Τοπικά

Στοπ στις εξαγωγές του Συνεταιρισμού Πηλίου – Ζητεί την ένταξή του στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Την ένταξή του στις πληττόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες, έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων, ο οποίος ήδη δέχεται τις επιπτώσεις της κρίσης από τον κορωνοϊό.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον Συνεταιρισμό, ο οποίος εμφανίζει μηδενικές εξαγωγές και παραγγελίες.
Από τη στιγμή που οι περισσότερες εξαγωγές λαδιού διοχετεύονται στην Ιταλία με την οδυνηρή περιπέτεια που περνά η συγκεκριμένη χώρα, η κατάσταση για τον Συνεταιρισμό γίνεται πολύ δύσκολη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τον Συνεταιρισμό. Έχουν μηδενιστεί οι εξαγωγές και οι παραγγελίες που γίνονται. Εμείς προσπαθούμε με τους βουλευτές μας και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης να μπορέσει να ενταχθεί και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στους κωδικούς των πληττόμενων επιχειρήσεων και να μας δοθούν κάποιες ανάσες για τη φορολογία, τις εισφορές».
Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ως διοικητικό συμβούλιο αποφασίσαμε πως αν δεν μπορέσουμε να ενταχθούμε στους ΚΑΔ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τότε θα προχωρήσουμε από μόνοι μας στην αναστολή σύμβασης για τους 35 εργαζόμενους που έχουμε. Ήδη εδώ και δύο χρόνια δεν λάβαμε καμία αποζημίωση από τις ζημιές του δάκου στην ελαιοπαραγωγή, ενώ τώρα ήρθε και κορωνοϊός, με συνέπεια τα έσοδα του Συνεταιρισμού να έχουν μηδενίσει. Γι’ αυτό και ζητάμε να μπούμε στους ΚΑΔ, για να υπάρξει ανακούφιση και των εργαζομένων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι βουλευτές θα κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση και θα ενταχθούμε στους ΚΑΔ».

Η καλλιεργητική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ο κορωνοϊός «φρενάρει» την προσέλευση των αγροτών στα χωράφια τους για να τα καλλιεργήσουν, καθώς αφενός δεν έχουν τα οικονομικά εφόδια για να δουλέψουν στις καλλιέργειες, αφετέρου δεν μπορούν να βρουν και εύκολα εργατικά χέρια.
«Με τον κορωνοϊό έχει μειωθεί η ένταση της καλλιέργειας για έναν ακόμη λόγο.
Οι αγρότες προσπαθούν να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στα χωράφια, ενώ αρκετοί είναι και ηλικιωμένοι και προφυλάσσονται για έναν λόγο περισσότερο. Και όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα, θα φανεί στην ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής», τόνισε ο κ. Διανελλάκης και πρόσθεσε πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη διάθεση των προϊόντων. Τον Μάιο θα πρέπει να μπούμε δυναμικά στη συγκομιδή ειδών. Θα είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο; Υπάρχει αγωνία, πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ο κίνδυνος να βρεθούν σε αδιέξοδο οι αγρότες είναι μεγάλος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το