσε πως οι άδειες δεν δόθηκαν από τις σχολικές επιτροπές.
Από την πλευρά της η Μαρία Γκριτζάνη ανέφερε ότι οι σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση αορίστου είχαν μεταφερθεί στα δημοτικά κτίρια και οι συμβασιούχες στα σχολεία.  “Αντί να πάρουν προσωπικό στα σχολεία για να γίνεται σωστά η δουλειά, κοιτάνε με τις λίγες καθαρίστριες που υπάρχουν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.  Θέλουμε να γίνουμε όλες μόνιμες και να ενισχυθεί το προσωπικό”.

“Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, κατεβάζει ένα πολυνομοσχέδιο που χειροτερεύει το δημόσιο σχολείο, το κατευθύνει στις ανάγκες της αγοράς” σημείωσε η πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ  Εύη Καρυδάκη.  Χαρακτηριστικά δήλωσε αντίθετη με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία με επέκταση και σε γυμνάσια και λύκεια. “Το νομοσχέδιο σχετίζεται με την αξιολόγηση και με τις δεξιότητες ενώ ξέρουμε τι κενά υπάρχουν. Αν το παιδί δεν κατακτά από το σχολείο τη γνώση για να είναι ένας δυνατός άνθρωπος, θα γίνει ένας άνθρωπος φτιαγμένος μόνο για τις ανάγκες της αγοράς” δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει αντιδράσει και για τις κάμερες στα σχολεία. “Οχι μόνο γίνεται Big Brother η σχολική αίθουσα, αλλά χάνεται και η ουσία και το περιεχόμενο του μαθήματος.  Το πολυνομοσχέδιο είναι η καταδίκη του σχολείου”.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα και έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολο Μούσιο οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΟΙΕΛΕ ζητούν την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή αλλά και την απόσυρση της τροπολογίας που επιβάλει στους εκπαιδευτικούς όταν κάνουν μάθημα να παρακολουθούνται από κάμερες. “”Επιδιώκουμε να αποκτήσει το δημόσιο σχολείο ποιοτικά χαρακτηριστικά και όλοι οι συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας θέλουμε τα παιδιά να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο αγαθό της παιδείας.  Ωστόσο στο νομοσχέδιο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα από 22 σε 24 και ταυτόχρονα τιμωρεί τους αναπληρωτές που για προσωπικούς λόγους δεν αποδέχονται τον διορισμό, με δύο χρόνια αποκλεισμού από τον πίνακα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το